marți, iulie 16 2024
Nu mică mi-a fost surpriza când am aflat că numele celebrului brand de pantofi de alergare se pronunță “Ho-Kah Own-ay Own-ay” și nu “Ho-Kah Won Won”, așa cum probabil o facem majoritatea. Fondatorii companiei au legat această pronunție de originea Māori a cuvântului, ce semnifică: “zboară”, iar gândindu-ne la Hoka, chiar acesta este principalul beneficiu al lor, te ajută să zbori.

[Marius Enescu]

Apoi m-am documentat mai bine și am văzut că după preluarea companiei de către Deckers Brands, aceștia au adoptat varianta “Won Won”. Prea complicat pentru marketing, nu-i așa?

În orice caz, “Own-ay Own-ay” sau “Won Won”, acel cuvânt “zboară” descrie perfect încălțările Hoka. Senzația de plutire, de zbor, e ceea ce face aceste încălțări să fie atât de îndrăgite în toată lumea.

După experiența pozitivă pe care am avut-o cu Clifton 3 (vezi aici review) am hotărât să încerc și alte modele Hoka One One. Mă interesa un model ușor și confortabil pentru alergările rapide (up-tempo, intervale de viteză) și chiar curse (de la 5000m la semi-maraton).

Realitatea este că Hoka One One nu e neapărat un brand recunoscut pentru aceste aspecte. Cel puțin aceasta a fost părerea mea până am întâlnit acești pantofi.

T (Tempo) + Racer (pantof de curse) = Hoka One One Tracer. O să fiu sincer, un pas mare către achiziționarea lor a fost făcut încă de când am citit și aflat semnificația acestui nume. Adică, cât de inspirat poți să fii?


Să detaliez totuși specificațiile:

 • Tip pantof: pentru șosea (ușori și confortabili). Datorită construcției acestora, mulți alergători au remarcat rapiditatea lor.
 • Diferență de la călcâi la degete – 4mm – o diferență chiar mai mică decât în cazul altor modele Hoka. Reamintesc faptul că cu cât această valoare este mai mică, cu atât se reduce riscul de accidentări prin faptul că favorizează alergatul pe partea mediană a piciorului și / sau pingea.
 • Greutate – 198g modelul standard bărbați, 178g cel pentru femei; o greutate foarte mică, chiar și raportat la alți pantofi pentru competiții de șosea.
 • Partea de sus a pantofului beneficiază de o construcție inovativă unică, ce permite respirația piciorului și previne astfel iritațiile și bășicile. De asemenea, păstrează piciorul mai uscat pe parcursul alergării.
 • O anumită categorie de alergători (cu precădere cei care cântăresc > 85kg) au remarcat că talpa s-a uzat mai repede decât s-ar fi așteptat.

Ce pot adăuga despre ei, după 150+ km de utilizare:

 • Comparându-i cu modele de tip cursă / viteză ale altor brand-uri, nu am resimțit diferențe majore în ceea ce privește greutatea ori rapididatea lor.
 • Spre deosebire de alte modele Hoka One One, cu toate că oferă totuși amortizare (mai ales prin comparație cu alți pantofi similari de pe piață), se poate simți într-o oarecare măsură asfaltul ori suprafața pe care alergi, însă acest lucru este de așteptat având în vedere specificitatea pantofului.
 • Sunt flexibili, făcuți din material respirabil și cu toate acestea se mulează perfect pe picior și mai ales pentru alergările rapide simt că devin o extensie a piciorelor oferindu-mi în același timp suficient suport.
 • Partea de sus a pantofului este facută dintr-un material tip ciorap care își modifică forma în funcție de purtător; limba pantofului se simte precum un material catifelat care se așează ușor pe laba piciorului.
 • Îi recomand aproximativ la orice tip de antrenament mai / la fel de intens precum tempo. Distanța maximă alergată cu ei a fost de ~18km, dar nu am simțit în niciun moment că nu aș putea continua fără să simt vreun disconfort. Estimez că pot fi folosiți la orice cursă de asfalt, pană la, și inclusiv cea de maraton.
 • Deși se află încă la început de rulaj, preconizez că vor fi mai durabili decât orice alți pantofi de cursă cu care am luat contact și poate chiar printre cei mai durabili cu acest profil disponibil pe piață (în vederea specificațiilor de mai sus, greutatea mea este de ~72 kg) – de menționat faptul că pentru astfel de pantofi, standardul din industrie este de 300 – 400km.

Concluzie:

 • Recomand Tracer pentru alergătorii care caută un pantof de cursă cu amortizare moderată (ce poate fi utilizat și la antrenamente rapide), care doresc să simtă suprafața pe care calcă, dar în același timp să aibă piciorul protejat, însă mai ales pentru cei ce vor să fie răsfățați cu o parte superioară flexibilă, adaptabilă și care permite piciorului să respire.
 • Pe scurt, consider Hoka One One Tracer, varianta rapidă ori de cursă, a Clifton 3. Aceleași beneficii, dozate diferit.
Marius Enescu este manager de servicii IT, lucrând pentru o multinațională cu sediul în București. În 2013 a descoperit că îi place să alerge și chiar dacă nu se consideră deosebit de talentat, a înțeles că poate compensa prin antrenament structurat și mai ales prin perseverență. În prezent aleargă între 250 și 350 km lunar, pregătindu-se pentru următoarea cursă.

Pantofi de alergare Hoka, inclusiv modelul Hoka One One Tracer, pot fi achiziționați de pe RUNNING WAREHOUSE. În plus, RUNNING WAREHOUSE oferă acum reduceri semnificative la alte produse de alergare.

 

Comments

comments

Previous

Recomandare. FOX TRAIL Half Marathon

Next

Marathon7500. Cîștigători și detalii

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also