duminică, noiembrie 24 2024

Realizarea de noi recorduri mondiale devine tot mai mult o chestiune de spectacol minuțios organizat. În cazul lui Letesenbet Gidey și a lui Joshua Keptegei, ei au fost ”încoronați” previzibil drept noi ”suverani” ai atletismului

==> Confruntarea anului – dintre Eliud Kipchoge și Kenenisa Bekele – ar fi trebuit să fie acum o săptămînă, la maratonul de la Londra, dar din motive despre care am mai scris, aceasta nu s-a mai materializat și totul s-a încheiat cu o victorie neașteptată a etiopianului Kitata.

==> Însă, la doar cîteva zile după Londra, pe 7 octombrie, un alt eveniment major a reținut atenția lumii atletice. De data aceasta așteptările au fost răsplătite cu asupră de măsură. Așadar, la Valencia, pe pista albastră a stadionului Turia, a fost o cursă-spectacol unde etiopianca Letesenbet Gidey a stabilit un nou record mondial în proba de 5.000 m, iar ugandezul Joshua Cheptegei a doborît la rîndul său recordul lumii la 10.000 m masculin.

==> Nu a fost o cursă obișnuită, ci una spectacol, din mai multe puncte de vedere. Cum World Athletics a decis să scoată cursele de 5.000m și 10.000m din circuitul Diamond League, organizarea unor evenimente pe aceste ofertante distanțe (din punct de vedere al spectacolului) devine acum o inițiativă privată. De cursa de la Valencia – intitulată ”Taking the throne” – s-au ocupat Global Sports Communications și NN Running, adică tocmai firmele de management ale celor doi sportivi africani. Care au pus toate ”ingredientele” necesare la bătaie: un loc cu o climă potrivită, paceri, tehnologie (încălțări cu fibră de carbon, sistem electronic cu laser care a marcat ritmul necesar pentru realizarea unor recorduri), plus marketing. Au lipsit doar spectatorii, asta din motive de pandemie.

==> Cîte ceva despre performanța lui Letesenbet Gidey. Ea a deschis spectacolul și după o cursă excelentă (bine ghidată și de paceri, inclusiv o campioană mondială la 3.000m obstacole) a reușit să doboare un record vechi de 12 ani (deținut de Tirunesh Dibaba), cu o performanță de 14min:06sec.62/100. Despre etiopiancă nu se pot spune prea multe, ea avînd 22 de ani, fiind dublă campioană mondială de juniori la cros (2015, 2017) și vice-campioană mondială, anul trecut la Doha în proba de 10.000 m.

Cursa-spectacol de la Valencia poate fi urmărită mai jos. Cursa fetelor începe la min5, iar cea a băieților la min28.

==> Mult mai multe se pot spune însă despre Joshua Cheptegei și performanța sa. Timpul său pe 10.000m, 26min:11sec.00/100, a spulberat practic recordul stabilit în 2005 de către etiopianul Kenenisa Bekele (26min:17sec.53/100). Ugandezul a alergat perfect, ca un metronom, cu o medie de 2min:37sec/km și o accelerare finală. Mai jos, timpii săi / km, în comparație cu cei ai lui Kenenisa Bekele.

==> Joshua Keptegei a avut ultimii doi ani fantastici. La doar 24 de ani, el este deja campion mondial la cros şi la 10.000 m (în 2019), iar în august a reușit o nouă performanță mondială pe 5.000m, cu un timp de 12min:35sec.36/100 și îmbunătățind cu 2sec un record vechi de 16 ani deținut tot de Kenenisa Bekele. Keptegei se alătură astfel unei pleade de vreo zece mari alergători care au deținut simultan recordul mondial pe 5.000m și 10.000m.

==> ”Explozia” de performanțe din ultima vreme (anterior nu a avut rezultate deosebite, fiind doar finalist în cursele de 5.000m și 10.000m la ultima ediție a Jocurilor Olimpice) îl creditează pe Cheptegei ca pe un alergător de mare perspectivă care foarte probabil va face în scurt timp trecerea spre concursurile de maraton, unde premiile sînt mai mari. Pînă atunci, să spunem că pe 17 octombrie el își va face debutul la Mondialele de semimaraton de la Gdnynia, unde dacă e să luăm în calcul graficul de conversie John Kellog, ultimul său timp pe 10.000m i-ar permite realizarea unui 57min:56sec pe semimaraton, sub recordul mondial de 58min:01sec. Cursa din Polonia va fi însă una în condiții reale de concurs (fără paceri, mai exact), într-o zonă unde vîntul bate constant. Dar vom vedea ce va fi.

Comments

comments

Previous

Se așteaptă record de cursă la Maratonul București

Next

Maratonul, pelerinajul și guvernul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also