Știri pe scurt. În sfârșit, o blondă!
În plus, alte informații – cu bune și rele – de la principalele competiții internaționale din week-end
* Blonda este alergătoarea belarusă Aleksandra Duliba, 27 de ani, care la debutul său în această probă a reușit să câștige în orașul viselor. Adică maratonul Los Angeles. Duliba a avut un debut perfect: a câștigat competiția (cu timpul de 2h:26min:06sec), a realizat un nou record al țării sale, a îndeplinit baremul pentru a participa la Campionatele mondiale de la Moscova, din această vară, și – nu în ultimul rând, a luat un pot de 50.000 de dolari.
Premiul acesta special se acordă la Los Angeles celui mai bun rezultat, fie la masculin, fie la feminin. Condiția este ca diferența de timp dintre primul atlet care trece linia de sosire și prima atletă să fie sub 18min:35sec, adică exact diferența dintre cei mai buni timpi înregistrați în această competiție (masculin, respectiv la feminin – vezi și aici). Anul acesta potul a fost încasat de Duliba, deoarece primul maratonist bărbat a fost mexicanul de origine kenyană Erick Mose, care a reușit un record personal de 2h:09min:44sec.
* O veste mai puțin bună vine din Israel, unde o persoană a murit, vineri 15 martie, iar alte 30 au trebuit să fie spitalizate din cauza căldurii excesive înregistrată în timpul maratonului Tel Aviv. Vremea a fost capricioasă, temperaturile crescând de la circa 20 la peste 30 de grade Celsius în dimineața cursei. Deși startul a fost dat cu o jumătate de oră mai devreme decât fusese anunțat, acest lucru nu a ajutat prea mult pe alergătorii amatori care au avut de înfruntat căldura câteva ore bune. Persoana decedată, un bărbat puțin peste 30 de ani, ca li majoritatea celor duși la spital, au suferit din cauza insolației și a deshidratării.
* Dacă o atletă europeană a câștigat maratonul de la Los Angeles, mult mai galonata cursă de semi-maraton de la New York a fost dominată de către kenyeni. Astfel, la masculin primul a terminat – fără să forțeze- Wilson Kipsang, 31 de ani, cu un timp de 1h:01min:02sec. La feminin, cursa a fost ceva mai animată și pe final a câștigat Caroline Rotich, în 1h:09min:09sec. De menționat că atleta română Adriana Pîrțea, care trăiește și se antrenează în SUA, a terminat pe locul 11, cu un timp de 1h:11min:09sec.