Record mondial la „beer running”
Trebuie să anunțăm: un american a devenit recent primul om care termină o cursă de „băut bere şi alergat” în mai puțin de cinci minute pe milă.
Alergătorului îi şade bine cu berea în mână. O ştiu foarte bine participanţii la „beer mile”, competiţie care combină două activități dragi nouă: alergarea şi băutul. Data de 27 aprilie 2014 va intra în istorie ca ziua în care americanul James Nielsen a doborât recordul mondial pentru acest gen de alergare, reuşind să bea patru beri şi să parcurgă patru ture de pistă, notează competitor.com.
În vârstă de 34 de ani, cel supranumit „The Beast” (Bestia) a ales să bea Budweiser la cutie. Şi asta i-a dat aripi (sau arcuri la picioare?), căci a devenit primul om care coboară sub 5 minute pe „mila de bere”. Mai precis, James a terminat în 4 minute şi 57 de secunde cursa Marin Beer Mile desfăşurată în San Francisco, SUA.
Vezi mai jos un video în care James Nielsen doboară recordul la „beer mile”. „A fost cu adevărat dureros”, spune Nielsen la finalul cursei, fiind probabil mai antrenat pentru alergarea normală decât pentru alergarea de tip „beer mile”.
Precedentul record mondial datează din 2013, când Josh Harris a terminat o cursă de acest gen cu timpul 5:04.9. Australianul a avut însă de înfruntat două vitregii: cursa a avut loc toamna şi a mai fost încetinit şi de un capac buclucaş de la ultima sticlă de bere Coopers 62 pe care trebuia să o bea.
De asemenea, prin performanţa sa James Nielsen a reuşit să doboare şi recordul stabilit de Nick Symmonds (medaliat cu argint la 800 m la Campionatele Mondiale IAAF 2013), cel care deţinea din 2005 recordul în Statele Unite pentru „mila de bere” – la 21 de ani, Nick termina acest gen de cursă în 5 minute şi 15 secunde.
Vezi un top 1000 alergători în cadrul curselor „beer mile”.
Despre „beer mile” – reguli
„Beer mile” este un gen de competiţie care combină alergarea şi băutul de bere, cursa având loc pe o pistă de un sfert de milă sau 400 de metri. La începutul fiecăreia dintre cele patru ture, alergătorul bea o cantitate standard de bere. Această alergare ne-ortodoxă este întâlnită în Statele Unite, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Marea Britanie, iar pentru Nordul Americii a fost stabilit chiar un regulament al alergătorului de „beer mile” („beer runner”). Prima competiţie „beer mile” se pare că ar data din anii ’80, beermile.com ajungând să menţioneze până în prezent aproximativ 1700 de evenimente de acest gen şi 16000 de rezultate individuale.
Competiţii asemănătoare cu „beer mile” au loc şi în ţările vorbitoare de limbă germană (Austria, Germania, Elveţia), sub denumirea Kastenlauf (varianta scurtă pentru „Bierkastenlauf”, care se traduce prin „alergare cu lăzi de bere”). Întâlnită şi ca Bierathlon sau Bier-Rallye, competiţia adună la start echipe de câte două persoane, care trebuie să ducă în alergare o ladă de bere (distanţa poate varia între 5 şi 12 km). Desigur, la final sticlele trebuie să fie goale.
Despre prima cursă de acest gen organizată în București, Alerg.ro a relatat pe larg aici.
Berea – bună pentru sănătate?
Deşi medicii nu recomandă combinaţia alcool-sport, există o serie de studii care arată beneficiile berii în contextul alergării.
Astfel, studiul intitulat “Berea, maratonul, genetica, inflamaţiile şi sistemul cardiovascular” arată că atleţii care au băut după antrenamente bere din grâu au căpătat un sistem imunitar mai puternic şi au suferit de răceli mai scurte şi mai puţine, în comparaţie cu cei care au băut un placebo fără alcool.
Un alt studiu, intitulat „Berea, dieta mediteraneană şi bolile cardiovasculare”, a demonstrat că subiecţii care au băut în mod regulat cantităţi reduse de bere erau mai puţin predispuşi la diabet sau la hipertensiune arterială şi aveau mai puţină grăsime corporală.
Click aici pentru a citi povestea unui alergător care a alergat şi a băut bere în fiecare zi, timp de trei ani. E încă sănătos şi fericit.
Foto: pbmilersclub.org
3 comments