marți, iulie 16 2024
Deși în ultimele zile s-au întîmplat mai multe lucruri interesante în alergarea pe distanțe lungi, o să începem totuși săptămîna cu detalii despre alergarea de 24h a ultramaratonistului Aris Necula.

La momentul potrivit am anunțat evenimentul, însă nu am spus și rezultatele finale: Aris Necula a alergat 162,94 km și a reușit să strîngă suma de 1903,50 lei pentru cauza pe care a susținut-o.

În continuare, cîteva detalii despre alergare, prezentate chiar de către Aris Necula:

# ”Am inițiat evenimentul în mod special pentru a strânge fonduri pentru junioara Georgiana Timu, vicecampioană națională la săritura în lungime. Din punct de vedere sportiv, pe măsură ce înaintam cu antrenamentele, m-a incitat ideea de a alerga peste 200 km, ba chiar cu speranța că aș putea doborî și cea mai bună performanță națională. Dar, oricum, pe primul plan am pus partea umanitară”.

# ”În cele din urmă, distanța parcursă nu m-a mulțumit, pentru că – după cum am spus – am pornit cu gândul de a atinge 200 km. Din păcate, nu am reușit asta, pentru că din ora a cincea a alergării, din cauza unei greșeli de administrare nutrițională (gel și fiolă de magneziu) m-am ales cu o durere groaznică de ficat. Am alergat așa vreo 20 de ore, reușind să fac doar între 5 și 7 km / oră, pentru că am dorit să termin cele 24 de ore de alergare, indiferent de distanță. Din punctul meu de vedere, evenimentul dedicat strângerii de fonduri se încheia numai după 24 de ore. Chiar dacă mai sunt sub tratament pentru ficat, la sfîrșitul săptămînii am ieșit pentru prima dată în aer liber, după două luni de sală, pentru că mă așteaptă un ultra de 100km în Grecia, în 22 aprilie, după care vine Ultrabalatonul”.

# ”Pentru alergarea pe bandă am încercat să fac antrenamente cît mai specifice, însemnând viteză, volum, ruperi de ritm, toate la un loc; nu astăzi fac numai viteză, mâine numai volum, la un anumit ritm (pace). Cea mai mare problemă a fost legată de aerul din sală. În primă fază, am făcut antrenamente într-o sală spațioasă cu tavan foarte înalt, sala având etaj cu spațiu deschis gen balcon. Din cauză că proprietarul s-a temut să nu se defecteze una dintre benzi, cu două săptămâni înainte de eveniment am schimbat sala. M-am acomodat foarte greu cu noua sală din cauză că aerul era umed și neventilat. Bănuiesc că și asta a avut un efect negativ asupra ficatului”.

# În timpul alergării de 24h, cele mai dificile momente, în afară de cele cu ficatul, au apărut după amiaza pe la ora 15, adică după 20 de ore. Asta deoarece nu am mai avut curaj să iau niciun fel de suplimente, asta însemnând nici cafeină. Și m-a luat somnul. În plus, din punct de vedere al alimentației am fost deficitar. Oboseala fizică este cea predominantă în astfel de curse. Oricum, am în plan să repet evenimentul, pentru că sportul la nivel de juniori duce mare lipsă de fonduri, iar când situația financiară familială este precară este și mai dificil pentru ei.

*******

Reamintim, că pe 30 martie, s-a dat startul la ”De la atlet la atlet”, un eveniment de alergare de 24 de ore, în cadrul căruia Aris Necula a strîns fonduri pentru susținerea unei tinere speranțe a atletismului hunedorean. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Sport și Anduranță, cu sprijinul Sport Class din Deva.

Alergările pe bandă nu sunt foarte populare în România. Primul s-a organizat în 2012, cînd Gabriel Solomon a alergat pe banda 219,23 km în 24 de ore, obţinînd atunci al 8-lea rezultat înregistrat în lume în curse similare. Un alt eveniment sportiv caritabil, ”24 de ore pentru un zîmbet”, se desfășoară în decembrie, de cinci ani consecutiv, la Oradea,  fiind organizat de către Istvan Szokolszky.

Dacă am verificat bine, recordul mondial de alergare pe bandă timp de 24h ar fi de 260,4km.

Comments

comments

Previous

Revista Alerg #34

Next

Hot Chocolate Race. Bilanț dulce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also