luni, noiembrie 25 2024
Meldoniumul este principala substanță interzisă care a dus la o creștere semnificativă a rezultatelor anormale în sport, în acest an

Un raport al Agenției Mondiale Antidoping (WADA), publicat în această săptămînă, arată cîteva date interesante despre incidența dopajului – și a principalei substanțe folosite în acest scop – în sportul mondial. Astfel:

# În 2016, organismele anti-doping au analizat 300.565 de eșantioane, în scădere cu circa 0,9% față de cele 303.369 eșantioane controlate cu un an înainte

# Cu toate acestea, se constată o creștere notabilă a numărului de ”rezultate de analize anormale” (care de regulă sunt numite și teste pozitive). Astfel, anul acestea au fost înregistrare 4.822 de astfel de rezultate, față de 3.808 în 2015. Și procentual, din totalul de eșantioane analizate, se vede o creștere: 1,26% din total în 2015 și 1,60% din total în 2016. Per ansamblu, partea rezultatelor analizelor anormale este totuși foarte mică în raport cu numărul de controale efectuate.

Trebuie spus că ”rezultate anormale” nu înseamnă neapărat dopaj, unele rezultate putînd fi legate de autorizarea de utilizare în scopuri terapeutice, ”ceea ce se poate traduce prin absența sancțiunilor”, după cum spune WADA în raportul său. Cazurile care au antrenat sancțiuni vor face obiectul unui alt raport care, pentru situația din acest an, va fi publicat abia în 2018.

# Meldoniumul este substanța care a determinat, cel mai mult, creșterea numărului rezultatelor analizelor anormale. Reamintim că de la 1 ianuarie 2016, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat meldoniumul pe lista substanțelor  intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

# Sporturile cele mai controlate și cu cea mai mare incidență a rezultatelor anormale sunt:

  • Fotbalul, cu 33.227 eșantioane analizate, cu un procentaj de 0,5% rezultate anormale
  • Atletismul, cu 31.433 eșantioane analizate, cu un procentaj de 1,2% rezultate anormale
  • Ciclismul, cu 23.132 eșantioane analizate, cu un procentaj de 1,1% rezultate anormale

În ce privește disciplinele olimpice, luptele (2,7%), boxul (2%), halterele (1,9%) și kaiac-canoe (1,7%), prezintă procentajele cele mai ridicate de rezultate anormale.

Reamintim că, anul trecut, scandalul legat de meldonim a fost stîrnit de cazul jucătoarei de tenis Maria Șarapova, în timp ce doi cunoscuți atleți români – Nicolae Soare și Laura Lavric – au fost de asemenea depistați pozitiv cu această substanță.

 

 

Comments

comments

Previous

Un tînăr se implică în atletism

Next

Raiffeisen Runners. Anul șapte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also