luni, noiembrie 25 2024

Bine că a început Campionatul mondial de atletism, căci week-endul acesta nu s-a alergat aproape deloc în țară.
Telegrafic, despre principalele competiții de alergare interne ale ultimelor zile.

mon

Sibiu, 20 august. Prima ediție a Moonlight Run, un cros pe distanța de 5 km organizat pe străzile orașului. Aproape 100 de participanți, printre care mulți alergători experimentați. Rezultatele finale sunt disponibile aici.

Sâmbăta de Sus, 22 august. O nouă ediție a Maratonului Transilvania, competiție ce a inclus două probe de alergare: 10 km și semimaraton (circa 21km). Foarte puțini participanți, doar 27, la amândouă probele. Cei mai rapizi la semimaraton au fost Sandu Purcea – 1h:37min:44sec și Laura Cândea – 2h:16min:02sec (singura participantă la feminin). Rezultatele complete se găsesc aici.

Deși au fost mai multe antrenamente comune și alergări de grup în ultimele zile (detalii aici), mai merită amintit – pentru ineditul său- crosul Undercloud. Astfel, aproximativ 30 de persoane au alergat acest cros cultural cu cel puțin o carte în mână. Volumele strânse vor fi folosite pentru înfiinţarea unei biblioteci ce va funcţiona la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Campionatul Mondial de Atletism

Una dintre cele mai așteptate probe de alergare ale mondialelor, cea de 10.000 metri, a fost câștigată sâmbătă de britanicul Mo Farah, cu un timp de 27min:01sec.31100. Mo s-a desprins decisiv în urma sprintului declanșat pe ultima turnantă, timpul său pe ultimul km fiind excelent: 2min:28sec. Pe podium au venit doi kenyeni, Goeffrey Kipsang Kamworor – 27min:01sec.76/100 și Paul Tanui -27min:02sec.83/100. Mo Farah a devenit acum primul alergător de fond care obține șase titluri majore, la campionate mondiale și la jocurile olimpice.

Un alt duel pe marginea căruia s-a speculat mult înainte de finala de duminică, a fost cel dintre sprinterii Usain Bolt (Jamaica) și Justin Gatlin (SUA) în proba de 100 metri. Americanul era văzut ca favorit, ținând cont de forma pe care a arătat-o în ultimul timp, ca și de timpii din calificări. Usain Bolt, în schimb, a avut un an în care a alergat foarte puțin, iar la Beijing era mai-mai să rateze finala, dezechilibrându-se (dar revenind ulterior) în semifinală.

Lucrurile au arătat altfel însă în marea finală, câștigată de jamaican la mare luptă. Timpul lui Bolt – 9sec:79.100 a fost doar cu o sutime de secundă mai bun decât al americanului. Cursa a fost atât de strânsă, încât fotofinișul nu a putut departaja următorii sprinteri, juriul fiind obligat să acorde două medalii de bronz, canadianului Andre de Grasse și americanului Trayvon Bromell, ambii în 9min:92.100. Opt dintre cei nouă finaliști au avut rezultate sub zece secunde. Usain Bolt a ajuns la a noua medalie de aur la campionatele mondiale.

Cursa poate fi urmărită și aici.

Comments

comments

Previous

Mondialele de Atletism. Surpriză la maraton

Next

Provocare Isostar. Dărâmă ”zidul maratoniștilor” (P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also