Benzile kinesio
Kinesiotaping-ul, sau aplicarea de benzi kinesio, este o tehnică de recuperare medicală nouă în Romania, dar brevetată cu mai bine de 25 de ani în urmă de către doctorul Kase Kenzo din Japonia. A început prin a fi folosită doar în competiţiile sportive însă, ulterior, benzile au intrat şi în atenţia medicilor de recuperare şi a fizioterapeuţilor, pentru patologia largă.
Pentru alergători, benzile sunt o foarte bună metodă de protecţie împotriva traumatismelor și o metodă de stabilizare şi fixare a articulaţiilor mai expuse (glezne, genunchi). Ele susţin efortul muşchilor şi cresc amplitudinea articulară, realizând o mai bună performanţă a acestor structuri.
Benzile sunt confecţionate din bumbac 100%, fără latex, sunt elastice şi se lipesc pe piele ca un leucoplast. Se aplică pe pielea curată, ţinând cont de dispoziția fibrelor musculare, a vaselor de sânge și limfă şi de caracteristicile articulare. Cheia aplicaţiilor benzilor este evaluarea pacientului, care trebuie făcută de către un specialist care va decide modelul, forma, culoarea aplicaţiei, ca şi tehnica ce trebuie urmată.
Efectul benzilor este acela de a crea imediat sub piele o peliculă de vid ce stimulează circulaţia sângelui şi drenajul limfatic. La nivelul pielii, benzile lipite activează proprioceptorii, celule sensibile la mişcare, presiune sau întindere, care trimit semnale creierului, contribuind la coordonarea activității musculare şi la menţinerea echilibrului si poziţiei corpului.
Toate acestea conferă aplicaţiei următoarele roluri terapeutice:
– scăderea durerii
– în funcţie de problema existentă, scăderea gradului de contractură musculară sau, dimpotrivă, creșterea tonusului pe musculatura slabă
– creşterea stabilităţii articulare
– creşterea gradului de mobilitate
– stimularea circulaţiei, care determină o mai bună oxigenare a ţesuturilor dar și drenajul limfatic
– reechilibrarea posturii în tulburările de statică vertebrală – scolioze, cifoză, hiperlordoză.
Ca urmare a acestor efecte, kinesiotaping-ul este recomandat în multe afecţiuni reumatice, post-traumatice sau postoperatorii, cum ar fi:
– contracturi musculare, torticolis, întinderi şi chiar rupturi musculare
– artrite, artroze, tendinite, periatrite, bursite, sinovite
– scolioză, cifoză, hiperlordoză
– lombalgie, lombosciatică, hernie de disc, spondiloză
– sechele de entorsă, luxațtie, fractură
– sechele de rupturi ligament încrucişat anterior (LIA), sau ligament colateral intern/extern
– stază venoasă cu edeme ale membrelor inferioare
– ameţeli, dureri de cap
Taping-ul este metoda care ne ajută să rezolvăm mai eficient și mai rapid cazurile pe care le întâlnim. Aceasta potenţează și păstrează efectul celorlate forme de fizioterapie alături de care este recomandat să se asocieze (kinetoterapie, electroterapie, ultrasunet etc).
Veţi fi surprinşi, cunoscând aceste lucruri, să remarcaţi mult mai des de acum înainte prezența benzilor kinesio în marile competiţii sportive, fie că sunt de atletism (alergări, inclusiv maraton), fie fotbal, tenis sau gimnastică. Deja benzile kinesio au fost prezente şi la cea mai recentă ediţie a Jocurilor Olimpice.
Dr. Ana-Maria Florescu este specialist fiziokinetoterapeut
Alaturi de cele din articol recuperarea mai rapida se face si utilizand tehnici din osteopatie.