joi, aprilie 18 2024
În mod evident, are loc o schimbare de paradigmă în ce privește pantofii de alergare.

S-a dus vremea încălțărilor minimaliste. ”Born to Run” și toată moda generată de această carte cult a orășenilor ce fantazează despre simplitatea și cvasi-perfecțiunea modului de viață ”sălbatic” și-au trăit momentele de glorie. Puțin ironic aș întreba: unde sunt fivefingers de altă dată?

De fapt, moda amintită mai sus a fost generată și mai ales cultivată de către industria echipamentului sportiv. S-a cîștigat bine, însă tot ce e modă trece și trebuie pus ceva în loc.

Noua mantră a industriei pare să fi devenit acum ”sub2h”. Mă refer desigur, la competiția neoficială, inițiată de cei mai mari producători mondiali, care au lansat anul acesta modele de ”păpuci”* de alergare care să permită – desigur, de către profesioniști – coborîrea sub aparent imposibilul prag de 2 ore în proba de maraton.

Lucrul acesta nu e deloc ușor de realizat și nici nu se știe cînd se va realiza. Pînă atunci, e vorba de mult marketing la mijloc, căci modelele pentru profesioniști sunt însoțite de modele pentru publicul larg. Desigur, nu e nimic de condamnat aici.

În plus, vrînd–nevrînd, se revine și la cîteva din lucrurile de bază. Dar să vedem despre ce e vorba.

Mai întîi, luna trecută, kenyanul Wilson Kipsang a încercat doborîrea recordului mondial la maraton încălțat cu noul model adizero Sub2. Planul nu i-a ieșit, am scris la momentul potrivit despre asta.  Varianta pentru alergătorii amatori ar urma să apară prin magazine cîndva în această toamnă.

Apoi, mai zilele trecute, Nike a ieșit la rampă cu anunțul că în iunie va lansa trei noi modele de pantofi rapizi, dintre care unul pentru profesioniști : Nike Zoom Vaporfly Elite. Și acesta ar fi bun pentru cine vrea  / poate sub 2h.

Desigur, niciunul dintre aceste modele nu reinventează roata, nu propune ceva atît de revoluționar încît să reprezinte o noutate absolută. Oricum, ele au mai multe lucruri în comun, care – după părerea noastră -, exprimă schimbarea de paradigmă în producția de pantofi de alergare.

E evident că s-a renunțat la ideea promovării încălțărilor minimaliste și se merge pe pantofi cît mai ușori, dar care să ofere, în același timp, o cît mai bună protecție.

Astfel, citînd producătorii, modelul adizero Sub2h folosește cea mai ușoară spumă de pe piață (Boost Light). Partea superioară a pantofului este realizată dintr-un singur strat de material ultra ușor care include o plasă extrem de fină cu întăritură pe interior şi o tehnologie ce oferă suport, confort şi susţinere. Talpa e acoperită cu un strat atît moale cît și rezistent, care ar oferi aderență și un bun retur de energie.

La rîndul său, Nike Zoom Vaporfly Elite este uşor, moale şi rezistent și își propune totodată asigurarea unei cît mai bune stabilități. Deși nu e extrem de arătos, modelul marșează tot pe ideea de protecție în zona călcîiului și energie suplimentară la recul, lucru obținut prin – și aici intervine factorul de diferențiere major – introducerea în talpă a unei plăci de carbon, pe întreaga sa lungime.

Așadar, mantra ”sub 2h” se pare că e completată de idei precum cît mai ușor, cît mai multă protecție și o cît mai bună elasticitate /recul. Adică, nimic nou sub soare, se pare că se revine la valorile clasice ale designului de pantofi de alergare.

Altfel, amîndouă companiile se laudă că modelele lor vor îmbunătăți performanțele sportivilor cu circa 1-4%. De ar fi atît de simplu…

PS – Toate considerațiile de mai sus au fost făcute exclusiv pe baza informațiilor companiilor producătoare și ale imaginilor de produs (vezi mai jos)

* Cum în limba română nu există un cuvînt specific, cît mai potrivit pentru <<echipamentul luat în picioare>> (sic!) atunci cînd alergi, am zis ca acum să folosim, aparent în joacă, regionalismul ”păpuci”. Altfel, “adidaşi” e simplu, dar pare nepotrivit căci se referă în primul rînd la un anume model, al unei anume firme, “încălţări” e prea general, folosit la toate tipurile de <<echipament>> (fie pantofi, bocanci, sandale etc), “pantofi” e iarăşi nepotrivit (pot fi pantofi de nuntă, spre exemplu).

Comments

comments

Previous

La zi

Next

Triatlon Invictus ”Pe Argeș în jos”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also