miercuri, noiembrie 29 2023

Am privit fascinat, minute în șir, schițele cîștigătorilor concursului de urbanistică „Urban ID”, organizat de Ambasada britanică la Bucureşti în vederea reconfigurării zonei National Arena.

E una din zonele cele mai verzi ale Bucureștiului, cu ceva facilități pentru practicarea sportului, alergarea printre altele, dar mai ales cu potențial în acest sens.

Schițele amintite creionează o lume ireală la prima vedere. E vorba de o lume în care se ține cont de nevoile reale ale oamenilor, se protejează mediul și se recrează ecosistemul, se folosesc energiile alternative și se are un impact minim asupra spațiului înconjurător. Ireal, nu? E o lume în care se încurajează practicarea sportului, a interacțiunii sociale, în care sunt terenuri de sport și piste de alergare. Nu doar stadion de fotbal.

Concursul a fost cîștigat de doi tineri arhitecți din Timișoara, care au propus proiectul ‘Mens Sana in Corpore Sano’.  „Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea au prezentat soluția optimă de creare a unei identități urbane pentru  Stadionul Național Lia Manoliu – unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din București”, se spune în motivarea alegerii.

Proiectul lor s-a centrat pe ideea menţinerii vegetaţiei existente, a construirii unui deal artificial cu funcţie de peluză, vara, şi pîrtie, iarna, şi a unor terenuri sportive publice. Ei vor pleca la Londra în perioada 20 – 23 martie,  unde vor vizita Parcul Olimpic și  se vor întâlni cu reprezentanţi ai unor companii britanice de top în domeniul regenerării urbane.

Merită văzute însă și celelalte două proiecte premiate.

E un viitor posibil pentru o zonă din București. Autoritățile locale au acum un plan – sau cel puțin cîteva idei – pe care le pot folosi pentru amenajarea acestei zone. Mă tem însă că acest viitor nu este și unul foarte probabil.

Comments

comments

Previous

Comparația e o sursă de nefericire...

Next

Campionii se reîntorc. Știri pe scurt

4 comments

  1. Cum, nu facem noi niste terase, restaurante sau cluburi pe acolo? Cred ca ar merge si o cladire de birouri sau poate un ansamblu rezidential cu blocuri mai inalte sa vedem ce se intampla pe stadion…

  2. cata Anormalitate …
    o institutie Britanica desfasoara un concurs pentru amenajarea unui spatiu din Bucuresti .

    In loc sa faca asta Primaria Bucuresti …

  3. Bedexe,

    concursul nu a fost organizat propriu-zis pentru amenajarea unui spatiu din Bucuresti, ci doar pentru promovarea ideilor de urbanism civic, in favoarea cetatenilor. Adica exact cum fac englezii la ei acasa, mai ales acum cind se pregatesc pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also