luni, noiembrie 25 2024
Alergarea de la noi a ieșit din epoca romantică, a lui ”lasă, suntem între prieteni, ne înțelegem noi”. A venit, se pare, vremea cunoașterii și asumării unor reguli, de către toți cei implicați.

Foto: adora-studio.ro

Miercuri 10 mai, Robert Hajnal anunța pe blogul său că a fost descalificat de la Ecomarathon Moieciu, unde obținuse locul 3. Decizia, cel puțin prin faptul că implică un alergător de top, este una în premieră la noi și de aceea am zis că merită să discutăm asupra contextului și a implicațiilor sale.

Faptele sunt relativ clare în acest moment. Conform relatării proprii, Hajnal a fost informat că este descalificat deoarece, pe baza mai multor fotografii din concurs, se vede că pe o porțiune din traseu (circa 20km) a fost însoțit de un suporter, lucru interzis de regulament (vezi art. 9 al regulamentului Ecomarathon).

Robert Hajnal nu a negat acest lucru, dar a replicat că nu a știut că este interzis ca suporterii să alerge lîngă un participant și, mai important, cel care l-a însoțit a alergat doar în spatele lui, fără a îl ajuta în vreun fel.

Decizia de descalificare – prezentată pînă acum doar prin intermediul relatării lui Hajnal – a stîrnit un val de reacții, multe considerînd-o exagerată, tardivă, bazată pe un regulament insuficient de clar, pe faptul că dacă s-ar aplica litera regulamentului mulți alții ar trebui descalificați etc, etc.

Nu am văzut mai nicio reacție care să spună că, posibil, Robert Hajnal a dat dovadă de lipsă de fair-play, lucru care nu poate fi scuzat nici de necunoașterea regulamentului, nici de faptul că nu a primit de fapt ajutor din afară.

Pentru a lămuri suplimentar lucrurile, am cerut un punct de vedere și din partea unuia dintre organizatorii Ecomarathon, Mihai Orleanu, președinte al Centrului de Ecologie Montană.

Am vrut să aflăm care a fost motivul oficial al descalificării, cum s-a ajung la această decizie, dacă ea a fost unilaterală sau a inclus și punctele de vedere ale celor implicați (Robert Hajnal, în speță) și, nu în cele din urmă, dacă astfel se va ajunge la un grad mai mare de conștientizare a alergătorilor în ce privește cunoașterea și respectarea regulamentelor de concurs.

Răspunsul lui Mihai Orleanu nu a fost foarte detaliat, iar mai jos este menționat integral:

”Fiecare participant trebuie să cunoască și să respecte regulamentul nostru când participă la Ecomarathon. Robert nu este singurul descalificat și nu poate fi tratat „special”.
Descalificarea este o procedură temeinic analizată, bilaterală, simplă și seacă. Nu este o procedură placută. Noi am comunicat celor implicați aceste aspecte. Restul nu ține și nici nu trebuie să țină de noi.
Noi nu ne implicăm în dezbaterea declanșată de Robert.
O să avem în zilele următoare o abordare educativă despre ce înseamnă să cunoști regulamentul unui eveniment, tocmai ca să fie citit și înțeles de către participanți”.

*****

În final, pentru a lămuri puțin mai mult contextul în care se pot lua decizii de descalificare în cazul concursurilor de alergare pentru amatori din România am vorbit și cu avocatul Dan Mihai. Opiniile sale, exprimate mai jos, nu reprezintă o consultație juridică nici o opinie juridică cu privire la cazul Robert Hajnal (nefiind cunoscute toate elementele și particularitățile situației) ci se rezumă la oferirea unor răspunsuri vizînd niște situații tipice, nu a unui caz particular.

Cît de legitimă apreciați că este decizia organizatorilor Ecomarathon de descalificare a unui alergător?

av. Dan Mihai: Decizia organizatorului are legitimitate atâta timp cât ea a fost luată prin aplicarea prevederilor regulamentului. Cu privire la încadrarea situației particulare în cadrul uneia din circumstanțele descrise în regulament, aceasta este obligația persoanelor / corpului desemnat prin regulament, respectiv – în situația noastră – a organizatorului.

Există o anumită procedură de respectat în acest sens, în cazul unei descalificări? Pe site-ul organizatorilor nu se spune nimic, însă poți lua o decizie în lipsa unei contestații oficiale, într-un timp nedefinit, pe baza unor dovezi interpretabile?

av. Dan Mihai: Evenimentul organizat este unul destinat persoanelor care nu sunt legitimate în cadrul unor federații, fiind așadar un eveniment care nu se supune regulamentelor unei federații sportive. Chiar dacă aici poate fi o discuție mai largă cu privire la cine poate organiza astfel de evenimente (de tipul Ecomarathon), având în vedere specificul acestui eveniment, procedura referitoare la descalificare este cea menționată în regulament. În măsura în care regulamentul nu este explicit, atunci modalitatea în care se ia această decizie este practic nereglementată. În cazul descris, atâta timp cât organizatorii și-au rezervat dreptul de a descalifica, implicit și-au rezervat și dreptul de a aprecia cum constată și în ce condiții aplică această măsură.

Cum poate contesta un participant o astfel de decizie de descalificare?

av. Dan Mihai: În situația noastră, nimic nu interzice participantului de a contesta decizia.  Atâta timp cât regulamentul evenimentului nu face trimitere la regulamentele unei federații sportive sau nu menționează unde se poate contesta, atunci contestarea poate fi făcută la o instanță de judecată. Apreciem că o contestație poate fi adresată și organizatorului care are dreptul de a-și menține sau modifica, după reexaminare, decizia inițială.

Este în ordine ca în regulamentul unei astfel de competiții să nu fie menționată posibilitatea de a face contestații?

av. Dan Mihai: În cazul de față, al unui eveniment de tipul Ecomarathon, inserarea unor astfel de prevederi este la latitudinea organizatorilor.  Sigur că o modalitate chiar și sumară a soluționării unor astfel de situații ar asigura o mai mare transparență și fluiditate în rezolvarea unor astfel de situații.

Comments

comments

Previous

Maratonul Independenței. Rezultatele

Next

Alerg #35. Fiestă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also