luni, noiembrie 25 2024
Primele zile ale Campionatelor mondiale de atletism, ce se desfășoară la Londra, au adus ”ingredientele” așteptate: emoție, spectacol și rezultate pe măsură.

Adio Bolt. Cea mai așteptată finală a Mondialelor, cea masculină de 100 m, a fost cîștigată, destul de surprinzător, sîmbătă seara de către americanul Justin Gatlin (35 ani, cu un timp de 9sec:92/100), urmat de mai tînărul său compatriot, Christian Coleman (22 ani, cu un timp de 9sec:94/100). Marele favorit al spectatorilor și probabil cel mai mare sprinter din istoria atletismului, jamaicanul Usain Bolt, a terminat pe locul trei, cu un timp de 9sec:95/100.

Pentru Bolt aceasta a fost ultima cursă oficială individuală, după Londra – oraș foarte drag lui, unde a cîștigat trei medalii olimpice de aur acum cinci ani – urmînd să se retragă din activitatea competițională. Totuși, la aceste mondiale, el va mai concursa în proba de ștafetă 4x100m.

Dar să vedem cum s-a desfășurat cursa. Bolt a avut un start slab, ceea ce nu e chiar o surpriză, el pornind în general mai greoi decît majoritatea alergătorilor. De data aceasta a contat probabil și teama a nu mai repeta episodul de la CM de la Daegu (Coreea), din 2011, cînd a fost descalificat pentru plecare prematură. Așadar, pe prima parte a cursei, el s-a aflat pe locul 5, la circa 2-3 metri în spatele celor din față și, în ciuda finișului impresionant, el nu a mai putut recupera pe final. Erau deja semne că Bolt nu mai este în forma de altă dată, graficele din articolul publicat de BBC, arătînd că performanțele sale anterioare Mondialelor nu îi permit să spere la un rezultat mai bun decît cel obținut în final.

Surprinde destul de mult faptul că finala a fost cîștigată de Justin Gatlin. Nu doar vîrsta sa nu constituia chiar un avantaj, cît mai ales faptul că el revenea după o perioadă de suspendare de mai bine de patru ani, suspendare cauzată de dopaj. Gatlin, care a mai fost campion al lumii, în 2005, la 100 m și 200 m, a așteptat mai mult de un deceniu pentru această performanță, el fiind chiar la un pas de retragere. Imediat după finish Gatlin s-a pus în genunchi în fața lui Bolt, într-un gest care a semnificativ nu doar bucuria sa extremă, ci și o formă de omagiu adusă jamaicanului. La rîndul său, Bolt l-a îmbrățișat și felicitat pe noul campion mondial.

Zece mii. Fondistul britanic Mo Farah a devenit vineri 4 august primul medaliat cu aur al Mondialelor, impunîndu-se, pentru a treia oară în carieră, pe distanța de 10.000 m, după un sprint devastator pe ultima sută de metri. Farah a realizat un nou record al competiției, 26min:49sec.51/100, fiind îndelung aplaudat de cei peste 40.000 de suporteri prezenți pe stadionul Olimpic. Medalia de argint a revenit ugandezului Joshua Chepteei (26min:49sec.94/100), iar cea de bronz, kenyanului Paul Tanui (26min:50sec.68/100).

Cursa a fost una tipică pentru Farah: a alergat la mijlocul plutonului de frunte marea majoritate a timpului, apoi, la semnalul clopotului pentru ultimul tur, a sprintat tare, s-a instalat în frunte, rezistând atacurilor, unele chiar cu contact fizic, ale adversarilor, iar pe ultima linie dreaptă a sprintat decisiv, obținând a șasea victorie mondială, la distanță confortabilă.

În proba feminină de 10.000 m, campioana olimpică și deținătoarea recordului lumii, etiopianca Almaz Ayana, s-a încoronat campioană mondială și în această probă, după ce la Beijing obținuse aurul la 5.000 m, după o cursă în care a depășit cu cel puțin un tur aproape toate adversarelor. Ayana a fost cronometrată în 30min:16sec32/100, depășind-o cu peste 45 de secunde pe medaliata cu argint, compatrioata ei Tirunesh Dibaba — 31min:02sec.69/100, în timp ce medalia de bronz a revenit kenyencei Agnes Tirop, în 31min:03sec.50/100.

Emoții. Să mai spunem că duminică, în ziua a treia a competiției, Andrei Gag va concura în finala probei de aruncarea greutății, iar dimineață sunt programatele cursele de maraton, unde suntem reprezentați de Paula Todoran, Liliana Dragomir și respectiv Marius Ionescu.

Comments

comments

Previous

Un alt fel de ”extremism”

Next

De mondiale. Bronz la alergarea montană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also