Știri pe scurt. Ce și cum s-a alergat
Gata, au început să se tureze motoarele. Tot mai multe curse:
- Postăvaru Night. A zecea oară
- Maratonul Nisipului. Sute de participanți
- Campionatul național de duatlon
- Campionatul Mondial de Semimaraton
Postăvaru Night
Începem cu prezentarea acestei curse, pentru că merită marcat momentul: Postăvaru Night a ajuns la a zecea ediție. Început doar cu o cursă de schi de tură, concursul include acum și o solicitantă probă de alergare montană (traseul este abrupt și extrem de dificil, cu 700 de metri diferență de nivel pozitivă). Desigur, se aleargă noaptea, la lumina frontalelor și a unor torțe. Totul se încheie, tradițional, cu o petrecere la Cabana Postăvaru.
Evenimentul face parte din circuitul Carpathian Man, ce include alte concursuri de alergare montană (Maraton Piatra Craiului și Ultra Trail Făgăraș) sau de mountain bike (Bike 4 Mountains). Pe moment, rezultatele nu au fost afișate pe site-ul oficial.
Maratonul Nisipului
Peste 700 de alergători au luat startul, duminică 27 martie, la cea de-a treia ediţie a Maratonului Nisipului, care a avut loc pe plaja din Mamaia. De remarcat că numărul participanților s-a dublat față de anul trecut. Au fost trei probe de concurs: maraton, semimaraton și cros de 10km, plus un cros ”Family Run” pe distanța de 1 km.
Nicoleta Ciortan (3h:17min:18sec) și Ghenadie Țimbalist (2h:36min:02sec) au câștigat în proba de maraton, Maria Magdalena Velișcu (1h:33min:21sec) și Vitalie Gheorghiță (1h:14min:43sec) la semimaraton iar Cristiana-Alexandra Ghiță (41min:59sec) și Maxim Răileanu (36min:53sec) au terminat primii în cursa de 10 km. De remarcat că toți cîștigătorii la băieți sunt din Republica Moldova. Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Campionatul național de duatlon
Organizat ca de obicei în București, campionatul a strâns la start circa 600 de participanți, de la copii 9-13 ani, până la seniori cu vârste de peste 60 de ani. Probele la seniori au fost: 5km alergare, 20 km bicicletă și din nou alergare – 2,5 km. Rezultatele nu s-au afișat încă pe site-ul Federației Române de Triatlon, dar putem spune că, din nou, campion național a ieșit Ciprian Bălănescu. De remarcat și adevărata performanță a dlui Adrian Mila (titularul rubricii ”Colțul Consumatorului” de pe Alerg.ro) care a devenit vicecampion național la categoria sa de vîrstă deși s-a aflat la prima participare, iar acum este oricum axat pe antrenamente de înot.
Campionatele mondiale de semimaraton
De puțină vreme, ținând cont de interesul public și de potențialul de promovare, curse de anduranță ce urmează să desemneze campioni mondiali sunt deschise și publicului larg. Desigur, favoriții pleacă din față, însă e impresionant să vezi la startul unui Campionat mondial de semimaraton, precum cel desfășurat pe 26 martie la Cardiff, peste 25 de mii de participanți (fotografia însoțitoare e de la startul cursei). Timpii celor mai buni în cursa amatorilor au fost de 1h:05min la masculin și de 1h:13min, la feminin. Deloc rău.
Să menționăm acum rezultatele profesioniștilor. La băieți, kenyanul Geoffrey Kamworor și-a păstrat titlul de campion mondial după ce a făcut o cursă memorabilă. Deși a ratat startul, fiind călcat în picioare din cauza aglomerației, Kamworor a revenit și a cîștigat detașat, cu un timp de 59min:10sec. Pe locul 2 s-a clasat tot un kenyan, Bedan Muchiri , ce a scos 59min:36sec. Lupta pentru locul 3 a fost spectaculoasă, cu britanicul Mo Farah (59min:59sec) fructificându-și sprintul și luînd fața, de puțin, unui atlet etiopian. La fete, podiumul a fost în totalitate kenyan: Peres Jechirchir – 67min:31sec, Cynthia Limo – 67min:34sec și Mary Ngugi – 67min:54sec.
La Cardiff au luat startul și trei sportivi români, plus numeroși alți alergători amatori. Paula Todoran s-a clasat cel mai bine, pe locul 35 la general, cu un timp de 1h:13min:27sec, în timp ce Andreea Pîșcu a venit pe locul 66, cu timpul de 1h:17min:07sec (PB). Singurul băiat, Nicolae Soare, a terminat pe locul 48, în 1h:06min:18sec.
Dacă doriți, puteți vedea mai jos finalul cursei de semimaraton.