joi, aprilie 18 2024

O nouă echipă pornește oficial la drum: Sport Guru-BCR Racing Team

SG

Deși e prezentă de vreo două luni în competițiile sportive, abia aseară a fost lansată oficial Sport Guru-BCR Racing Team, o echipă ce reunește 20 de cicliști, triatloniști și alergători.

Prezentată ca ”primă o echipă privată”, aceasta este de fapt o formulă inedită pentru România, ce reflectă în mare schimbarea actuală de paradigmă în sport. Sport Guru-BCR Racing Team este doar o asociere de branduri, între o bancă importantă și cel mai mare retailer sportiv de la noi, deci nu e nici club, nici asociație sportivă. Sau, cel puțin, nu pe moment.

Așadar, echipa mov-verde (de la culorile adoptate) reunește un grup de sportivi cu vîrste diferite (cel mai tînăr este o triatlonistă de nici 10 ani, la celălalt capăt e tot un triatlonist, de 48 de ani), din sporturi nu încă populare la noi, dar unde rata de practicare crește exponențial, cu experiențe diferite (sunt doi cicliști de 16 ani, de perspectivă certă, dar și cel mai bun maratonist al momentului, olimpicul Marius Ionescu, printre alții).

Neobișnuit amestec, la prima vedere. Lucrurile devin însă explicabile prin acea schimbare în ce privește modul în care entitățile comerciale încep să se raporteze la sport. Am mai spus asta: în fenomenul sportiv nu mai e nevoie de spectatori placizi, ci de spectatori-practicanți amatori (deci, unii care cumpără produse) și se cam trece de la susținerea de către sponsori a performanței în sens clasic (recte a celui mai bun), la susținerea performanței ce e însoțită de un set de valori democratice, precum ”bucurie”, ”ambiție”, ”putere”, ”muncă”, ”depășirea limitelor”.

Nu întîmplător, aceste din urmă cuvinte au fost folosite de mai multe ori de către cei care susțin echipa mov-verde, respectiv Cornelia Pleșoianu (BCR) și respectiv Mircea Rașovan (Sport-Guru).

Așadar, deși își propune să facă performanță, în primul rînd la competițiile din țară, noua echipă are ca obiective și ”să pună umărul la dezvoltarea sportului de la noi” dar și să ”inspire” cît mai mulți oameni ca să facă mișcare.

Sport Guru-BCR Racing Team este coordonată de către doi team manager, ei înșiși sportivi activi, Alex Ciocan, pe partea de ciclism și Radu Milea, pe partea de alergare.

Sprijinul pe care îl primesc sportivii constă în echipament și diferite ”forme de susținere financiară”. Mircea Rașovan, care a oferit detaliile despre acest lucru, nu a putut însă indica un buget pe acest an, motivînd că acesta va fluctua, depinzînd – printre altele – și de numărul sportivilor care vor fi cooptați în continuare.

Cu scuzele de rigoare pentru cicliști, care nu sunt menționați aici, să spunem că echipa de alergători și triatloniști e formată din Rebecca Neagu, Iuliana Stroescu, Marius Ionescu, Radu Milea, Alex Corneschi, Daniel Stroescu, Ștefan Dan, Iustin Onofrei, Florin Totalcă, Petre Dumitru, Victor Ștefănescu, Răzvan Ilie.

Foto: Radu Cristi

Comments

comments

Previous

Viața mea e un dezastru de cînd mă trezesc devreme. Să nu faci greșeala mea!

Next

Hipotermie. Ce s-a întîmplat totuși la EcoMarathon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also