luni, noiembrie 25 2024
Căldura și umiditatea extreme au dus la o incredibilă rată de abandonuri în proba feminină de maraton

Doar 40 de alergătoare din cele 68 care au luat startul la maraton, în prima zi a Campionatelor Mondiale de atletism ce se desfășoară la Doha (Qatar), au reușit să termine cu bine cursa, asta deoarece căldura foarte mare și umiditatea extremă au afectat foarte mult condițiile de concurs.

Organizatorii au încercat să minimizeze factorii de risc și au dat startul la o oră total neobișnuită, respectiv 23:59 (ora locală, care coincide cu ora României). Cu toate acestea, s-a pornit în alergare la o temperatură de 32,7 grade și o umiditate în aer de 73%. Aceasta din urmă a crescut pe parcurs pînă la aproape 90%. Chiar dacă oficialii știau că astfel de condiții nu sunt potrivite pentru un maraton, au decis să continue, iar la final au fost reacţii vehemente împotriva organizatorilor.

În cele din urmă kenyanca Ruth Chepngetich (23 ani, foto jos) a cîștigat cu un timp de 2h:32:min:43sec. Ea a devansat-o pe deţinătoarea titlului, Rose Chelimo (Bahrain) – 2h:33:min:46sec, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de namibiana Helalia Johannes – 2h:34min:15sec.

Problemele au apărut pe parcurs, pentru mai multe dintre sportive. Linet Chebet, din Uganda, a fost transportată la spital cu ambulanța, în timp ce Sara Dossena, din Italia, a avut nevoie de un scaun cu rotile.

Antrenorul Etiopiei, Haji Adillo Roba, a văzut cum toate cele trei sportive pregătite de el au renunțat, chiar dacă una dintre ele era Ruti Aga, câştigătoarea maratonului de la Tokyo. „O cursă ca asta nu ar fi avut vreodată loc în țara noastră, în astfel de condiții”, a spus tehnicianul, citat de BBC.

Umiditatea te omoară. Nu poți respira, efectiv. Credeam că nu voi termina cursa, sincer. Este îngrozitor să te gândești câtă lipsă de respect și câtă indiferență au existat față de aceste sportive.

Multe dintre ele au plecat la spital cu ambulanța, iar oficialii, care au hotărât că maratonul poate avea loc, probabil dorm liniștiți acum. Să alergi și să vezi persoane pe jos, e foarte înfricoșător. Te gândești că aia poți fi tu peste 500 de metri”, a spus Volha Mazuronak, din Belarus, campioană europeană en titre și care a terminat acum pe locul cinci.

Cea de-a 17-a ediție a Campionatelor Mondiale de atletism în aer liber a debutat pe 27 septembrie, pe un stadion ultramodern, „Khalifa International Stadium”: super tehnologie, arenă cu aer condiționat, pistă ultra rapidă, organizare fără reproș, locuri de încălzire indoor și outdoor.

Și totuși, sînt tot mai numeroase și vocale criticile, venite dinspre sportivi și antrenori care se plîng, printre altele, de caniculă și, mai ales, de umiditate, de orele de programare a probelor (care nu mai respectă niciun canon). În plus, e atipică și perioada anului în care se desfășoară această competiție, pentru că de regulă, era dedicată prima parte a lunii august.

Comments

comments

Previous

Șugaș Race. Cursa cu natura

Next

Bekele. Berlin. Ce cursă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also