marți, octombrie 15 2024
Cam ce s-a întîmplat mai important în alergare în week-endul 23-24 iunie.

# Am stat cu inima la gură. Am urmărit cu atenție și speranță. Am relatat pe larg. În cele din urmă ne-am bucurat. Poate că am avut așteptări mai mari, dar în cele din urmă se poate spune că a fost bine. Așadar, la a XV-a ediție a Campionatului Mondial de alergare montană pe lungă distanță, România a reușit o medalie, bronz prin echipa feminină, și mai multe alte clasări bune. Toate detaliile sunt aici. Echipa băieților s-a clasat pe locul 4.

Rezultatele fetelor (foto sus): Denisa Dragomir – locul 4 (3h:12min:11sec), Andreea Pîșcu – locul 11 (3h:23min:22sec), Ingrid Mutter – locul 16 (3h:25min:17sec) și Iulia Găinariu – locul 26 (3h:32min:48sec). Și rezultatele băieților: Ionuț Zincă – locul 7 (2h:46min:06sec), Szabolcs-Istvan Gyorgy – locul 12 (2h:48min:17sec), Bogdan Damian – locul 25 (2h:55min:34sec), Viorel Pălici – locul 32 (2h:57min:59sec) și Andrei Preda – locul 39 (3h:03min:11sec).

# Dacă tot e vremea de Campionat Mondial (nu, nu cel de fotbal ci cel de alegare montană), să mai spunem că am încercat un test de cunoștințe și empatie, respectiv o sesiune de pariuri privind locurile pe care le vor ocupa alergătorii români la acest concurs. Nu a fost înghesuială mare la pariuri, însă cîștigătorul e nu doar un alergător excelent, ci și – deloc surprinzător – un cunoscător al fenomenului, estimările lui fiind foarte aproape de realitate. Așadar, cîștigător al unui abonament anual la revista Alerg este Robert Hajnal. Urmează și un interviu cu el.

# Cea mai importantă cursă internă a săptămînii a fost Roșia Montană Marathon, concurs ajuns la a 5-a ediție. Trei probe (cros 10km, semi- și maraton) și 286 participanți. La maraton, cîștigători au fost Călin Vaipan – 4h:13min:53sec și respectiv Viorica Mălai – 4h:55min:55sec. La semi- (cca 26km, de fapt), primii au terminat Alpar Antal – 2h:16min:33sec și respectiv Cătălina Șerbu – 2h:46min:24sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

# Pe scurt. A mai fost o cursă cu un nume imposibil, MmicVR, care e de fapt un concurs de vertical race în zona Muntelui Mic (Caraș Severin), cursă ajunsă la a treia ediție (6km, +1000m). Rezultatele ar urma să apară aici . Apoi Zărnești Challenge, adică trail running cu obstacole (clasamentul aici), Crosul IT-știlor la București și Color Run la Iași, plus un concurs de triatlon în inima Bucureștiului – Titans Triathlon (detalii aici).

# Și pentru că întotdeauna ne-au plăcut evenimentele de alergare inedite, să consemnăm și ultramaratonul „Alerg la strălucirea soarelui”, desfășurat în ziua solstițiului de vară. Cei patru ”participanți” (Mihai Pantiș, Ilie Roșu, Ștefan Sălăgean și Victor Spătaru) au parcurs 100km, între cetatea dacică Costești-Cetățuie și Roșia Montană, pe un traseu considerat în vechime drept drumul aurului.

# Să trecem acum la cursele internaționale și să consemnăm un foarte probabil ”record”. E vorba de faptul că nu mai puțin de 87 de alergători români au participat anul acesta la Ultra Trail Lavaredo (Italia), la una din probele lungi ale concursului (120km sau 48km). Cum nu au avut obiectiv, Robert Hajnal și Radu Milea au decis să abandoneze în cursa cea mai lungă, iar cei mai bine clasați români a fost în cele din urmă Adriana Ploșniță (locul 23 la fete) și respectiv Andrei Țale, locul 27 (14h:5min:12sec). Vineri, în pre-ziua concursului, Nicolae Bălan a cîștigat cursa de 20km (+1000m), Cortina Skyrace, cu un timp de 1h:40min:58sec.

# Și să încheiem cu un impresionant record mondial. Japonezul Nao Kazami a alergat distanța de 100km a ultramaratonului Lake Saroma într-un timp de 6h:09min:14sec, doborînd recordul – făcut pe pistă – vechi de 40 de ani al scoțianului Don Ritchie (6h:10min:0sec). Tragic, dar și înduioșător în același timp, Don Ritchie a decedat cu o săptămînă în urmă, la vîrsta de 73 de ani. Mai multe detalii aici.

Comments

comments

Previous

Sun Challenge Văcărești. Cros pentru conservarea țestoasei de apă

Next

Pofta de mâncare poate fi controlată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also