marți, septembrie 17 2024

gabi2Am urmarit cu atentie dialogul online al Gabrielei Szabo cu cititorii, desfasurat in redactia HotNews.ro. Fosta mare campioana a discutat despre sine dar si despre viitorul atletismului, importanta orelor de sport in scoala ca si a unei alimentatii echilibrate. Am adresat si eu citeva intrebari. Iata pe scurt, citeva dintre cele mai importante idei:

Despre sine
Niciodata nu m-am considerat o sportiva talentata, m-am considerat doar o sportiva foarte constiincioasa si perseverenta. Poate prea constiincioasa. Am avut un program de pregatire foarte dur.
N-am avut psiholog. M-am nascut cu acea putere psihica, n-am fost o sportiva emotiva, intotdeauna mi-au placut cursele puternice. Sufeream mult cand ma clasam pe locul doi, ma intorceam la antrenamente si incercam sa imbunatatesc acolo unde credeam ca sunt deficitara.
Am fost o sportiva care am avut 39 de kg, dar n-am fost o sportiva care sa ma accidentez usor. Nu am plecat din Romania in cantonamentele din strainatate pentru ca asa am vrut eu. Am stat si m-am gandit ca daca concurez cu cele mai bune sportive din Kenya, trebuie sa ma antrenez la altitudine unde se antreneaza ele.
Gandirea antrenorului meu era saptamanala. Varia antrenamentul in perioadele de pregatire, aveam volum de munca variat. Ajungeam la un volum de antrenament de circa 700 de km pe saptamana. Cu cat am inaintat in varsta se facea mai multa calitate decat volum, calitate mare care sa-mi dea progresul. Faceam foarte multe ruperi de ritm, asta pentru ca multa lume se intreba care este secretul acelui sprint de final.

Despre campania Sport pentru Viata
Am initiat aceasta campanie de promovare a sportului. Fac lobby pentru sport si pentru tot ce inseamna sportul scolar, ne intereseaza foarte mult ce se intampla la nivelul scolilor. Important este sa constientizam publicul din Romania. Nu e usor, in plus in scoli intalnim sedentarism, saracie, alimentatie necorespunzatoare. Sportul de performanta il fac copiii saraci din Romania. In Romania stam prost la capitolul infrastructura, nu avem parcuri si multe altele.

Am avut succes mare cu campania. Am miscat peste 6.000 de copii, dintre care unii au ajuns in cluburile scolare, unde acum fac sport. „Acasa pe podium” este un proiect din aceasta campanie care sper sa continue si la anul. Se adreseaza orfelinatelor, am adus copii din provincie la Bucuresti, au fost testati. Cativa dintre ei au primit o bursa de 150 de euro pe luna si sunt monitorizati si in prezent.

Despre sportul de masa
Nicaieri in lume o federatie nu organizeaza crosuri populare, curse de 5 km pe sosea. Firmele specializate fac acest lucru, Federatia poate doar sa supervizeze. Organizatorii trebuie sa respecte regulametul Federatiei.
Noi avem concursurile proprii, 40 de competitii pe an, nu avem timp de asa ceva.
In ce ma priveste, am organizat la Bistrita crosul care imi poarta numele si care se desfasoara de patru ani, la sfarsitul lunii mai. Este o competitie de masa, deschisa tuturor, cu premii foarte consistente.

Despre relatia FRA – Constantina Dita
Federatia Romana de Atletism s-a implicat foarte activ in pregatirea Constantinei Dita. Am fost foarte surprinsa ca antrenorul ei a spus ca nu ne-am implicat. Constantinei nu i-a lipsit nimic. patru ani de zile. Federatia a sustinut-o in limitele legale. Am scos si eu bani din buzunar, majoritatea atletelor fac acest lucru.
Noi ar fi trebuit sa facem o conferinta de presa si sa aratam ce cheltuiala implica pregatirea atletei. Dar am decis sa nu facem. Ar fi trebuit sa se bucure de medalia olimpica. Constantina a fost ajutata suplimentar, a avut una din cele mai bune pregatiri in vederea participarii la Jocurile Olimpice de la Beijing.
O apreciez sincer pe Constantina, o felicit din tot sufletul pentru ca stiu ce inseamna sa fii campion olimpic, este rodul muncii sale de pregatire.

Comments

comments

Previous

La moment aniversar!

Next

Decathlon vine in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also