luni, noiembrie 25 2024
Cum iarăși a fost un week-end fără vreo competiție internă de alergare, nu ne rămîne decît să trecem în revistă ceva rezultate individuale, plus balcaniada de atletism U20. Și, la urmă, pe post de cireașa de pe tort(ul) mic, niște scurte reflecții, dar foarte, foarte interesante.

Bonțiu, zece zile. Ultramaratonistul Adrian Bonțiu a terminat cu bine cursa de 1000km (10 zile) desfășurată în cadrul unui Festival de Ultramaraton, la Atena. El a parcurs distanța de 751km într-un timp de 238h:56min:23sec. Cel mai greu i-a fost în ziua a patra, cînd – după ce a forțat pentru a rămîne în graficul de cursă planificat – a cedat nervos și a traversat un moment mai delicat. Ulterior, cursa a fost bulversată și de anunțul organizatorilor că vor opri concursul după zece zile, cînd s-a văzut că niciun participant nu va putea parcurge minim 1000km așa cum era formatul inițial. Festivalul de alergare din Grecia a avut mai multe probe, respectiv curse de 24h, 48h, 6 zile, 1000km și 1000 mile. Rezultatele finale se găsesc aici.

Foto: Joe Bishop / Yukon Arctic Ultra

Yukon Arctic, 300 mile. E considerată cea mai dură și mai friguroasă cursă de anduranță din lume. Se desfășoară în tundra arctică, pe teritoriul Canadei. Yukon Arctic Ultra, 1-9 februarie. Probe de maraton, 100 mile, 300 mile și 300 mile pe echipe. Se poate parcurge pe schiuri, pe bicicletă sau – cum o fac majoritatea – pe jos. În proba cea mai lungă au fost 21 de participanți la start, însă cum au fost condiții meteo mai dificile ca niciodată (zilnic temperaturi de -40C), doar o persoană a reușit să termine: sud-africanul Jethro De Decker. Rezultatele se găsesc aici.

Balcaniada, U20. Să lăsăm puțin deoparte cursele ultra și să menționăm că la Balcaniada de atletism Under-20, desfășurată sîmbătă la Sofia, România a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, cu 7 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz. România a ocupat primul loc atît în clasamentul la masculin (3-1-1), cît şi la feminin (4-2-1). La masculin, amintind doar probele de alergare, tricolorii au reuşit ”dubla” la 60 m garduri, unde Alex Ionuţ Iconaru a cucerit aurul (7sec:77/100), cu un nou record al competiţiei, iar Alin Ionuţ Anton a obţinut argintul (7sec:78/100). Adrian Garcea a ieşit învingător la 1.500 m (3min:51.36sec), iar Cristian Gabriel Voicu a cîştigat medalia de bronz la 800 m (1min:52.42sec). La feminin, au stabilit noi recorduri ale competiţiei Marina Andreea Baboi, la 60 m (7sec:45/100) şi Andrea Miklos, la 400 m (54sec:51/100). Alte medalii de aur au fost obţinute de ştafeta 4×400 m (Adina Cârciogel, Iulia Banaga, Maria Scrob şi Diana Elena Bogoş – 3min:48.43sec) şi Diana Elena Bogoş, la 800 m (2min:14.35sec).

Antrenamentul ca viață. Urmăresc cu mare interes Morning Shakeout newsletterul săptămînal al antrenorului Mario Fraiolli. Recent, acesta a postat pe Twitter un mesaj care rezumă filosofia sa asupra alergării:

”Să te antrenezi înseamnă mai mult decît alergări lungi, decît sesiuni de pistă, decît exerciții făcute în sala de forță sau de km alergați săptămînal. Să te antrenezi înseamnă să știi ce și cît mănînci și cum te odihnești. E despre modul în care te raportezi la tine și la cei din jur. E vorba despre atitudinea pe care o ai. Despre compania în care te învîrți. Cu alte cuvinte, modul în care te antrenezi arată modul în care îți trăiești viața”.

 

Comments

comments

Previous

Ultramaraton. Ce-a căutat chinezul în Moldova?

Next

Cum poți participa gratuit la Crosul pentru Viață

2 comments

  1. Sa inteleg ca pana la urma Yukon Artic 300 este mai grea decat cursa făcută de Useriu? Din prezentarea lor asa se pare. Ce le mai place unora sa aleaga curse fara competiție sau cu putini participanți. De ce nu alerga Useriu ultra prin România? Este imagine si nu isi permite sa ajungă pe poziția 20 la final? Ma refer strict la partea sportiva, este un personaj colorat, dar se pompează prea multa reclama gratuită in jurul lui. Pe principiul ori esti cu Useriu, ori esti impotriva lui :)! Sa vina roșiile stricate :)!

  2. Chestiunea cu cea mai dificilă, cea mai grea e întotdeauna relativă. Oricum, fiecare concurs încearcă să se promoveze cît mai zgomotos și mai eficient. Ca și mulți alergători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also