luni, noiembrie 25 2024
Și a fost prima ediție a acestui cros organizat în singurul parc natural urban din România. Și organizat bine.
Foto: Brîndușa Mutoiu

Un punct de vedere personal, cu cîteva motive pentru care cred că merită să alergi la Sun Challenge Văcărești.

#1. Literatura de specialitate vorbește doar de oniomanie, adică de dependența psihologică de a face cumpărături. Nu vorbește însă – sau nu știu eu? – și de trăirea încercată de mulți bărbați la intrarea într-un mall, de starea compulsivă de rău resimțită la vederea atîtor mărfuri, la starea de derută încercată în fața abundenței luxuriante.

Crosul m-a ajutat să îmi înfrunt această trăire. Să îmi dau seama că poți trece relativ indiferent pe lîngă vitrinele strălucitoare în căutarea locului de start, care – în acest caz –  a fost pe esplanada mallului Sun Plaza din București. E drept că m-am simțit puțin derutat cînd am văzut că oricît de devreme s-ar trezi un alergător pentru a porni în cursă, există mereu un pensionar, sprijinit de un coș mare de cumpărături, venit cu o jumătate de înainte de ora deschiderii și așteptînd stoic în fața unei uși închise.

Foto: Brîndușa Mutoiu

#2.Se știe că mai toți organizatorii de competiții încearcă să ofere cît mai multe ”beneficii” participanților. Am văzut asta peste tot pe unde am alergat. Însă, o spun cu mîna pe inimă, mai rar așa concurs cu așa kit plin cu produse fel și fel, cu mărunțișuri, mari și mici. Tricou tehnic, accesorii sportive (armband și un prosopel), pachet medical, batoane proteice, plus o cantitate (aparent) infinită de cupoane de reducere (de la haine, pînă la imprimante). Crosul m-a făcut să înțeleg că oricît ai fugi de magazinele din mall, ele te urmăresc și le regăsești inevitabil în kitul de concurs. Ba chiar mai abitir, în premiile oferite celor clasați pe podium.

# 3. Crosul acesta mi-a oferit ocazia să descopăr un loc interesant, e vorba de Parcul Natural Văcărești. Nu e chiar cum s-ar putea crede, adică o deltă la margine de București, dar e un habitat special, cu vegetație specifică zonelor umede, cu numeroase specii de animale ce merită protejate. E, totodată, un loc – și mă refer la poteca de pe marginea digului ce înconjoară parcul – unde se poate alerga plăcut, pe un traseu plat, de pămînt. Traseul e rapid, cu o lungime de circa 5,5 km.

#4. Crosul Sun Challenge Văcărești e o bună ocazie pentru împrietenirea cu alergarea. A avut două curse: una de 10,4km și cealaltă de 15,6km, adică distanțe accesibile. M-am temut că formatul competiției (crosurile s-au desfășurat simultan, cu un mic decalaj de timp la start) va crea aglomerație pe traseu, dar nu a fost deloc așa. Deși se aleargă numai pe o potecă, peste tot este suficient spațiu pentru depășiri sau pentru a alerga umăr la umăr. Pentru la anul, la următoarea ediție, s-a promis un traseu chiar mai interesant, care să treacă și prin interiorul parcului natural.

Foto: Brîndușa Mutoiu

#5. Nu mă omor după alergările cu cauze asociate și nici după cuvîntul ”drăguț”. Însă,  Sun Challenge Văcărești chiar s-a asociat cu o cauză altfel și ”drăguță”, prin impresia plăcută și gratuitatea sa. S-a alergat așadar pentru țestoasa de apă, o reptilă grațioasă și mare iubitoare de soare, care e pe cale de dispariție. La Văcărești ar mai fi vreo 50 de exemplare. Banii din taxele de participare, plus o contribuție din partea Sun Plaza, vor fi folosiți pentru construirea unor spații de sorire pentru aceste țestoase.

Foto: Brîndușa Mutoiu și Parcul Natural Văcărești

Și un video interesant, realizat de Theo Lupei.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Rezultatele

Next

Maratonul București. Detalii și noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also