luni, iulie 22 2024

Un studiu de dată recentă arată că alergătorii care zîmbesc consumă mai puțin oxigen

Începem totuși cu o știre de ultimă oră, care nu prea oferă motive de zîmbit: ediția din acest an a Maratonului Boston – ce trebuia să se desfășoare pe 20 aprilie, apoi a fost amînată pentru 14 septembrie – nu va mai avea loc. Așadar, la Boston se aleargă la nivel înalt abia în 2021.

Și acum să vedem ce mai spun cercetătorii britanici. Astfel, conform unui studiu realizat de universitățile din Ulster și Swansea alergătorii care zîmbesc în timpul curselor consumă mai puţin oxigen, aleargă într-un ritm mai eficient şi au un nivel mai scăzut de efort.

Au fost testați 24 de alergători, care au purtat o mască pentru măsurarea consumului de oxigen şi care au făcut serii de 4-6 minute de alergare pe bandă, în timp ce zîmbeau, relatează Agerpres. A existat, desigur, și un grup de control, respectiv alergători care au rămas încruntați.

Concluziile studiului, publicate în revista ”Psychology of Sport and Exercise”, sînt că alergătorii cu zîmbetul pe buze consumă mai puţin oxigen, sînt mai eficienți în alergare și depun un efort fizic mai scăzut comparativ cu cei din grupul de control (încruntații).

Noel Brick, profesor la Universitatea din Ulster, coautor al studiului, a avansat chiar și o cifră: alergătorii care zîmbesc au o eficiență mai mare cu circa 2,8%.

Altfel spus, un alergător care în mod normal scoate un timp de 4h:20min pe maraton, poate cîștiga circa 5 minute numai dacă zîmbește. 🙂 🙂 🙂

Comments

comments

Previous

Europene Masters 5km. Ce au făcut românii

Next

Cu piciorul în gură. Noi tendințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also