Europene Masters 5km. Ce au făcut românii
Desigur, dorul de competiții e mare. Participarea consistentă a alergătorilor români la un concurs european virtual arată acest lucru
[Valeriu Rosetnic]
Abia s-a încheiat competiţia virtuală de alergare pe distanţa de 5km organizată în perioada 9-21mai de European Masters Association (EMA). Au fost înscrişi în competiţie în total 430 de concurenţi masters şi au fost înregistrate 346 rezultate.
În perioada de înscriere de până la 9 mai am avut emoţii că n-o să ajungem la 12 alergători români înregistraţi şi astfel că n-o să putem figura în clasamentul pe ţări. În cele din urmă, interesul şi mobilizarea în comunitatea alergătorilor români au depăşit până la urmă cu mult speranţele începutului: România a fost prezentă pe listele de start cu 50 de alergători, dintre care 43 figurează la final în clasament.
Bilanţul participării alergătorilor români este:
– locul 2 în clasamentul pe ţări (după Marea Britanie şi înaintea Germaniei)
– 6 clasări pe locul 2 pentru echipele de la categoriile de vârstă: F35 (locul 2, smuls Germaniei în ultima zi de concurs), F40, B35, B40, B45, B50
– locul 2: Ilie Cioca (2/8) la B75
– 2 locuri 6: Nicoleta Ciortan (6/14) la F40 şi Diana Gal (6/19) la F35
Cel mai rapid alergător român din concurs a fost orădeanul Marcel Bilţ, debutant la competiţiile de masters la categoria B35, cu timpul de 16min:55sec. Cea mai bună performanţă ponderată cu vârsta a aparţinut Ioanei Nica: 85.49%.
Componenţa formaţiei top 12 care a punctat pentru România în clasamentul pe ţări* a fost în permanentă schimbare pe măsură ce apăreau rezultate mai bune, ca într-o ştafetă în care cei mai performanţi au preluat steagul de la cei care l-au ţinut sus înaintea lor şi apoi l-au dus cu succes până la linia de sosire. Mai mult de jumătate dintre alergătorii români au figurat la un moment dat în acest clasament. (…)
În ciuda unei pregătiri inevitabil afectată de constrângerile stării de urgenţă mai mulţi alergători au reuşit chiar să stabilească recorduri personale pe distanţa de 5km. Desigur, pe lângă dezavantaje, obligaţia de a sta “în cantonament” acasă a însemnat şi o perioadă de recuperare a oboselii şi restabilizare de care mulţi se vede că aveau nevoie. (…)
Lista completă a rezultatelor şi clasamentele pot fi urmărite pe site-ul: https://data.opentrack.run/x/2020/CHE/emvrc/
Concursul a fost dominat cu autoritate de atleţii din Marea Britanie care au câştigat aproape tot ce se putea câştiga, cu performanţe de nivel mondial.
În pregătire la EMA: 10k Challenge. Va fi mai greu, dar am învăţat că împreună suntem mai puternici. Ţinem aproape.
Valeriu Rosetnic este inginer constructor și antreprenor, responsabil cu relațiile externe în cadrul Comisiei Atleților Masters din cadrul FRA
* Clasamentul pe ţări a fost stabilit pe baza primelor 12 performanţe ponderate cu vârsta pe criteriile World Masters Association (WMA “age grading”). Periodic, statisticienii WMA analizează recordurile mondiale care se stabilesc în probele clasice de alergare şi evaluează pe baze teoretice care ar fi cel mai bun timp posibil la care se poate coborî (“cea mai bună performanţă posibilă”). Ponderează apoi printr-o relaţie de calcul cea mai bună performanţă posibilă” în raport cu vârsta pentru categoriile recunoscute în competiţiile de masters (bărbaţi/femei) şi rezultă un set cuprinzând cele mai bune performanţe posibile pe categorii de vârstă. Pe această bază orice timp realizat de un atlet poate fi exprimat şi ca un procent din performanţa maximă posibilă pentru vârsta respectivă. Referinţa a fost folosită în EMA 5k Challenge, scorul pe ţară fiind media primelor 12 performanţe (procente) ale alergătorilor din ţara respectivă.