Interviu. Maria Magdalena Velișcu (II)
Modestia și hărnicia nu sunt chiar principalele atribute ale românilor. Cel puțin așa se zice. În schimb, pentru alergători acestea ar fi două calități de bază, obligatorii pentru a fi competitiv, pentru a avea rezultate cît mai bune. Probabil nu știți multe despre Maria Magdalena Velișcu, o alergătoare care cu siguranță este și harnică (cînd vine vorba de strîns kilometri la alergare) dar și modestă (una dintre cele mai discrete prezențe în lumea mică a alergătorilor români). În schimb, pentru ea vorbesc rezultatele. Partea a doua a unui interviu.
Ce calități are un alergător?
Un alergator bun ar trebui să-şi cunoască şi să asculte semnalele date de corp. Am învățat odată, la maratonul de la Ciucaș, ce se poate întâmpla dacă nu ai grija de nivelul de electroliți (în special magneziu) şi ce crampe poți să întâmpini. Alte calități ar fi perseverența la antrenamente şi moralul de fier la cursele de anduranță.
În ceea ce mă privește, pot să zic că am calitățile mai sus menționate într-o oarecare măsură, deşi mai am de lucrat la moral, atunci când apar elemente neplăcute (cum a fost, spre exemplu, anul acesta, depăşirea a peste 1000 concurenți – cei de la cros și semimaraton – pe ultimii 10 km ai maratonului de la Cluj).
Foto: Radu Cristi
Rezultate? Concursuri favorite?
Concursurile mele preferate sunt cele care au un traseu superb şi o organizare pe măsură. La noi în țară, semimaratonul Tușnad cred că este cel mai pitoresc. Pe de altă parte, Semimaratonul Sibiu a fost iarăşi unul foarte frumos, deosebit, comparând cu altele care sunt în totalitate prin oraș.
În străinătate, Königsschlösser Romantik Marathon (Bavaria, Germania) are cu siguranță cel mai frumos traseu de maraton de plat pe care am alergat până acum. Traseul trece pe lângă două lacuri, prin trei păduri şi, în plus, se vede castelul Neuschwanstein din numeroase unghiuri.
Prima parte a interviului poate fi citită aici.
În general, când eu și soțul meu alegem cursele de maraton, criteriile sunt atmosfera plăcută şi traseul pe care se aleargă. Un alt exemplu este Fränkische Schweiz-Marathon, în care se aleargă pe un drum național deluros, cu o priveliște superbă la un râu şi pădurile care îl înconjoară.
În ce privește rezultatele mele, într-o probă de semimaraton cel mai bine am alergat în octombrie 2015 și respectiv 2016, la Maratonul București (am scos 1h:24min:02sec în 2015 și respectiv 1h:23min:03sec anul trecut).
La maraton am prins o zi excelenta la Dresda anul trecut, unde am reuşit un timp de 2h:56min:00sec. De fapt, am mai avut trei rezultate sub 3 ore pe maraton, de două ori la Cluj (2016 și 2017) şi anul acesta la Utrecht (2h:59min:02sec).
La maraton m-am clasat pe locul 1 la Königsschlösser Romantik Marathon (din 121 de concurente), la Utrecht Marathon și Ciucaș X3, asta dintre cele 21 de maratoane alergate în competiţii până acum. La toate cursele, cred însă că am avut puţin noroc, datorat absenței sau răcelii de care au avut parte alte alergatoare, cotate mai bine, care au participat la ediții anterioare. Acesta este unul dintre motivele pentru care îmi doresc să îmi îmbunătățesc timpii pe maraton în următorii ani.
Am în schimb mai multe locuri 2 la alte curse (Cluj 2014, Brașov 2015, Königsschlösser Romantik 2015, Regensburg, Fränkische Schweiz, Dresden).
Curse de 10 km nu am alergat prea multe, așa că să pot spune că am un personal best oficial. Estimez însă că aș putea scoate un timp de circa 38min:20sec. O să văd cum stau lucrurile la ediția din acest an a Semimaratonului București unde îmi doresc un timp de sub 40 min la cursa de 10km (care însă de fapt e puțin mai lungă). (La final a obținut locul 3 la general, cu un timp de 40min:23sec – n.e.)
Un moment mai special la un concurs?
La Königsschlösser Romantik Marathon, în 2016, am învățat că la maraton trebuie să te lupți pentru un loc pe podium până pe ultimii metri. Este o distanță lungă, obositoare şi ritmul poate varia mult. La jumătatea cursei am pierdut locul 2, iar pe la km 30 concurenta de pe locul 4 aproape mă egalase. În acel moment, m-am automotivat ca să nu pierd locul 3, am reuşit să-mi revin psihic şi să măresc tempo-ul. Gradual am recuperat din distanță şi am început să văd pe la km 41 concurenta de pe locul 2. Am reuşit să o prind din urmă pe ultima pantă şi, pentru că ea era obosită, am coborât ultima porțiune foarte rapid, terminând cu un avans de 39 secunde (realizat în mai puțin de 400m).
De atunci, alerg mereu în ritmul meu la cursele de maraton şi nu încerc să mențin ritmul altor concurenți.
Ce își dorește din punct de vedere sportiv?
Îmi doresc îmbunătățirea timpilor pe toate distanțele şi în special la semimaraton şi maraton. Îmi doresc să ajung sub 2h:55min la maraton, dar cum nu aleg cursele pentru traseul lor plat sau rapid, cred că asta va mai dura. Iar pe termen lung, îmi doresc să pot să alerg sub 3 ore la maraton şi la vârsta de 40 ani sau poate chiar mai târziu.
Interviul a apărut inițial în revista Alerg #35. Revista poate fi achiziționată și online
Cumpără Acum