Info general

Excelent la Mondialele de alergare montană

Aur la individual, prin Cristina Simion. Bronz cu echipa feminină. Și clasări bune pentru băieți. A fost o ediție grozavă pentru România la Campionatele mondiale de alergare montană pe distanță lungă

Foto: wmra,ch

Imaginea spune totul. Emoții intense, culminînd cu lacrimi de fericire…

La cei 28 de ani ai săi, Cristina Simion (foto sus) era o cvasi-necunoscută în alergarea montană, inclusiv în România. Face totuși atletism de la 15 ani, mai ales probe de pistă și cros (unde, ca junioară a obținut un bronz la Europene și argint la Mondiale, dar și un argint la Europene, ca senioară, toate cu echipa. De anul trecut a decis însă să se concentreze pe alergarea montană, clasîndu-se mereu pe podium la naționale.

Sîmbătă 16 noiembrie a fost ziua de grație a Cristinei Simion. Și nu oriunde, ci tocmai la capătul lumii, la Villa de Angostura (Argentina) unde s-a desfășurat a XXXV-a ediție a Campionatului Mondial de alergare montană pe distanțe lungă.

A fost o zi mai plăcută decît de obicei, cu un vînt care nu a lăsat deloc să se simtă căldura. Startul s-a dat dis de dimineață, împreună pentru fete și băieți. S-a pornit tare, mai ales pe prima porțiune de 2,5 km (șosea și apoi o potecă ce s-a continuat în pădure). Apoi a început să se urce constant, cu porțiuni abrupte. Pentru mulți s-a dovedit riscantă traversarea, de două ori, a unui rîu destul de adînc. Dar s-a alergat tot timpul repede.

Pe la jumătatea cursei a început o urcare continuă, dură pe alocuri spre cel mai înalt punct al traseului, vîrful Cerro Bayo. De aici, în frunte s-a instalat Cristina Simion. Sus a fost și o porțiune de zăpadă, care nu s-a dovedit deloc ușoară de parcurs.

Dar din vîrf, izbăvitor, a început coborîrea. Tehnică, dificilă. Mai ales cînd picioarele sînt tot mai obosite. Cristina Simion nu a mai cedat întîietatea. Pe ultima porțiune a accelerat constant și a terminat – în lacrimi, dar lacrimi de bucurie – într-un timp de 3h:49min:57sec. Cu un avans de aproape 2 minute față de următoarea clasată, franțuzoaica Adeline Roche. La băieți a cîștigat unul dintre favoriți, americanul Jim Walmsley – 3h:12min:16sec.

Rezultatele la fete aici. Rezultatele la băieți aici.

Fetele pe podium. Foto: FRA.ro

Acum, după ce am acordat atenția cuvenită cîștigătoarei, trebuiesc amintite și rezultatele celorlalți români. La fete, Denisa Dragomir s-a clasat pe locul 8 (3h:59min:27sec), Mădălina Florea pe locul 18 (4h:10min:16sec) iar Andreea Pîșcu pe locul 26 (4h:18min:17sec). Pe echipe, România a reușit să se claseze pe locul 3, după Franța și Spania (toate rezultatele aici).

Băieții au reușit la rîndul lor rezultate mai mult decît onorabile, reușind să obțină cu echipa un nesperat loc 5 (pe podium au fost Spania, SUA și Italia, toate rezultatele aici). Așadar, la individual Leonard Mitrică s-a clasat pe locul 14 (3h:32min:09sec), Bogdan Damian pe locul 15 (3h:32min:16sec), Cristian Moșoiu pe locul 22 (3h:35min:24sec), Ionuț Zincă pe locul 27 (3h:38min:44sec) și Andrei Preda pe locul 39 (3h:49min:29sec).

Altfel, un mare bravo tuturor alergătorilor români. În condițiile în care atletismul ”clasic” românesc se află într-o evidentă criză, alergătorii montani sînt singurii care (mai) reușesc să facă performanță la nivel înalt.

Comments

comments

>
Previous post

Crosul 15 Noiembrie. O cursă aparte

Next post

Pe scurt. Rezultate

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *