Știrile. Lavaredo bate toaca, urbatlonu e cu lava
Adică rezultatele cele mai importante din cursele de/cu alergare din ultimul week-end (24-25 iunie)
Atletism
Vestea bună ar fi că România a reușit să se mențină în Cupa Europei Liga 1, competiția de rang secund din cadrul Campionatelor europene de atletism pe echipe. La Vaasa, în Finlanda, România s-a clasat în final pe locul 7, cu 246 puncte. Cele mai bune rezultate au fost victoria ștafetei feminine de 4×400 m (Camelia Florina Gal, Andrea Miklos, Adelina Pap-Pastor, Bianca Răzor), în 3min:31sec.83/100 și succesul Claudiei Bobocea la 1.500 m – 4min:14sec.50/100. Pe podium s-au clasat alți trei atleți români, Roxana Bîrcă a fost a doua la 5.000 m (15min:49sec.59/100), Ligia-Damaris Bara a terminat pe locul secund la săritura în înălțime (1,80 m), iar Alexandru Novac a fost al treilea la aruncarea suliței (81,53 m). Pe primul loc în Liga 1 s-a situat Suedia – 320,50 puncte, urmată de Finlanda – 314,50 puncte și Elveția – 305,50 puncte, care au promovat în Superligă (grupa de elită, formată din 11 echipe, asta în condițiile în care Rusia este suspendată). Întrecerile din cadrul Superligii, ce au avut loc la Lille, au fost cîștigate de Germania – 321,5 puncte (ce devine astfel campioană europeană), urmată de Polonia și Franța. Detalii suplimentare aici. Cupa Europei mai are alte două ligi inferioare, pe lîngă cele deja pomenite.
Am spus mai sus care ar fi vestea bună, respectiv faptul că România și-a conservat locul în ierarhia europeană. Vestea mai puțin bună este că toate rezultatele atleților români au fost mai curînd modeste, net inferioare celor realizate cu puțin timp înainte la concursurile interne.
Foto: Jordi Saragossa / Lavaredo UltraTrail
Bine cu băieții
- Dacă de obicei în ultima vreme, cele mai bune rezultate externe în alergarea montană erau obținute de către fete, iată că a venit și vremea băieților. Astfel, brașoveanul Robert Hajnal a terminat pe locul al 5-lea ultramaratonul Lavaredo (119 km lungime, +5.800m, desfășurat în Dolomiți, Italia), parte a Ultra Trail World Tour. El a înregistrat un timp de 13h:24min:30sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
- La o altă cursă cu renume, Maratonul Mont Blanc (42km, +2.730m), Andrei Preda (Azuga) a reușit să se claseze pe un onorabil loc 16, cu un timp de 4h:20min:03sec (toate rezultatele aici), la circa 34 de minute în spatele cîștigătorului, Kilian Jornet. Și tot în acest week-end, a avut loc Olympus Marathon (parte a Skyrunner World Series, 44km, +3.200m), unde au participat mai mulți alergători din România. Au cîștigat, cu noi recorduri ale competiției, Aritz Egea (Spania) și Ragna Debats (Olanda). Rezultatele finale nu sunt încă disponibile.
- Cei doi români, Andrei Gligor și Daniel Nica, care au participat la Gobi March, o cursă de 7 zile în care s-au parcurs 250 km în zona deșertului Gobi (China) au terminat cu bine concursul. La final, Gligor a terminat al 11-lea (33h:52min:20sec) și Nica al 22-lea (cu un timp de 38h:04min:47sec). Detalii aici despre evoluția lor.
Montan
Ediția a cincea a Bate Toaca. Un concurs desfășurat în munții Ceahlău, cu două probe competitive (maraton – 38km / +3550m și vertical – 16 km / +1000m), plus Cursa Familiei – 8 km. Puțin peste 400 de participanți. În cursa cea mai lungă au cîștigat Viorel Pălici – 4h:18min:06sec și Viorica Mălai – 5h:25min:44sec, iar în proba verticală Bogdan Damian 1h:40min:24sec și respectiv Ilinca Maria Tempeanu – 2h:16min:20sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
Crosuri
- Destul de multe astfel de competiții. Să începem cu Urbatlon (cursă de obstacole, 5 km), desfășurată în București, în zona Arenei Naționale. Circa 500 de concurenți la start, nouă probe, soare arzător, pachet de concurs atractiv, multe scări de urcat (plus obstacole de sărit), la final tombolă cam așa s-ar putea rezuma acest concurs. Chiar dacă nu a avut caracter competitiv, rezultatele finale sunt consemnate aici.
- Tot în București, dar în Parcul Tineretului de data aceasta, a avut loc Crosul Companiilor B2Run. Peste 1.000 de alergători, din peste 80 de companii, au participat individual sau în echipe. Traseu de alergare de 6 km. Mai multe detalii aici.
- Există chiar și un cros destinat IT-știlor. Peste 600 de angajați de la diferite companii din industria tehnologiei informației au participat, pe 24 iunie, tot în Parcul Tineretului din Capitală, la Crosul F-Secure Step by Step. A patra ediție, cu două probe: cursa Hobby – 3 km și cursa Expert – 6 km. Rezultatele complete aici.
Triatlon
Prima ediție a Ocean Lava România a avut loc la Mamaia și a adunat la start 280 de trialoniști, plus 26 de ștafete. Au fost două probe: Hero (1,9 km înot, 96 km ciclism și 21 km alergare) și Brave (1km înot, 64 km bicicletă și 7 km alergare). În proba mai lungă cîștigători au fost Robert Budai (4h:05min:49sec) și Aida Fabrega (4h:46min:01sec), iar în cea scurtă Alexandru Ion(2h:18min:36sec) și respectiv Antoanela Manac (2h:30min:14sec). Rezultatele complete se găsesc aici.
Foarte faine si interesante informatiile. Insa mi-as dori ca de la voi sa primesc si informatii cu privire la competitiile ce vor urma (denumire, loc de desfasurare, perioade de inscriere) sau macar un link catre site-urile acestora. In acest fel pot transmite si altor doritori de alergatura aceste informatii.
multumesc!
Imi doresc sa alerg si poate din lipsa de timp, aflu intotdeauna prea tarziu de o multime de competitii la care mi-ar fi placut sa particip.
Carmen
Mulțumim frumos pentru mesaj. Și, desigur, pentru comentariu. Din păcate, în condițiile în care nu avem prea multe resurse de timp și energie (deh, proiectul Alerg.ro e făcut în proporție de 99% din entuziasm) am preferat să nu mai prezentăm cursele care urmează să aibă loc. Sunt multe detalii și, după cum am spus, e nevoie de timp pentru a le pune cap la cap. Recomand însă sportsplanner.com, secțiunea Calendar, acolo se află un calendar al majorității competițiilor care urmează să aibă loc în acest an. Mult spor la alergat.