vineri, decembrie 1 2023
A noua ediție a acestui dificil, dar extrem de frumos concurs, a dus la stabilirea mai multor recorduri.

Se spune, nu fără o urmă de orgoliu, că cine nu a alergat ”Marathon 7500” nu se prea poate numi alergător montan (vorbim de alergători români, desigur). Asta deoarece, ”Marathon 7500” are care cîteva caracteristici care o individualizează printre competițiile – tot mai numeroase și tot mai populate – de pe la noi.

E întîi de toate o competiție pe echipe. Se aleargă în doi, fie la masculin, fie feminin, fie mixt.

Apoi, indiscutabil, e un concurs lung și dificil. Are două niveluri. Cel mai accesibil este Hobby și presupune parcurgerea unui traseu de 45 de km, cu 3700m diferență de nivel pozitivă. E un traseu accesibil unei echipe cu un nivel minim de pregătire fizică, însă este recomandabil să aibă ceva experiență montană. Timp limită: 14 ore (la primele ediții acesta a fost de 26 de ore). Nivelul Elită e mai dificil, dublu ca lungime – 90 km și cu 7500m diferență de nivel – și chiar se adresează echipelor bine pregătite, omogene și motivate. Timp limită: 35 de ore (inițial, 50 de ore, ulterior scăzut la 40). Am ținut să menționăm și modul în care au evoluat timpii limită pentru a sublinia cît de mult (calitativ, întîi de toate) a evoluat nivelul de pregătire al participanților (în primul rînd al celor de la Elită. La Hobby, rata abandonurilor rămîne îngrijorător de mare).

Foto: Hajnal și Preda, nou record al cursei / Facebook

E, apoi, un concurs cu tradiție: a ajuns anul acesta la a noua ediție. Asta arată că organizatorii au experiență, sunt implicați și, nu în ultimul rînd, există interes pentru competiție.

Alt factor ce individualizează, e legat de faptul că ”Marathon 7500” e o cursă cu multe necunoscute. Există riscul să te rătăcești (aici contează condițiile de noapte, vremea urîtă), oboseala atîrnă greu, e nevoie de coordonare și sincronizare între coechiperi. Indiscutabil, e o bună ocazie de testare a limitelor fizice și psihice.

Și, în fine, e un concurs frumos, cu senzație de ”runners high” garantată. Nu sunt dese momentele în viață cînd poți pleca la drum înainte de răsărit, apoi să prinzi apusul pe vreunul din vîrfurile Bucegilor și să și mergi pe crestele munților într-o noapte senină, plină de stele. Desigur, asta dacă ai noroc de vreme bună. La urmă, bucuria, emoția și oboseala extremă sunt garantate.

Ar mai fi un cuvînt care se poate asocia cu ”Marathon 7500”. E vorba de orgoliu. Atît în sens bun, cît și în sens rău. Concursul stîrnește numeroase ambiții, legate mai ales de doborîrea unor timpi (individuali sau de traseu), dar și vanități sau speranțe neîntemeiate (lucru ce se vede în rata mereu mare a abandonurilor).

Dar să vedem cum s-au reflectat toate cele de mai sus la ediția din acest an. A fost, întîi de toate, o vreme extrem de potrivită pentru concurs, fără ploaie, zăpadă sau ceață. Apoi, iarăși a fost număr mare de participanți (vom detalia), concurenți (în general) bine pregătiți, dar și mai multe recorduri de cursă.

ELITĂ

Masculin: 61 echipe participante. 15 abandonuri. Pe primul loc a terminat ”Vertical Sport”, echipă formată din Robert Hajnal și Andrei Preda. Timpul lor este extrem-extrem de bun, fiind un nou record al cursei: 14h:30min:09sec.

Feminin: Opt echipe, patru abandonuri. Cîștigătoare, fetele de la ”by Vinatti” – echipă formată din Judit Szabo și Anita Szimandl – cu un timp de 25h:01min:30sec.

Mixt: 19 echipe, patru abandonuri. Aici, cei mai rapizi au fost membrii familiei Luțic (Roxana și Andrei) reuniți sub numele de ”Țînțarii”. Timp bun-bun: 20h:55min.

HOBBY

(Mă rog, dacă se poate numi așa o cursă lungă de 45km și cu peste +3000m).

Masculin: Cifre interesante aici, care merită o privire ulterioară mai atentă. Optzeci de echipe la start, însă 17 12 abandonuri. E drept că a plouat… Cîștigători, cu un nou record al concursului (pe varianta Mălăiești, e drept), echipa ”Team Salomon România”, formată din Alexandru Itu și Florin Munteanu. Timp: 5h:53min:32sec.

Feminin: Douăsprezece echipe la start, însă trei au abandonat. Pe primul loc, ”Run 2 Top”, respectiv Adina Țipei și Milos Mioara, cu un timp de 8h:25min:28sec.

Mixt: 46 de echipe au luat startul, au terminat 38. Cîștigătoare a fost echipa ”Mediaș Team”, formată din Iulia Zudor și Radu Cristian Gheorghe, cu un timp de 7h:03min:35sec. M&K, formată din Mihaela Hainăroșie și Aurelian Cojocaru, cu un timp de 7h:52min:47sec.

Rezultatele finale, încă parțiale, se găsesc aici.

Acest articol a suferit mai multe editări, pentru a actualiza în permanență informațiile, cu ultimele date disponibile de la organizatori.

Comments

comments

Previous

Zboară, zboară. Hoka One One Tracer

Next

Atletism. Avem un viitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also