vineri, decembrie 1 2023

Kenyanul Eliud Kipchoge, indiscutabil cel mai bun maratonist al tuturor timpurilor, a cîștigat aurul la Jocurile Olimpice 2020

Pe scurt:

=== S-a văzut, de pe la km 30 al cursei, că și azi Eliud Kipchoge va cîștiga. Alergînd concentrat, dar cu o relaxare naturală, kenyanul a terminat cursa de maraton cu un timp de 2h:08min:38sec. Avansul său a fost considerabil, de peste 1min:20sec față de următorii doi clasați.

=== Și pentru că tot am pomenit de aceștia, să spunem că în cele din urmă cloul cursei a fost dat de lupta – cu suspans, momente inedite – pentru medaliile de argint și bronz. Care au fost obținute de către doi ”europeni”, în fapt doi alergători cvasi-necunoscuți, cu ascendență est-africană. Astfel, pe locul 2 a venit olandezul (născut în Somalia) Abdi Nageeye – 2h:09min:58sec și pe 3 belgianul (născut tot în Somalia) Bashir Abdi – 2h:10min:00sec. Inedit a fost că pe ultimii metri, Nageeye l-a ”tras”, încurajîndu-l în permanență, cu gesturi ample, pe Abdi, care a reușit să îl depășească în extremis, pe keyanul Cherono, venit al patrulea. L-a final, olandezul – ale cărui cele mai bune clasări anterioare au fost în primii zece la Boston 2016 și 2018 – l-a îmbrățișat cu entuziasm pe belgian, fratele său de singe am putea spune, care era evident epuizat.

=== Primul dintre alergătorii non-africani (inclusiv prin naștere) a fost japonezul Osako Suguru, venit al șaselea, asta chiar dacă în fața lui a fost și un spaniol, dar cu origini marocane. În primii zece, albi au mai fost doar americanul Galen Rupp (pe 8) și belgianul Koen Naert (locul 10). Au terminat cursa doar 76 de alergători (nimeni din colțul nostru de lume), înregistrîndu-se – din cauza căldurii – nu mai puțin de 30 de abandonuri. Toate rezultatele sunt disponibile aici.

=== Să revenim însă la importanța victoriei lui Eliud Kipchoge. El a cîștigat a doua medalie olimpică de aur consecutivă la maraton (după succesul de la Rio) și devine al treilea sportiv care a reușit asta, după etiopianul Bikila Abebe (1960 și 1964) și est-germanul Waldemar Cierpinski (1976 și 1980). Eliud are însă șanse reale să încerce tripla la JO de la Paris, din 2024, cînd v-a avea aproape 40 de ani.

=== Cîteva cuvinte și despre cursa fetelor, desfășurată cu o zi înainte, tot la Sapporo (mutată de la Tokyo cu gîndul că acolo e mai puțin cald). A fost în final o relativă surpriză, asta deoarece kenyanca Peres Jepchirchir (27 ani, timp 2h:27min:20sec) a devansat-o clar pe compatrioata sa, ”favorita hîrtiei”, Brigid Kosgei (2h:27min:36sec). Pe trei a venit, tot oarecum neașteptat, americanca Molly Seidel (2h:27min:46sec). La start au fost 88 de alergătoare, dar numai 73 au terminat cursa.

Recomandăm echipamentul de alergare de la magazinul online Top4running.ro

Comments

comments

Previous

Alergător cu pinten

Next

Fețele alergării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also