luni, decembrie 2 2024

Întîmplări redate cu intensitate vizuală. Dar și informații științifice de ultimă oră. Volumul ”Anduranța” scris de Alex Hutchinson oferă răspunsuri la o întrebare importantă: ce ne limitează pe noi, oamenii? Corpul sau mintea?

Alex Hutchinson este un jurnalist canadian, interesat de modul în care știința poate ajuta la dezvoltarea performanțelor sportive, care colaborează cu numeroase publicații specializate. A făcut studii în domeniu, dar are în spate și o carieră atletică mai mult decît onorabilă, fiind un alergător competitiv în probe de fond și pe distanțe lungi.

Ultimul volum pe care l-a publicat și care a apărut recent la editura Pilot Books se numește ”Anduranța”, iar subtitlul său rezumă despre ce e vorba în carte: despre minte, corpul uman și limitele uimitor de elastice ale performanței.

Întrebarea de bază căreia Hutchinson îi oferă nu unul, ci mai multe răspunsuri este: limitele umane sînt în corpul sau în mintea noastră? Iar pentru a găsi aceste răspunsuri istorisește cu talent mai multe întîmplări-emblematice din lumea anduranței (de la efortul lui Kipchoge de a coborî sub 2 ore la maraton, pînă la expediții polare sau de supraviețuire în deșert ori tentative de a doborî recorduri aparent imposibile de imersie la mare adîncime), prezentînd totodată date științifice de ultimă oră.

Așadar, rezumă dezbateri dintre biologi, fiziologi și psihologi cu privire la modul în care funcționează corpul uman atunci când este supus unui efort de anduranță și apoi se concentrează pe factorii individuali care limitează îmbunătățirea performanțelor: durerea, capacitatea musculară, oxigenul, căldura, setea și energia (combustibilul) folosită la punerea corpului în mișcare. Dar, după cum am mai spus, Hutchinson este și un practician, așa că nu o dată testează pe propriul corp cîteva din tehnicile sau tehnologiile care par/promit/reușesc să împingă înainte limitele: antrenarea creierului, folosirea stimulilor electrici (sistemul Halo) sau dezvoltarea abilităților mentale.

Volum apărut la editura Pilot Books – www.pilotbooks.ro

Fiind prea multe lucrurile extrem de interesante prezentate în carte – dar promițînd că asupra unora o să revin – redau aici ceea ce Hutchinson consideră ”cel mai prețios sfat” pe care l-ar acorda unui atlet aflat la început de drum: să acorde atenție monologului motivațional.

Iar pentru asta citează date dintr-o amplă cercetare făcută de Stephen Cheung, care a supus un număr de 18 cicliști antrenați unei baterii de teste fizice și cognitive, la o temperatură exterioară de 35 de grade Celsius.

Ulterior, jumătate dintre aceștia au avut două săptă­mâni de pregătire cu un „monolog motivațional” special adaptat antrenamentului la căldură, care consta în principal în reprima­rea gândurilor negative precum „E foarte cald aici” sau „Simt că iau foc”, pe care să le înlocuiască cu declarații motivatoare ca „Ține‑o tot așa, merge bine”. Grupul care a utilizat monolo­gul motivațional și‑a sporit performanța la unul din testele de anduranță de la 8 la 11 minute – ocazie cu care au atins o tem­peratură internă la starea de epuizare cu jumătate de grad mai ridicată. „Acum știm cu siguranță că nu este doar o chestiune fizică”, afirma Cheung. Altfel spus, o atitudine adecvată permite eforturi dincolo de limita termică obișnuită: „Chiar dacă ai deja o condiție fizică bună, încă îți poți îmbunătăți percepția căldurii și performanța în aceste condiții.”

Dar, după cum am mai spus, Alex Hutchinson nu este doar un jurnalist care prezintă cu acribie date științifice, ci și un experimentator, pe propriul organism. Vă las însă să descoperiți singuri, citind cartea, ce tehnici de dezvoltare mintală și ce rezultate a obținut atunci cînd a alergat prima sa cursă de maraton.

În încheiere, doar un citat, citat care rezumă principalul mesaj al cărții de față:

Sunt nerăbdător ca, în anii care urmează, să aflu mai multe despre semnalele la care răspunde creierul, cum sunt procesate aces­tea și – da – dacă pot fi manipulate. Pentru moment, însă, îmi ajunge să știu că, atunci când vine momentul adevărului, știința a confirmat ceea ce atleții au intuit dintotdeauna: mai ai de unde să dai – dacă vrei să crezi asta.

”Anduranța” de Alex Hutchinson, dar și multe alte cărți ale editurii Pilot Books sînt disponibile în aceste zile, cu preț redus. Sînt de găsit online: www.pilotbooks.ro sau la Tîrgul de Carte din București

Comments

comments

Previous

Maratonul de la Valencia. Extrem de repede

Next

Hai la Gerar. Cu Mihai Godeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also