Kipchoge, premiu la Gala Laureus
Recordul mondial la maraton, stabilit recent de Eliud Kipchoge, a fost considerat realizarea excepțională a anului 2018 în sport
Parcă recunoașterea performanțelor în sport nu se face niciodată îndeajuns, cu toate că sunt destul de multe galele și premiile instituite. Printre acestea, Premiul Academiei Laureus este unul dintre cele mai prestigioase, deoarece se bazează pe opiniile unor cunoscători în domeniu.
Create în 1999, premiile Laureus invită mii de jurnalişti din toată lumea să facă nominalizările la diferitele categorii. Apoi, din lista de nominalizaţi, 48 de foşti mari sportivi, printre care anul acesta s-a aflat și Nadia Comăneci, decid câştigătorii.
Așa că în seara zilei de 18 februarie, în cadrul unei ceremonii de gală desfășurate la Monte Carlo au fost desemnați cei mai buni sportivi ai anului trecut. De data aceasta, voturile au mers către gimnasta americană Simone Biles (21 ani, care a cucerit patru medalii de aur, una de argint şi alta de bronz, la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică) și tenismanul Novak Djokovic (31 ani, cel mai bun jucător al lumii).
În această companie selectă s-a strecurat – pe merit – și kenyanul Eliud Kipchoge, cel care anul trecut, pe 16 septembrie, la Berlin, reușea să coboare recordul mondial la maraton la (încă) un neverosimil 2h:01min:39sec.
Kipchoge, care a fost declarat anul trecut, de către IAAF, drept cel mai bun atlet al lumii, a primit acum premiul Laureus pentru realizare excepţională.
Într-un discurs emoționat (vezi aici), el a spus, printre altele: ”O lume care aleargă, în care se face sport, e o lume (sub semnul) păcii. O lume care face sport e una sănătoasă. O lume în care se face sport e una a bucuriei”.
Altfel, în cadrul galei Laureus au mai fost acordate și alte premii. Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka a fost recompensată cu premierul rezervat Revelaţiei anului, în timp ce cunoscutul jucător american de golf Tiger Woods a intrat în posesia premiului atribuit Revenirii anului.
Trofeul rezervat celei mai bune echipe sportive a anului a revenit selecţionatei de fotbal a Franţei, cîştigătoarea titlului de campioană mondială în 2018. Au mai fost recompensaţi, între alţii, schioarea slovacă Henrieta Farkasova, desemnată cea mai bună sportivă cu dizabilităţi, antrenorul francez de fotbal Arsene Wenger, pentru întreaga carieră.