vineri, mai 20 2022

Încurajat de familie şi de babysitter, un puşti a doborât recordul mondial de viteză pe distanţa unei mile, la categoria ” băieţi – 10 ani”.

ID-100150159bde Cosmin Năzdrăvanu

La vârsta de 10 ani, unii copii fac din maşina de spălat un instrument de percuţie, în timp ce alţii aleargă şi doboară recorduri. La doar două luni de la prima lui cursă oficială, Jonah Gorevic a doborât un record mondial la categoria de vârstă, parcurgând o milă (1,6 km) în 5:01.55 minute, în cadrul competiţiei Grand Prix desfăşurate în Randall’s Island, New York. Vezi rezultatele cursei.

„Am avut un grup mare de susţinători: toţi prietenii mei, chiar şi babysitterul, familia. A fost pur şi simplu mişto”, a declarat tânărul, conform competitor.com.

Jonah a parcurs patru ture a câte 400 de metri, astfel: 71,5 secunde în tura I, 77 în tura II, 78 în tura III şi 73 în tura IV (timpul pe prima tură a fost un record personal). Nu ştim însă dacă timpii sunt rezultatul muncii sale şi a antrenorului personal sau dacă se datorează spaimei de a-şi fi văzut în public părinţii şi babysitterul…

Bernard Lagat, actualul deţinător al recordului american pe distanţa de 5000 de metri, s-a arătat impresionat de performanţa lui Jonah şi a postat pe twitter: “Wow! Vreau să fiu ca Jonah Gorevic când mă fac mare 🙂 Bravo, baiete!”

Recorduri trecute, recorduri viitoare

Precedentul record pe distanţa de o milă, la categoria 10 ani, îi aparţine lui Nehemiah Skandera (din Santa Rosa, California), care a terminat în 5:05.3 anul trecut. Până în 2013, cel mai rapid alergător pe această distanţă a fost John Lawton, cu un timp datând din 1980. Pe anumite porţiuni ale traseului, pe tura II şi III, Jonah au avut de înfruntat un vânt destul de puternic, astfel că timpul final ar fi putut coborî sub 5 minute pe milă.

Având în vedere competitivitatea lui Jonah Gorevic atunci când vine vorba de mile alergate, nu ne rămâne decât să aşteptăm ca tânărul să mai crească pentru a putea participa la competiţiile de „beer running”. Să nu uităm că abia a fost doborât recordul mondial la beer mile.

Încă un studiu contrazis?

Conform unui studiu prezentat în 2013, la întâlnirea anuală American Heart Association, mulţi dintre copii nu pot alerga la fel de repede cum puteau părinţii lor la aceeaşi vârstă. Motivul: nivelul de fitness al generaţiei tinere se află în declin, spun experţii. Studiul are la bază date adunate timp de 46 de ani, de la peste 25 de milioane de copii din 28 de ţări diferite.

În medie, tinerii din ziua de azi aleargă o milă cu 90 de secunde mai încet decât putea cineva de aceeaşi vârstă în urmă cu 30 de ani, arată studiul citat de BBC News. Declinul de viteză survine la băieţii şi fetele cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, principala cauză invocată fiind obezitatea. Pentru a se menţine sănătoase, persoanelor cu vârste între 5 şi 18 ani le sunt recomandate cel puţin 60 de minute de activitate fizică pe zi.

Pentru a combate obezitatea în rândul tinerilor români, Plenul Senatului a adoptat în noiembrie 2010 o iniţiativă legislativă care prevede ca tinerii sub 14 ani să aibă acces gratuit la competiţiile sportive interne.

În ciuda rezultatelor studiului de anul trecut, care arată tendinţa de scădere a vitezei la categoriile de vârstă (în rândul maselor de copii, deci ca medie), la nivelul „vârfurilor” vedem o tendinţă de creştere a vitezei şi de sporire a rezultatelor pozitive, după ce în prima jumătate a anului curent au fost doborâte mai multe recorduri.

2014 – anul recordurilor pentru micii alergători

Noah Bliss, un alt puşti din Statele Unite, a reuşit luna trecută să doboare şi el un record mondial la categoria de vârstă 10 de ani, proba de semimaraton. Cine a spus că nu poţi fi pasionat de Xbox şi de alergare în acelaşi timp?

Deşi americanii se află pe locul doi în topul celor mai grase popoare din lume, puştii şi puştoaicele din Statele Unite sunt puşi pe doborât recorduri de alergare anul acesta:

  • William Stone – record mondial la semimaraton la categoria de vârstă „băieţi – 9 ani” – 01:41:07
  • Hunter Perez – record la semimaraton la categoria de vârstă „băieti – 11 ani” – 01:24:10
  • Mak Kolvoord – record la semimaraton la categoria „fete – 7 ani” – 01:57:40
  • Alexandra Trigg – record la semimaraton la categoria „fete – 8 ani” – 01:54:07
  • Heather Welsch – record la semimaraton la categoria „fete – 11 ani” – 01:31:23

Foto: freedigitalphotos.net

Comments

comments

Previous

Premieră. 3 Way Orienteering Challenge

Next

Do you speak ultra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also