luni, noiembrie 25 2024

Emilian Croitoru a ales un drum lung, deloc ușor, dar spectaculos – ce a trecut prin crestele munților sau prin jungla peruană – pentru a se întîlni cu sine însuși

Dar cine este Emilian Croitoru? Din punct de vedere profesional, este un white-collar, un corporatist, respectiv o persoană care își petrece majoritatea timpului în birou și îți cîștigă existența prin efort mai curînd intelectual și mai deloc fizic. Veți vedea mai jos de ce am ținut să începem așa prezentarea.

În 2008, după spusele sale, constată că viața sa înseamnă ”multe ore petrecute în birou, urmate de cine copioase și nesănătoase în fața televizorului”. Depășește 100 kg. În plus, pentru a face primul împrumut își face o asigurare de viață pentru care trebuie să plătească extra, deoarece existența sa stătea sub semnul prea multor factori de risc.

Decide că trebuie să facă ceva. Așa că… începe să alerge. La început, 2-3 km, cu greu. Apoi începe să îi placă și crește distanțele. Cresc, pe măsură, și ambițiile. ”Bifează” primul semi-, apoi primul maraton. În 2013 termină prima cursă de half ironman, un an mai tîrziu devine ”om de fier”. Urmează ultramaratoane, în Spania, Italia, iar anul trecut în iunie o cursă care avea să producă un (nou) declic:  The Jungle Ultra, o cursă multi-day, 230 km, în jungla amazoniană (un parc national din Peru).  

Cursa aceasta devine pretextul unei noi provocări personale, respectiv relatarea devenirii de sine. Așa a apărut ”Door to Jungle, Door to Yourself”, un e-book în limba engleză, care narează principalele etape ale transformării lui Emilian Croitoru dintr-un corporatist clasic, într-o persoană care folosește alergarea și aventura pentru a se (re)descoperi pe sine.

… și mai mult raportul unei deveniri de sine

Scrisă pe un ton alert, clar, dar cam sec (cel puțin pentru gustul meu, adesea am avut impresia că citesc un raport de activitate, mai curînd decît o poveste), ”Door to Jungle, Door to Yourself” impresionează însă prin lecția de tenacitate, reziliență și dorință continuă de depășire pe care o prezintă.

”Sînt un mare fan al dezvoltării mentale și consider că aceste curse [adventure races – n.m] reprezintă o extraordinară ocazie de a învăța cum să îți depășești condiția”, spune Emilian Croitoru. ”În ultimii zece ani m-am focusat la modul maniacal pe dezvoltarea unor noi obiceiuri, pînă în cea mai intimă celulă a ființei mele. Sînt propriul meu cobai și în mod constant ascult sau citesc despre noi deprinderi, pe care le testez pe mine însumi. Le păstrez pe cele care văd că produc rezultate și acestea, după o vreme (știința spune că după 21-66 de zile ele sînt asumate automat de către subconștient), devin o rutină”.

Așa că, în ultimii zece ani, Emilian Croitoru s-a transformat: a devenit un vegetarian convins; a început să își seteze mintea dintr-o perspectivă ”sportivă”; face duș rece în fiecare dimineață; caută mereu experiențe culturale noi; a adoptat budismul ca filosofie de viață.

Uau, vor zice unii, ce transformare impresionantă! Hmm, vor mustăci poate alții, nu e neapărată nevoie să te duci pînă în junglă ca să vezi cine ești cu adevărat.  Probabil că adevărul – dacă e să fie vreunul – e pe undeva pe la mijloc.

Cred însă că merită luat aminte la povestea transformării de sine a lui Emilian Croitoru. E o poveste doar aparent triumfalistă (chiar și cînd a eșuat  – spre exemplu, nu a terminat un ultramaraton -, Croitoru mai mult s-a bucurat de lecțiile învățate, decît să se lase copleșit de eșec) și mai mult o dovadă că pregătirea asiduă, un bun ”business plan” și perseverența te ajută să îți împlinești obiectivele.

În plus, ca mulți alții dintre noi, Emilian Croitoru a înțeles că alergarea înseamnă mai puțin competiție și adversitate, cît mai ales trăiri intense (de la bucurie pînă la durere fizică ce motivează), apropierea de natură, trăirea unui sentiment de apartenență la o comunitate etc. Iar toate acestea clădesc și ele sinele.

”Door to Jungle, Door to Yourself” poate fi obținută de aici în schimbul unei donații ce va fi folosită la protejarea rinocerilor și a elefanților. Emilian Croitoru își propusese să alerge anul acesta ForRangers Ultra, un ultramaraton de 230km în Kenya, dar pandemia de coronavirus i-a amînat planul pentru 2021.

Comments

comments

Previous

Încep cursele. ”Aleargă România” și ”Km Vertical Bâlea”

Next

Corupția din atletism, sub anchetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also