Știri pe scurt. Finale, finale…
Vatra Dornei, Târgu Mureș, Moscova, Bușteni. Un week-end cu numeroase concursuri, dintre care cele mai multe au fost de fapt finale competiționale.
O să începem cu actualitatea internă, unde întâi de toate, merită menționată finala Campionatului Național de Alergare Montană. Desfășurată sâmbătă 10 august, la Vatra Dornei, competiția a strâns la start 87 de atleți (34 la feminine) din 23 de cluburi. Câștigători au fost: Claudia Soportocean (CSS Mediaș, Juniori 1, 4.5 km), Andrei Leancă (CSM Dorna, Juniori 1, 9km), Cristiana Frumuz (CSM Galați, senioare, 9 km) și Ionuț Zincă (CSU Craiova, seniori, 13.5 km). Rezultatele complete sunt aici.
Și pentru că tot am pomenit de Zincă… El a reușit să câștige, după doar o zi, prima ediție a Vertical Trail Race Bușteni, o cursă de alergare montană pe distanța (înșelătoare, de doar…) 5 km. Diferența de nivel a fost însă de 1300 metri, alergându-se pe Jepii Mici (Bușteni-cabana Babele). Dacă traseul e parcurs de un turist obișnuit în circa 4-4,5 ore, Ionuț Zincă a avut nevoie de doar 52min:38sec. El a fost urmat de Viorel Pălici (55min:45sec) și Paul Pepene (56min:48sec). La fete, pe primul loc s-a situate Iulia Găinariu. Pe final, o singură observație pentru organizatorii competiției. Timpul obținut de câștigător nu poate fi considerat record național (așa cum este prezentat pe site), pentru că o omologare oficială, de acest gen, se poate face doar pentru parcurgerea unei aceeași distanțe, îndeplinind anumite condiții minimale. Timpul respectiv este de fapt doar un record al competiției. Asta nu scade cu însă nimic din meritele organizatorilor și, cu atât mai puțin, ale competitorilor.
În schimb, o adevărată finală a fost la Târgu Mureș unde sâmbătă s-a desfășurat Campionatul Național de Triatlon. Cursa seniorilor, unde s-au confruntat cei mai buni triatloniști români, a fost dramatic, departajarea făcându-se pe ultimii metri, la mare luptă. Campion național a devenit Ciprian Bălănescu. La fete a câștigat Ștefania Ion. Mai multe informații urmează să apară pe site-ul Federației Române de Triatlon.
Câteva finale de mare interes au fost și la Campionatul Mondial de Atletism, care se desfășoară zilele acestea la Moscova. Mai întâi, kenyanca Edna Kiplagat, 33 ani, a câștigat proba de maraton cu un timp bun: 2h:25min:44sec. Ea a fost urmată de italianca Valeria Straneo (2h:25min:58sec) și japoneza Kayoko Fukushi (2h:27min:45sec). Merită spusă că Edna Kiplagat este singura atletă din lume care reușește să câștige consecutive două medalii de aur în proba de maraton.
Dispute interesante au fost și în probele de fond. Etiopianca Tirunesh Dibaba a câştigat proba de 10.000 de metri, cu un timp de 30min:43sec:35. Dibaba a atacat furibund pe ultimii 400 de metri şi a reuşit o victorie clară, obţinând un nou titlu mondial, după cel din 2007 de la Osaka. Pe locul doi a venit Gladys Cherono (Kenya) și apoi Belaynesh Oljira (Etiopia). Tot în proba de 10.000 de metri, dar la masculin, câștăgătorul a fost stabilit pe ultima linie dreaptă. Britanicul Mo Farah s-a impus cu timpul de 27min:21sec.71, podiumul fiind completat de Ibrahim Jeilan (Etiopia) și Paul Kipngetich Tanui (Kenya). Titlul mondial era singurul trofeu major care îi lipsea din palmares lui Mo Farah, în proba de 10.000 de metri.
Exista recorduri nationale la orice, inclusiv la baut bere. De ce nu ar fi si un record national al urcarii Vaii Jepilor?.
Eu ma gindeam ca pentru a evita o exprimare (cam) emfatica si nepotrivita, merita gasit altceva decit formula ”Record national Jepii Mici”. Este, oricum, doar o opinie.
Si mi-am permis opinia tocmai pentru ca stiu cit efort si cita energie au depus organizatorii. Am vrut in acest fel sa semnalez o nota ce cred ca suna fals in ansamblul unei competitii de succes.
Altfel, desigur, se pot stabili fel de fel de recorduri, nationale sau nu.
Maine, spre exemplu, am de gind sa fac un ”Record national la urcat scarile din parcul IOR la ora 7:01”.