luni, noiembrie 25 2024

Maratonul de la Rotterdam este considerat printre cele mai rapide din lume. Suprafața plată, vremea nici prea caldă, nici prea rece, lipsa vîntului toate contribuie la acest lucru.  Mulți specialiști estimau că anul acesta, pe 10 aprilie, se va realiza un nou record mondial la Rotterdam. Premisele erau favorabile. Pe lîngă factorii mai sus menționați se adăugau un premiu consistent și motivant – 350 de mii de dolari – și prezența unor alergători de top.

Presa i-a denumit „Cei șapte magnifici„, fiind vorba aici de cinci kenyeni (Vincent Kipruto și Eliud Kiptanui erau cei mai cunoscuți) și doi etiopieni. Printre ei, printre atleții din grupul de elită, a reușit să se înfiltreze, după foarte mulți ani, și un atlet român. Un debutant.

Cursa a început foarte tare. S-a sperat la un nou record mondial pînă pe la jumătatea cursei. La km 5 s-a trecut în 14min:38sec (la 5 sec sub ritmul recordului lui Gebrselassie). La km 10 – 29min:09sec (cu 4 sec mai bine decît Haile).
Da, ăsta e ritmul, de sub 3 minute pe kilometru, dar îmi e greu să descriu cumva această viteză. Precum o vrabie scăpată din mînă? Ca o piatră aruncată de mîna unui copil?

Revenind… La jumătatea cursei și la km 25 s-a trecut la doar două secunde sub timpul de record mondial. De aici încolo ritmul a scăzut însă. În cele din urmă, avea să cîștige kenyanul Wilson Chebet  în  2h:05min:27sec (cel mai bun rezultat al anului), urmat de Kipruto la șase secunde și de etiopianul Chele Dechasa în 2h:08min:47sec.
La feminin a cîștigat kenyanca Phils Ongori, o debutantă la maraton, în 2h:24min:20sec , urmată de Hilda Kibet (Olanda) și de Lishan Dula (Bahrein).

Spuneam că în grupul alergătorilor de elită apare, după foarte mult timp, și un maratonist român. La fete am avut constant rezultate foarte bune. Aflat la primul lui maraton, craioveanul Marius Ionescu (26 de ani) a reușit să se claseze pe un excelent loc 13 la Rotterdam cu un timp de 2h:16min:11sec. (Ca o paranteză, recordul României e de 2h:12min:30sec și datează din 1978).  Timpul realizat de Ionescu îi aduce automat calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor.

Conform unui articol din ProSport, lui Marius Ionescu i se zice Piciu, pentru că e mai mic de înălțime. El a fost multiplu campion naţional la 5.000 m şi 10.000 m, ca junior a cîștigat cu două medalii la Europenele de la Tampere.

„Are foarte multe calităţi şi ambiţie. Ne-am gândit că fizicul lui îi permite. Nu este un alergător de forţă, are 55 kg şi îl văd capabil de progres. Dar nu vreau să anticipez deocamdată toţi paşii”, spune antrenorul său Cătălin Geapana în articolul menționat.

Multă baftă, Piciu.

Foto: Ziarul de Iași

Comments

comments

Previous

Bibchip (P)

Next

Decathlon. Kalenji

3 comments

  1. Ii tinem pumnii Piciului:) Si eu sper ca un alt sportiv micut sa i se alature, dar la alta proba;) cred ca stie toata lumea ca mai tinem pumnii cuiva:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also