luni, noiembrie 25 2024

Persoanele care doresc sa traiasca o viata sanatoasa, implicit mai lunga, ar trebui sa alerge, arata un studiu realizat de cercetatori la Facultatea de Medicina a Universitatii californiene Stanford.

Conform Reuters, in cazul persoanelor de virsta medie care alearga constant este mult mai mic riscul de a se imbolnavi de boli de inima, cancer sau tulburari neurologice precum Alzheimer. Cercetarea s-a intins pe o perioada de 25 de ani si a inclus membrii unui club de alergare, mentioneaza studiul, publicat in Journal of Internal Medicine.

Oamenii de stiinta au inceput monitorizarea a 284 de persoane, cu virsta medie de 50 de ani, care faceau jogging de mai multe ori pe saptamina, si au facut comparatie cu un grup sedentar de 156 persoane, voluntari. Incepind din 1984, subiectii studiului, in prezent septuagenari si octogenari, au raspuns anual la chestionare referitoare la frecventa exercitiilor fizice, greutate dar si capacitatea de a efectua sarcinil cotidiene, cum ar fi mersul, imbracatul, igiena personala sau ridicatul de pe scaun.

Cei mai multi dintre voluntarii din „grupul sedentar” au facut la inceput acelasi gen de exercitii precum „grupul activilor”, numai ca pentru doar 20 de minute pe saptamina, spre deosebire de „alergatori” care se miscau cam 200 de minute pe saptamina. „De-a lungul timpului amindoua grupurile au scazut volumul de miscare, dar alergatorii au ramas mereu mai activi, in toate aspectele cotidiene”, arata studiul.

Cercetatorii au stabilit ca, la 19 ani de la debutul studiului, 34% dintre participantii din grupul de sedentari au decedat, comparativ cu doar 15% dintre membrii grupului care practica exercitii fizice. In plus, persoanele care aleargau in mod regulat au inceput sa sufere de pe urma handicapurilor fizice cu 16 ani mai tirziu decit persoanele inactive.

Cei mai multi dintre „alergatori” au incetat sa mai alerge odata ce au trecut de 70 de ani, dar asta nu inseamna ca au pus punct exercitiilor fizice, lucru care i-a ajutat la mentinerea unei stari bune de sanatate.
Am fost uimiti deoarece binefacerile exercitiilor fizice s-au dovedit mai importante decit anticipasem„, a declarat James Fries, profesor la Universitea Stanford si unul dintre autorii studiului.

Cercetarea mai arata ca teama de accidente nu poate fi un motiv pentru a nu alerga, atita timp cit alergatorii au comparativ mai putine accidente, inclusiv la nivelul genunchilor.

Comments

comments

Previous

Alergare la TV

Next

Cine va cistiga la maraton fete?

3 comments

  1. Jogging in Downtown Bucuresti: maybe not

    7 am-7.45am, appx 7km
    Am ales strazile laterale, mai putin expuse traficului de dimineata, intre Calea Dorobanti si Calea Mosilor. Atata timp cat eviti bulevardele, ai la dispozitie o increngatura de strazi laturalnice frumoase, cu arhitectura interbelica si putin circulate la 7 am. Am ales zona pentru convenienta si ora astfel incat sa nu fie nici prea devreme ca sa deranjez din somn eventualii caini de pe strada, dar nici prea tarziu ca sa inceapa forfota umana si traficul. Obiectivul in jogging urban: sa prinzi un moment cu aer proaspat si un traseu cat de cat interesant.
    Constat insa ca 7am e cam tarziu pentru a alege aceasta zona. Chiar si in centrul perimetrului de strazi laturalnice, tot razbate mirosul de carburant de pe Bulevardul Dacia, strada Polona, Calea Mosilor. Nici mirosurile locale nu sunt prea grozave. In ciuda vegetatiei de prin curti si al pomilor de pe strada, aerul diminetii e deja incarcat de praf si pe alocuri caldicel de la excrementele proaspete de maidanezi. Atentie sa nu aluneci pe veunul! Cat despre javre, majoritatea nu s-au sinchisit, dar de cateva ori a trebuit sa incetinesc ritmul ca sa descurajez coechipierii canini. Pe la 7.30 aerul deja nu mai era de respirat din cauza masinilor ce incepeau sa se invarte pe strazi.
    De mentionat prezenta Gradinei Icoanei si a Parcului Ion Voicu in acesta zona. Parcul Ion Voicu e foarte frumos amenajat, dar plin de caini particulari cu toate ca este interzis in acest sens, iar la fiecare intrare este un gardian. Gradina Icoanei este ceva mai modesta si, la ora aceea, cu mai putini caini, dar ambele parcuri sunt extrem de mici pentru alergat. Am ales Gradina Icoanei pentru cool-down si stretching.
    Overall, beneficiile acestei tentative de jogging sunt discutabile: nu sunt sigur daca plamanii mi-au oxigenat sangele sau daca mai degraba au folosit la aspiratul prafului si putorilor diminetii bucurestene din aceasta zona. Simt cu certitudine o poluare interna, colorata si nebinevenita. Nu sunt prea convins ca o a doua tentative de jogging, cu o ora mai devreme, de la 6-7am, ar fi mai grozava. Nasol.. poate peste cativa ani.
    Sunt tentat sa incerc Parcul Herastrau, dar asta inseamna sa ma intorc transpirat cu metroul. Any suggestions?

  2. Salut Mihai.
    o sa-ti raspund pe adresa personala. Din pacate, nu sunt f multe optiuni bune privind locurile de alergare in Bucuresti

  3. 22 Aprilie, 7.30am, 6km Herastrau
    Dimineata faina cu ceva vant. Incrucisez de doua ori o alergatoate cu creanga de salcie in mana, si de fiecare data saluta tare si cu mandrie: Hristos a-nviat! ..Adevarat a-nviat.
    Sportivii de la clubul nautic si-au scos caiacele pe lac.
    Cainii sunt respectuosi.
    Lumea din metrou se uita lung la pantalonii si maneca scurta. Ok, sunt rosii si am par pe picior..what’s the big deal?!
    Imi place Herastraul dar as mai incerca si alte locuri. Yet never back to the city for jogging…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also