vineri, iulie 26 2024

A fost descoperit (alții ar spune că a fost reconfirmat) cel mai eficient, exact și ieftin ”echipament” de măsurare a performanțelor sportive.

Cap
Chiar în momentul cînd o nouă mare companie (e vorba aici de New Balance) își anunța planurile de a intra pe piața echipamentelor electronice de monitorizare a parametrilor fizici, în cazul alergătorilor, cercetătorii australieni au lansat o adevărată bombă în acest domeniu.

După analiza a nu mai puțin de 56 de studii care au luat în calcul diferitele metode de măsurare a nivelului de încărcare la antrenamente (training load), cercetătorii de la Universitatea Deakin au ajuns la concluzia că cel mai bun instrument de monitorizare a antrenamentelor este… creierul. Studiul complet a fost publicat în British Journal of Sports Medicine.

Cercetătorii australieni au comparat rezultatele obținute prin intermediul tehnologiei (pulsul, consumul de oxigen, analize de sînge etc) cu cele subiective, personale (precum starea generală de oboseală, percepția asupra nivelului de stres) și au ajuns la concluzia că în peste 90 la sută din cazuri cele din urmă au fost mai exacte.

Cu alte cuvinte, cum te-ai simțit la o alergare / un antrenament este cel mai sigur indicator al modului în care organismul tău a răspuns la solicitarea dată de acest efort.  Altfel spus, dacă te-ai simțit obosit, chiar ești obosit, deși poate analizele arată o stare generală bună.

Pentru antrenorii mai vechi în domeniu sau pentru cei care nu au devenit cu totul ”robii tehnologiei” aceste concluzii nu reprezintă o mare noutate. Ei știu că e foarte important în cazul atleților ca aceștia să își asculte corpul și să își adapteze durata sau intensitatea antrenamentului în funcție de cum se simt.

Astfel se poate evita supraantrenamentul, se pot preveni accidentări sau se poate constata o problemă internă a organismului (spre exemplu, o infecție).

Există chiar și o metodă empirică de a sesiza problemele resimțite de organism. În jurnalul de alergător (Moment publicitar: cei care se abonează la revista Alerg pot primi un astfel de carnet. Detalii aici) este bine să notezi de fiecare dată cum te-ai simțit după o alergare.

Să zicem că, pe o scară de la 1 la 5, poți să ai mai multe stări, începînd cu ”Deplorabil” (nivelul 1), continuînd cu ”Nașpa” (nivelul 2), trecînd apoi prin ”Nu chiar așa de rău” (nivelul 3) sau ”A fost bine” (nivelul 4) și încheind cu ”Nirvana, frate” (nivelul 5).

Ei bine, lăsînd deoparte tonul voit glumeț de mai sus, dacă ai patru antrenamente consecutive în care starea ta se încadrează la nivelurile 1-2 atunci clar e vorba de o problemă. Care trebuie abordată, rezolvată.

Mult spor la antrenamente. Și atenție la ce spune corpul și nu neapărat de urmat orbește un program de antrenament.

Comments

comments

Previous

Lumea după Strava

Next

”Iarna asta alergi și câștigi!” Premii de la Isostar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also