luni, noiembrie 25 2024

Pentru cine a stat până cum sub o piatră și nu a auzit de cursa Wings For Life o să fac rapid o scurtă trecere în revistă a evenimentului.

wings
de Florin Popa

Wings For Life este o cursă de alergare care se desfășoară simultan în întreaga lume, în 32 de țări și pe 34 de trasee.

Startul se dă în exact același moment (în România s-a pornit duminică, la orele 13:00) și, spre deosebire de concursurile clasice, nu există o linie de sosire. În schimb, există o mașină care pleacă în urmărirea alergătorilor la 30 de minute după momentul startului, cu o viteză constantă de 15 km/h. Peste o oră, viteza este majorată la 16 km/h. Peste două, la 17 km/h. Peste trei, la 20 km/h. Peste patru ore, viteza mașinii crește la 35 km/h și este păstrată până ce depășește ultimul alergător rămas în cursă. Mașina are instalat la bord un cititor de cipuri, cipuri care se află pe numerele de concurs ale participanților. A trecut mașina de ține, ai terminat cursa.

Organizată sub patronajul Red Bull, competiția are și un caracter caritabil, toate încasările fiind donate Fundației Wings For Life, care susține financiar cercetarea pentru vindecarea leziunilor măduvei spinării.

Pe lângă formatul atipic, cursa oferă și o posibilitate unică alergătorilor, fie ei începători, avansați sau atleți de elită: te întreci în timp real cu sportivi din întreaga lume și, cel mai important, toți participanții termină cursa, nu există DNF-uri! Ai reușit să te târăști 15 metri după Start și a trecut mașina de tine -felicitări, ai terminat prima ta cursă! Face bine la moral.

În întreaga lume, au participat, și implicit și terminat, 35.396 de alergători, dintre care 659 în București.

Cursa ”românească” a fost câștigată la masculin de către Eugen Constantin Șorop (ce a alergat 58,86 kilometri) și la feminin de către Liliana Maria Danci (39,03 kilometri), în timp ce global, ultimii ”prinși” au fost etiopianul Lemawork Ketema (78,57 kilometri) și norvegianca Elise Selvikvag Molvik (54,79 de kilometri).

La București, anterior cursei, prognoza meteo a fost cruntă, cu furtună, descărcări electrice și șanse de ploaie de 100%. În realitate, s-a lăsat cu soare și cu vânt frontal, plus o temperatură de 16 grade.

Organizarea a fost impecabilă, cu mulți voluntari, fotografi, cameramani, mașini de asistență medicală și polițiști sau agenți de pază care au vegheat asupra securității alergătorilor. Traseul a fost în totalitate de asfalt (pe DN3 – drumul vechi de mers spre Marea Neagră), iar la fiecare cinci kilometri erai întâmpinat de o stație de realimentare plină cu băuturi și alimente. Plus, desigur, asistență medicală și o mulțime de voluntari gata să dea o mână de ajutor la nevoie.

Poate doar spre sfârșit, când microbuzele și autocarele au început recuperarea alergătorilor scoși din cursă, au fost câteva bâlbe din partea unor șoferi care nu prea înțelegeau conceptul și ce au de făcut. Sau poate doar l-am nimerit eu pe cel mai nepriceput dintre toți, care a țâșnit hotărât spre Constanța fără a opri la grupurile de sportivi sau a asculta de indicațiile organizatorilor. Dar, în rest, atmosfera a fost extrem de prietenoasă și plăcută, chinurile și durerile alergării fiind date la o parte pentru un zâmbet aruncat camerelor foto.

Localnicii satelor prin care a trecut traseul s-au strâns pe trotuare ca la urs și cu mici excepții, de ”experți” care sfătuiau participanții să respire pe nas, nu pe gură :-), privitorii au susținut cu aplauze și mâini întinse eforturile și transpirația alergătorilor.

După părerea mea, Wings For Life Run 2014 a fost un succes, chiar dacă a fost la prima ediție și chiar dacă a presupus un efort logistic enorm, greu de imaginat pentru civilii care nu au tangențe cu organizarea unui eveniment de o asemenea amploare.

Probabil că, în culise, lucrurile nu au mers chiar unse și surprize inerente au apărut în fiecare minut, însă din exterior, totul a funcționat ca pe roate. Felicitări tuturor și ne revedem în 2015, probabil în numere mult mai mari!

*Florin Popa este antrenor de fitness și alergător recreațional

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Straniu e bine

2 comments

  1. Multumim frumos pentru video. Subiectul merita o discutie separata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also