luni, noiembrie 25 2024

Cu câteva luni în urmă am auzit de Spartan Race. Mă fascina societatea spartană, așa că m-am îndrăgostit și de cursă. Nu a durat decât câteva luni și am reușit să mi-o includ în calendar. Dar nu trece mult timp și aflu că are și un verișor mai mic pe meleaguri autohtone, pe nume Donath. Dar cine e Donath?

Donath

de Adrian Ber

dontah2013Donath a fost un cioban valah, care prin efortul său, suprem ca și în cazul lui Pheidippides, a alertat Clujul și l-aa salvat de invazia otomană. Asta e clar, știe toată lumea și cel mai probabil toți clujenii. Dar ce legătură are cu o cursă cu obstacole?

Curios, pun mâna pe Facebook, telefon și dau de Adrian Simion, unul din organizatorii acestei cursei. Amabil, așa cum mi-l aduceam aminte și de la maratonul Mureș-Olt, a acceptat să îmi acorde un interviu pentru Alerg.ro.

Running Be(a)r: Până să ajungem la Donath, spune-ne câteva cuvinte despre tine sau mai bine zis, pe unde ai alergat în ultimii 5 ani?

Adrian Simion: Salut, Running Be(a)r! Într-adevar, până să ajungem la Donath am alergat ceva! 🙂 Am adunat sute şi sute de kilometri în muntț dragi; am bătut mai repede sau mai agale Bucegii, Baiului şi Apusenii. În Bucureşti am încercat marile parcuri, dar n-am reușit să ramân fidel urbanului, aşa că m-am mutat prin pădurile Băneasa şi Andronache, ocazional Cernica.

La Cluj îmi place să ies la mişcare pe dealurile şi pădurile Hoia şi Făget. Cred însă că te interesează mai degrabă la ce competiţii am participat; trebuie să-ţi spun că lista nu este foarte lungă. Sunt un alergător solitar, îmi place să mă pierd aiurea pe dealuri, uitând de timp şi fără un traseu prestabilit. Am încercat câteva competiţii de trail running – Ecomaratonul de la Moieciu, Maratonul Mureş-Olt, 7500 din Bucegi, Hit the Top, Maratonul Apuseni, în general la probele de cros sau semimaraton. Experienţele sportive în sine cât şi atmosfera plăcută şi oamenii faini întâlniţi la astfel de evenimente îmi plac şi voi participa în continuare, atât cât timpul îmi va permite.

RB: De ce o cursă cu obstacole în România și de unde ideea?

AS: Nu sunt un alergător de curse lungi; prefer să alerg 5, 10 sau 15 km, dar pe trasee variate ca relief şi cât mai bogate în obstacole naturale. Totodată, sunt un mare fan al pistelor şi circuitelor de tip militar. Şi pentru că aşa ceva nu exista la discreţia sportivilor din România, am hotărât că e musai să schimbăm situaţia. Iniţial am pornit la drum în acest sens anul trecut, când am organizat prima ediţie Runsilvania Wild Race, dar pentru că zona aleasă este superbă prin cadrul natural, conservat şi ferit de acţiunile semenilor noştri, am decis să păstrăm la rândul nostru terenul aşa cum este, adăugând cât mai puţine elemente „antropice” şi să mutăm toate obstacolele ce trebuiesc construite, într-o altă cursă. (Off-topic: Am găsit însă de anul trecut şi până acum multe alte „obstacole” naturale pe care le vom cuprinde în traseele Wild Race de anul acesta. Va fi într-adevar WILD! )

RB: De ce „Fugi cu Donath”? Cum ați ales numele?

AS: Puţini dintre noi stiu că avem o variantă națională a eroului de la Marathon, Phillipides. Asemeni grecului, Donath, un cioban care păştea oile în pădurea Hoia, undeva în secolul XVII, observând anumite manevre executate de oastea turcească pentru a pregăti un iminent atac asupra Clujului, a fugit până la poarta cetăţii şi a relatat cele văzute. Apoi, zice legenda, că Donath, datorită efortului şi emoţiilor, a murit. Intenţionăm să scoatem de la „naftalină” această legendă şi să o promovăm, ca element de identitate a Clujului. De ce să nu folosim acest simbol care în varianta greacă a scris istorie în sportul mondial? Câte curse poartă în lumea întreaga denumirea de marathon?

RB: Poate de acum înainte o să întrebăm: „Și pe la ce donatoane mai alergi?” Dar cum de v-ați hotărât inițial pentru Cluj?

buc.3AS: Pentru că aici şi-a scris Donath legenda. Pentru că iubesc Clujul. Pentru că aici am alături o echipă grozavă, fără de care Donath ar fi rămas o legendă necunoscută, iar cursa o idee frumoasă. Pentru că în Cluj există o foarte mare comunitate de sportivi şi un mare număr de studenţi şi organizaţii studenţeşti care au nevoie să participe şi să se implice în organizarea de astfel de evenimente. Pentru că aici sunt încă păstrate bună parte din tradiţii iar cultura şi arta sunt la ele acasă (şi veţi afla până la data concursului câte activităţi cultural-artistice se vor desfăşura cu ocazia Fugi cu Donath!)
Şi pentru că primăria municipiului Cluj-Napoca ne face onoarea de a include evenimentul nostru în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului.

RB: Și dacă tot vorbim de organizare, care a fost cea mai spinoasă problemă organizatorică și cum i-ați dat de cap?

AS: Probleme organizatorice sunt la tot pasul; dacă n-ar fi, nu te-ai bucura de reuşită la final! Pentru că mai sunt multe de rezolvat până la startul concursului, te invit să povestim pe acest subiect după eveniment, poate că cea mai mare problemă nu a apărut încă! 🙂

RB: Cine a conceput obstacolele și care crezi că e gradul de dificultate pentru un atlet amator?

AS: Nu pot avea pretenţia că anumite obstacole sunt concepute de mine; cred că la orice m-aş gândi şi aş considera că este inovativ, sunt şanse maxime să funcţioneze deja în alte curse din lumea largă! Dar selecţia obstacolelor ce se vor găsi pe traseu, fie că sunt inspirate din alte curse sau „desenate” special pentru Donath, eu am facut-o. Am avut deosebita ocazie de a face parte dintre organizatorii a două olimpiade ale forţelor speciale, una dintre ele cu participare internaţională, iar asta îmi dă încredere că traseul va fi amenajat aşa cum trebuie, beneficiind de experienţa menţionată şi de sprijinul tuturor celor implicaţi!
Ca dificultate, trebuie spus că acestă cursă poate fi parcursă în întregime de oricine, atâta timp cât n-a petrecut toată viaţa exclusiv la birou! Provocarea însă constă în obţinerea unui timp cât mai bun şi în abordarea obstacolelor cu o acurateţe şi eleganţă sportivă cât mai mari.

RB: Care este în opinia ta profilul participantului la „Fugi cu Donath”?

AS: Profilul standard al participantului îl reprezintă individul pasionat de mişcare, aventură şi recreere prin sport. Profilul ocupantului de podium însă necesită abilităţi şi exerciţii sportive complexe; nu este doar o cursă de alergare, ci una în care vor fi solicitate toate marile grupe musculare şi care necesită o rezistenţă la efort susţinut, cu multiple ruperi de ritm.

RB: Poți să dai câteva sfaturi sau programe de antrenament pentru viitorii concurenți?

AS: Lucrăm la câteva astfel de exemple susţinute cu imagini video. Dar dacă tot am ajuns aici, uite, mai lansez o provocare, bonus: cum cred cititorii Alerg.ro și viitorii concurenți că ar trebui să abordeze această cursă? Îi provoc să ne trimită filmulețe de maxim 3 minute în care să ilustreze programe de antrenament pentru o cursă cu obstacole. Vom premia cele mai inedite două cu câte o participare gratuită la cursă. Și jurizăm împreună.

RB: Oricând la o provocare. Am citit pe site că pregătești și alte acțiuni. Cum crezi că se leagă cursa cu aceste activități, cum ar fi de paintball sau airsoft?

AS: Astfel de curse îşi au originea în circuitele de pregătire militară; activităţile respective vin ca o completare pentru participarea la un eveniment de acest gen. Se îmbină fericit şi reprezintă un bonus pentru participanţi şi o opţiune pentru toţi ceilalţi ce vor fi în zonă, doar pentru a se bucura de activităţile adiacente concursului în sine. În plus, vor veni participanţi din toată ţara; dorim ca ei să aibă la dispoziţie cât mai multe activităţi de care să se bucure. Şi pregătim destule, pe care le vom anunţa pe parcurs!

RB: Ne pregătești și alte surprize/curse de acest gen?

AS: Sunt omul surprizelor! Nu-ţi pot spune decât DA! Categoric! Alte surprize de acest gen pe parcursul anului, surprize cu ocazia Runsilvania WILD RACE şi în special cu ocazia… FUGI CU DONATH!

Pe 25 mai ne vedem la Cluj. Până atunci, spor la antrenamente și nu uitați de concurs – în curând la http://fugicudonath.runsilvania.ro/inscrieri/taxa-inscriere.

Comments

comments

Previous

Alergătorul din umbră (II)

Next

La Atletu' Bine Dotat revine

4 comments

  1. Salut! Ma bucur ca cineva local a luat intiativa, eu inca de anul trecut ma gindeam sa organizez Spartan Race in Ro, dar americanii sint destul de greu de convins in a pune pe harta organizatorului si Ro iar faptul ca eu locuiesc in Israel ar fi ingreunat si mai mult din pct ce vedere financiar si al timpului . Acum tot cea ce imi doresc este ca pe 25 mai sa fiu la Cluj pt a luat parte la cursa. Bafta!

  2. valah e exonim pentru roman si e termen derogatoriu folosit de unguri, si de slavi in general,halal cultura mai aveti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also