Maratonul încheie regalul atletic
Nu e chiar întâmplător că ultima competiție atletică de la Jocurile Olimpice este întotdeauna proba de maraton. Se onorează astfel o tradiție începută în 1896, se marchează și caracterul simbolic al acestei curse de 42,195 km, care înglobează multe din virtuțile spiritului olimpic: efort, dăruire, fair-play, spectacol. Așadar, duminică 12 august, începând cu ora 13 (ora României) se va desfășura cursa masculină a maratonului.
Traseul, după cum am mai spus aici, nu este deloc unul ușor, se aleargă în circuit (se vor parcurge trei bucle) pe străzile din centrul Londrei, cu multe curbe strânse și porțiuni cu piatră cubică.
Vremea va fi, cel mai probabil, asemănătoare cu cea din cursa feminină: cer înnorat, este posibil să plouă, vor fi scurte intervale cu cer senin. Temperatura estimată: puțin peste 10 grade Celsius.
Deși maratonul rămâne o competiție a surprizelor, este aproape cert că și acum, la Londra, cei mai buni alergători vor fi cei africani. Diferența dintre ei și “restul lumii” nu poate fi surmontată ușor deși… miracole se mai întâmplă. Să spunem doar că cei mai buni 33 de timpi realizați în acest an aparțin alergătorilor din Kenya și Etiopia, abia apoi apărând un francez, care de fapt e născut în Congo.
Favoriți sunt așadar, întâi de toate, alergătorii kenyeni. Trioul lor este realmente formidabil: Abel Kirui – deținătorul titlului mondial, Wilson Kipsang (pare cel mai în formă, a realizat un 2h:04min:44sec la maratonul de la Londra, în aprilie) și Emmanuel Mutai. Asta în condițiile în care deținătorul recordului mondial, Patrick Makau (cu 2h:03min:38 anul trecut la Berlin) sau atleți precum George Mutay sau Moses Mosop (ambii cu timpi neoficiali sub recordul mondial) nu au putut prinde lotul. Să nu uităm să pomenim și pierderea reprezentată de dispariția lui Sammuel Wanjiru, campionul olimpic de la Beijing, a cărui moarte tragică a surprins și îndurerat.
Nu pot fi ignorați nici alergătorii etiopieni, aflați în mod tradițional printre favoriți și care în acest an, până acum cel puțin, au reușit să contracareze supremația kenyană. Ayele Abshiro, Dino Sefir și Getu Feleke au cu toții timpi de sub 2h:05min realizați în acest an, însă le lipsește experiența și faptul că până acum nu au mai alergat ca o echipă la o competiție majoră.
Grupul alergătorilor cu timpi de sub 2h:10min este prea mare pentru a putea fi amintit aici. Am menționat această bornă pentru că este aproape cert că maratonul de la Londra va fi câștigat de atleți care vor coborî sub acest timp.
În această companie selectă a reușit “să se strecoare“ și Marius Ionescu, 28 de ani, a cărui cea mai bună performanță rămâne 2h:15min:32sec, timp realizat la Daegu (Coreeea de Sud) când a reușit să se claseze al 13-lea la Campionatele Mondiale.
Ionescu, căruia prietenii îi zic Piciu’, speră să termine cât mai bine la Londra, o eventuală clasare între primii 20 (așa cum speră în secret) urmând să reprezinte o adevărată performanță. Trebuie menționat că Marius Ionescu este primul maratonist român (bărbat) care reușește să participe la Jocurile Olimpice după 48 de ani (Constantin Grecescu, Tokyo, s-a clasat al 36-lea cu un timp de 2h:30min:42sec).
Un recent interviu cu Marius Ionescu publicat în revista Alerg poate fi citit aici și aici.
Maratonul olimpic de la Londra va fi transmis în direct, începând cu ora 13:00 (ora României) pe posturile Eurosport, TVR1, precum și pe internet, la adresa http://live.jo2012.tvr.ro/
Câteva cifre
– Recordul României la maraton: 2h:12min:29.4sec, deținut de Cătălin Andreica, 1978
– Recordul olimpic la maraton: 2h:06min:32sec, realizat de Samuel Wanjiru, Beijing, 2008
– Cea mai bună performanță mondială: Patrik Makau, 2h:03min:38sec, Berlin, 2011.