sâmbătă, iunie 15 2024
Rubicon. E o cursă de 473 km, în ștafetă, ce traversează Republica Moldova de la nord la sud

Foarte probabil, numele de Dondușeni nu vă spune prea multe. E un oraș, ca și numele unui raion (un județ mai mic) din Republica Moldova, cunoscut printre altele pentru cel mai mare parc dendrologic din această țară.

Etimologia toponimului  Dondușeni e necunoscută, însă legenda cea mai răspîndită în acest caz spune că la originea denumirii se află numele unui chinez, care locuia acolo și era numit Domnul Șen.

Ce-o fi căutat chinezul acela în Moldova nu știm… E drept că anul trecut, un săptămînal – ce produce mai mult senzație decît știri – anunța că în raionul Dondușeni un chinez, Ju-long Pulong, vroia să deschidă o primă fabrică de producere manuală a prezervativelor.

Dar la Dondușeni se întîmplă și lucruri mai serioase. Cum ar fi faptul că azi, 9 februarie, pe acolo are să treacă traseul cursei de ultramaraton Rubicon, organizată de către clubul Sportiv SPORTER, cursă ce traversează Moldova de la nord la sud.

Anul acesta e a doua ediție.

Traseul de acum trece prin 14 raioane centrale ale Moldovei (raioanele Dondușeni, Drochia, Bălți, Sîngerei, Telenești, Călărași, Strășeni, Chișinău, Ialoveni, Cimișlia, Basarabeasca, Găgăuzia și Taraclia), iar distanța este împărțită în 42 etape.

Durata cursei este de aproape 48 de ore, deoarece aceasta este gîndită să se alerge non-stop, necompetitiv și la un ritm constant (de circa 6min:30sec/km).

Alergătorii pot alege una sau mai multe etape, în orice raion doresc.

Pentru parcurgerea distanței dintr-un anumit raion, sportivii primesc o insignă cu stema acestuia.

De asemenea, insignele diferă și în funcție de momentul în care se aleargă, fiind așadar insigne de zi și de noapte.

Anul trecut, traseul ultramaratonului Rubicon a trecut prin raioanele de est ale Moldovei, în acest an prin cele centrale, iar anul viitor concursul va avea loc în raioanele de vest.

Scopul cursei este de a familiariza alergătorii cu cultura, istoria şi obiectivele turistice ale Moldovei, de a dezvolta sportul pentru amatori și de a implica regiunile în viaţa sportivă a ţării.

Comments

comments

Previous

Slăbești, stînd în picioare

Next

Știri pe scurt. Ultra, U20 și antrenamentul-viață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also