duminică, noiembrie 24 2024

Pacientul nr. 1 din Italia este tînăr, alergător pasionat și după 18 zile de internare a reușit să scape totuși cu viață. O relatare.

Numele sub care e prezentat public e Mattia. Nu știm dacă e numele său real și, de fapt, contează mai puțin. Mattia este Pacientul nr. 1 din Italia, respectiv prima persoană identificată ca purtătoare a virusului Covid-19.

Pe 2 februarie a alergat un semimaraton, la Santa Margherita Ligure. A fost acolo alături de un grup de alți 15 prieteni și au stat cu toții în același hotel. O săptămînă mai tîrziu, Mattia ia startul la un nou concurs, în Sant’Angelo Lodigiano. A călătorit cu mașina, alături de alți patru prieteni. Următoarea săptămînă, deși nu se simte chiar bine, mai aleargă la o cursă corporatistă și apoi se duce să joace fotbal.

Trebuie spus că Mattia are 38 de ani, lucrează pentru compania Unilever și este o persoană foarte sportivă. Îi place să alerge și să joace fotbal. Ca fotbalist e parte a unei echipe de amatori, iar de alergat o face tot așa, des și fără pretenții de performanță.

Pe 14 februarie decide să meargă la doctorul de familie care îi recomandă medicație contra gripei. Numai că simptomele nu se îmbunătățesc, merge la spital pentru teste pe 16 februarie, face altele două zile mai tîrziu. Este trimis acasă pentru că nu se știe exact ce are și pentru că – conform declarațiilor proprii – nu a avut niciun contact cu vreo persoană din China.

În fine, pe 18 februarie este internat la spitalul din Codogno. O scurtă paranteză, orașul acesta este în chiar centrul zonei italiene care va fi cel mai grav afectată de coronavirus. Aici, la spital, unde stă o zi și jumătate este vizitat de familie și prieteni.

Pe 20 februarie este testat pozitiv de Covid-19 în condițiile în care respira tot mai greu și manifesta simptome care se asemănau cu cele de pneumonie. Soția sa avea să spună acum că, se pare, un prieten comun fusese recent în China.

Mattia este dus la Policlina San Matteo din Pavia, unde mai bine de 30 de doctori și asistente muncesc zi și noapte pentru a-l salva. Stă în spital 18 zile, dintre care majoritatea la terapie intensivă. Au fost zile cînd viața i-a atîrnat de un fir de păr.

Cazul lui a generat o anchetă în Italia. Sînt cîteva lucruri care, privite acum în perspectivă, generează îngrijorare.

E vorba, întîi de toate, de faptul că avînd o viață activă și cu multe contacte sociale, Mattia a transmis virusul către cel puțin 13 persoane. E vorba, întîi de toate, de soția lui, care e însărcinată în luna a opta. Apoi, de un prieten alergător, cu care a fost la curse dar și la antrenamentele de dinaintea internării. Plus trei persoane mai în vîrstă, cu care a interacționat la barul deținut de un prieten. Și, în fine, alte opt persoane (medici și pacienți) de la spitalele pe la care a fost înainte de a fi diagnosticat cu Covid-19. Unul dintre pacienți a decedat ulterior.

Apoi, ancheta în derulare, urmează să vadă de ce medicii nu au încercat mai devreme izolarea sa și, implicit, o testare mai rapidă pentru depistarea coronavirusului.

În fine, veștile bune sînt acum că Mattia a fost scos de la terapie intensivă, pe 10 martie, dar continuă să se afle sub supraveghere medicală. Soția lui a fost și ea internată, apoi trimisă acasă. Fetița lor, care urmează să se nască, este într-o stare bună.

Veștile mai puțin bune sînt că în Italia numărul persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului a depășit 3.400, cel al persoanelor infectate e mai mare de 41 de mii, iar situația este încă departe de a fi sub control. În plus, deși se știe sigur că Mattia e Pacientul nr. 1, încă nu se știe care este sursa originară a infecției din Italia.

Surse folosite: aici, aici, aici, aici. Textul de față s-a limitat strict la faptele certe, fără a face vreun comentariu sau interpretare. Nu pot însă să nu apreciez drept riscante afirmațiile comentatorului sportiv Radu Naum care, într-un articol din Dilema Veche, consideră că starea corpului lui Mattia – după participarea la cursele de alergare – era ”echivalentă cu aceea de după un infarct”. Poate că, dimpotrivă, tocmai starea sa fizică bună l-a ajutat să treacă peste infecția cu Covid-19.

Comments

comments

Previous

Vor fi închise toate bazele sportive

Next

Ultimii adidași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also