Kalenji. Noutățile anului 2016 (II)
Și în ce privește accesoriile de hidratare, Kalenji – marca dedicată exclusiv alergării a companiei Decathlon – a anunțat câteva noutăți pentru anul în curs.
Trei dintre acestea le vom prezenta mai jos, urmând ca ultima – și cea mai importantă – să fie detaliată întâi în revista Alerg #28, care va apărea la sfârșitul acestei săptămâni. (Dacă vreți să primiți revista aveți aici detalii despre modalitatea de abonare).
Vom prezenta în continuare
– Noul model de bidoane de hidratare și calitățile specifice
– Noua centură de hidratare
– Noua vestă de hidratare
În orice concurs, mai ales dacă este pe distanță lungă, unul dintre aspectele căruia trebuie să i se acorde maximă atenție este hidratarea, pentru a se evita astfel oboseala excesivă, crampele musculare, scăderea capacității de coordonare a mișcărilor.
Nu vom discuta aici despre cum trebuie să te hidratezi, ci doar despre câteva amănunte importante la care ar fi bine să fiți atenți pentru a avea la dispoziție un echipament cât mai bun.
Bidoanele
Kalenji se alătură trendului deja existent de a folosi materiale cât mai ușoare, pliabile, inclusiv în cazul bidonașelor folosite pentru hidratare. Colecția anului 2016 include trei dimensiuni diferite, de 400 ml, 250 ml și respectiv 150 ml.
Bidoanele de față nu mai sunt fabricate dintr-un material rigid, ca până acum, ci dintr-un plastic mult mai suplu, ce permite ținerea mai sigură în mână.
Elasticitatea e foarte bună, pentru a lua o gură de apă e suficientă doar o strângere fină a bidonului. Acesta își revine apoi la forma de bază. Muștiucul permite închiderea fermă a recipientului, prin răsucire, ceea ce e mult mai bine decât prin apăsare. Bidonul are și un inel de plastic, în care se poate introduce degetul mare. Recipientul se ține astfel mai ușor, poziția e mai naturală.
Centura
Am căutat să văd dacă este vreun element care individualizează această centură de hidratare de la Kalenji. Nu am găsit. Asta nu e rău în sine, căci centura conține doar ceea ce este absolut necesar:
– Două buzunare în care se pot introduce două bidoane de 250 ml
– Un buzunar cu fermoar, unde se pot introduce gelurile energetice (încap cam maxim trei)
– Un sistem de prindere obișnuit, dar care permite purtarea în față a centurii. Acest lucru reprezintă un avantaj, deoarece astfel hidratarea se poate face mai ușor.
Prețul recomandat este de 25 euro.
Vesta
Nici în cazul acestui accesoriu nu am identificat vreun așa numit ”wov factor”. Vesta are rol dublu: îmbracă parțial corpul și permite transportarea a două bidoane de câte 400 de ml (în buzunare verticale, la nivelul pieptului). La spate are un buzunar mare, în care încap lejer o geacă de vânt, căciula. Sistemul de prindere a vestei este extrem de simplu, cu niște ”cârlige” de plastic ce intră într-o gaică.
Am avut ceva dificultăți să introduc bidonul plin cu apă în spațiul strâns al buzunarului, ceea ce mă face să cred că într-un concurs, pe fugă, o astfel de situație poate da naștere la oarecare nervozitate. În plus, bidonul nu stă foarte ferm pe piept, ceea ce poate genera disconfort. Sau poate sunt eu prea pretențios…
Prețul recomandat este de 40 euro.
În încheiere, câteva cuvinte despre noile bidoane. În prezentarea la care am asistat*, am aflat că sunt dintr-un material nu doar maleabil, ci și care permite păstrarea aproape nealterată a gustului apei. Mi se pare un lucru extrem de important. După folosire, bidoanele trebuie doar bine spălate cu apă, iar apoi e recomandat să fie ținute în congelator (unde temperatura scăzută nu permite apariția de germeni).
* Informațiile au fost obținute în urma participării la Press Camp Kalenji 2016, organizat în Sesimbra (Portugalia)