vineri, iulie 19 2024
Am avut ocazia să testez un ceas Coros Apex. Înainte de toate, vreau să deschid acest review spunând că nu sunt atlet sponsorizat Coros și nu am niciun interes în ceea ce privește această companie ori alta afiliată. De asemenea, acesta nu este un tutorial de folosire a ceasului, ci strict părerea mea cu privire la funcțiile acestui produs. Ce mi-a placut și ce nu. Pe șleau.

[Marius Enescu]

Acum că am spus asta, atunci când am primit ocazia de a testa Coros Apex, recunosc că mi-a surâs ideea. Adică, îmi doream să mă conving dacă e doar hype ori ceasul chiar face ce spune. Probabil știti deja că o sumedenie de atleți de renume, atât pe plan local, cât și internațional sunt sponsorizați de Coros.

Vorbim de o industrie dominată de giganți precum Garmin, Polar, Suunto etc. O piață monopolizată, care lasă foarte puțin spațiu pentru un nou venit la masă.

Așa că noul venit trebuia să vină cu ceva să capteze atenția suficient de mult, încât să atragă consumatori.

Așa că, hai să vedem, doar hype sau e Coros Apex, “the real deal.”

O să încep cu ce NU-mi place:

 • Coros nu deține o aplicație web, ci doar una de mobil. Din informațiile disponibile nu este clar dacă planuiesc să dezvolte una sau nu. Există integrare cu Strava, în schimb și funcționează foarte bine.
 • Personalizarea antrenamentelor este, în prezent, limitată. Coros oferă doar o opțiune pe ceas. Ai posibilitatea de a seta intervale precum 10×1 sau 2 sau 3km etc. (și poți specifica pauza dintre ele), însă nu poți seta intervale mai elaborate precum 2×400, 3×200 etc. Este posibil ca pe viitor, Coros să dezvolte și această opțiune.
 • Un minus care poate pe mulți nu va deranja, ceasul nu beneficiază de posilitatea de a seta temporizare de lumină. Lumina ceasului este doar legată de gesturi (funcționează foarte ok), dar pe mine personal m-a deranjat acest minus.

Hai să vedem acum ce-MI place:

 • Greutatea – foarte ușor, doar 55g, varianta de 46mm, ceasul are și o variantă mai mică, de 42mm cu aceleași funcții, dar cu o durată de viață a bateriei (foarte) ușor scăzută.
 • Ceasul arată bine, adică îl poți purta inclusiv la birou, într-o ținută smart casual. Eu l-aș lua și la ținută elegantă fără probleme.

 • Cei de la Coros sunt foarte eco-friendly: nu există user manual. Ești invitat să-ți instalezi aplicația, acolo ai un ghid de utilizator destul de succinct, după care poți trece direct la treabă.
 • Se simte ca un produs premium. Încă din momentul in care pui mâna pe cutie.
 • Knob-ul (butonul sub formă de rotiță, ceasul are 2 butoane, knob-ul și încă un buton standard), funcționează excelent. Sensul de utilizare a rotiței (sus / jos) poate fi schimbat din setări. Inițial credeam că o să simt lipsa mai multor butoane, dar nu a fost cazul.
 • Interfața ceasului poate fi schimbată direct din dispozitiv, totodată existând și alte variante în aplicație pe care le poți încărca pentru a le înlocui pe cele de pe ceas. Toate arată bine și iți oferă acces rapid la multe informații (oră, zi / lună /an / baterie rămasă, pași făcuți în ziua respectivă, etaje urcate etc.)
 • Geamul ceasului este din cristal de safir, foarte rezistent la zgârieturi / șocuri
 • Pornire / oprire rapidă, mult mai rapidă decât ce am văzut la competitori
 • Localizare GPS înainte de începerea activității în câteva secunde.
 • Precizie a GPS-ului excelentă. Am observat că pot apărea mici întârzieri în timpul de răspuns al GPS-ului vs Pace pentru accelerările subite, dar se redresează destul de repede, după maxim 10 secunde. Destul de standard la orice ceas de profil.
 • Funcții utile în timpul activității (cu precădere, alergare, în afara celor standard: pace, distanță, cadență, frecvență cardiacă, elevație etc.):
  • Mărimea pasului afișată în timp real în timpul alergării (instant, pe tură sau medie)
  • Senzor de frecvență cardiacă optic destul de precis, comparabil cu ce am văzut la alte ceasuri. Ceasul este compatibil oricum și cu centuri de tip ant+.
  • Opțiunea de a avea un parametru care rămâne fix în timpul alergării, chiar dacă te muți pe alte date. De exemplu, poți avea timpul setat ca parametru fix și-l vei vedea indiferent dacă schimbi datele afișate (fața de ceas 1/2/3/4 etc.). O funcție extra utilă in opinia mea.

                 

 • Sincronizare rapidă la sfârșitul antrenamentului cu aplicația (câteva secunde).
 • Aplicația în sine arată (foarte) bine și oferă acces la toți parametrii importanți culeși in timpul antrenamentului.

  

 • Personalizarea parametrilor afișati în timpul alergării direct din aplicație foarte facil și util
 • Apreciez că cei de la Coros asculta feedback-ul pieței și deja au adăugat tip de activitate gym / cardio. (nu exista la început). Acest aspect îmi dă speranțe că pe viitor vor adăuga și funcție de antrenamente personalizate.

     

În ceea ce privește bateria, Coros susține că durează până la 35 de ore cu toate opțiunile pornite și 30 de zile folosire standard. Ce pot spune e că am folosit ceasul timp de mai bine de 2 săptămâni. Am apucat să-l încarc până la 61% la început.  Și atât. L-am utilizat la 5-6 alergări, către 50km, plus cât l-am butonat în răstimp (foarte intens în primele zile). Deși recunosc, că l-am mai ținut pe alocuri închis, în timp ce scriu acest review încă am 35%.

Înainte de prima alergare bateria arăta 59%, după 6km era la 58%. La o alergare similară mi s-a întamplat să nu scadă nici măcar un procent. Cred că aș putea continua, dar concluzia este simplă: Coros Apex nu prea are rival în ceea ce privește durata de viață a bateriei.

Concluzie:

 • Deși bun pentru orice alergător amator (sau profesionist) care vrea să ducă antrenamentul la următorul nivel, recomand Coros Apex ca ceas multi-sport, mai ales pentru cei ce caută un dispozitiv cu o durată de viață a bateriei ridicol de lungă, dar și cu funcții cel puțin la nivelul pieței, în unele cazuri peste, deci cu precădere pentru ultramaratoniști, fie de plat, fie montani sau celor care se antrenează intens și mai ales des.
 • Cred că e o variantă foarte bună și pentru triatloniști (ceasul are acest tip de activitate inclus).
 • Deși nu e perfect, Coros Apex oferă cel mai bun produs de acest tip raport calitate / preț disponibil pe piață, în opinia mea.
Marius Enescu este manager de servicii IT, lucrând pentru o multinațională cu sediul în București. În 2013 a descoperit că îi place să alerge și chiar dacă nu se consideră deosebit de talentat, a înțeles că poate compensa prin antrenament structurat și mai ales prin perseverență.

Comments

comments

Previous

#Poțimaimult (P)

Next

1h:59min:40sec. Kipchoge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also