luni, noiembrie 25 2024

O nouă investigație media arată că există serioase suspiciuni de dopaj în cazul a numeroși atleţi care au câştigat medalii la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale, în perioada 2001-2012.

drug
Agenţia Mondială Antidoping a anunţat o anchetă după ce televiziunea ARD şi The Sunday Times  au prezentat informaţii cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge făcute unui număr de 5.000 de sportivi, teste ce relevă serioase suspiciuni de dopaj în cazul unor atleți ce au câștigat medalii la cel mai înalt nivel.

Documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câştigate de atleţi ale căror teste au avut rezultate suspecte, conform BBC.

Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, şi niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele sangvine au avut rezultate cel puţin anormale sau care sugerează că atleţii respectivi s-au dopat.

Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câştigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele finale, toţi cei trei atleţi de pe podium au avut rezultate suspecte la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câştigate de atleţi cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câştigat medalii.

Conform Daily Mail există numeroase suspiciuni de dopaj și în probele de alergare: 29 – în cadrul probelor de 1500 metri, 16 – 800 metri, 15 – 5.000 metri, 15 – 10.000 metri și 6 în probele de maraton.

Și România e prezentă în lista cazurilor suspecte de dopaj, ba chiar pe un loc de frunte. Dacă am pomenit deja de Rusia și Kenya, ca fiind țările cele mai implicate în acest fenoment negativ, să spunem că în cazul României nu mai puțin de 13 la sută din testele efectuate atleților au prezentat suspiciuni de dopaj.

La nivel oficial au început să curgă declarațiile lemnoase. „Dacă vor exista cazuri suspecte privind rezultatele de la Jocurile Olimpice, CIO va aplica principiul toleranței zero”, a reacționat, luni, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach.

Este un alt subiect, dar și acesta merită discutat pe larg. Până atunci, o lectură revelatoare despre dopajul în ultramaton puteți găsi aici.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Restanțele

Next

Știri pe scurt. Ultimele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also