luni, iunie 24 2024
Despre competițiile din week-endul 11-12 noiembrie: curse la debut, prima zăpadă a acestei ierni în alergare și cîteva prezențe externe, dar cu rezultate de reținut.

# Prima ediție a Run The Lift, o inedită cursă de ”vertical race” desfășurată la poalele Parîngului. Circa 100 de sportivi au încercat să se ia la întrecere cu telescaunul de pe pîrtia de schi, care a fost acoperită și de un strat de zăpadă. Distanța de parcurs: circa 2,5km, cu o diferență de nivel pozitivă de 615 metri. Alergătorii au luat startul în cinci grupe, fiecare grupă având ca reper propriul telescaun, care se deplasa cu 1,5m/s, drept etalon. În cele din urmă, doar trei participanți au reușit să treacă linia de finiș înainte ca telescaunul să-i depășească. Cel mai bun timp a fost realizat de către Viorel Pălici – 21min:42sec, urmat la doar 7 secunde de Gyorgy  Szabolcs Istvan și de Dumitru Nicolaev – 24min:26sec. Cea mai rapidă dintre fete a fost Ingrid Mutter, care a reușit să ajungă la finiș în 27min:48sec. “Pentru a merge pe o pantă cu o înclinație de 45 de grade trebuie să fii foarte bine antrenat. Mă bucur tare mult că am avut o atmosferă grozavă, că toți înscrișii au luptat până la capăt și că au apreciat provocarea. Sunt sigur că evenimentul va crește și va lua amploare. De abia așteptăm să facem și următoarea ediție”, a declarat Toma Coconea, organizatorul Run The Lift. Clasamentul integral poate fi consultat aici.

                                                                           Run the Lift / Foto: Mihai Ștețcu

# Crosul de noapte Aegon desfășurat în Parcul Central din Cluj. Ediția de toamnă a unei competiții care se desfășoară de șase ani încoace. Nu mai puțin de 837 de participanți, probe de 4km și respectiv 10km. Cîștigători în proba cea mai lungă au fost Andrei Crainic – 34min:17sec și Mihaela Botezan – 39min:53sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

# Tot un concurs la debut, Duatlonul Regal Invictus, organizat cu ocazia Zilei Veteranilor, la Curtea de Argeș. Probe de duatlon pentru adulți, individual sau ștafetă (alergare 5km, bicicletă 20km, alergare 2,5km) dar și o cursă de alergare de 10km. Mult entuziasm, o zi cu o vreme perfectă pentru mișcare, un traseu agreabil în centrul orașului, ce a legat principalele două obiective turistice de aici – Curtea Domnească și respectiv Mănăstirea Curtea de Argeș – circa 100 de participanți, printre care militari activi şi în retragere, copii și adulți la a doua tinerețe. Un eveniment care a fost și unul sportiv, dar mai ales unul care a ”vorbit” despre solidaritate, voinţă și respect pentru cei în suferință. Nu a fost taxă de participare, dar s-au încurajat donațiile pentru cauza Invictus, de sprijinire a militarilor români răniți în Afganistan și Irak. Rezultatele sunt disponibile aici.

# Mihai Vigariu devine al doilea triatlonist român care reușește să obțină calificarea la finala IronMan World Championship, ce se va desfășura anul viitor la Kona (Hawaii). În cadrul IronMan Malaezia, Vigariu s-a clasat pe locul 31 la general (din peste 1000 de participanți) și pe 3 la categoria de vîrstă, cu un timp general de 9h:53min:52sec. El a parcurs înot 3,8 km în 59min:57sec, a mers cu bicicleta 180 km în 5h:13min:52sec și a alergat distanța unui maraton în 3h:35min:48sec.

# La Tîrgu Mureș, pe Platoul Cornești a avut loc etapa a doua a ”4Run 4Fun”, un concurs de alergare pentru începători (distanța 3,5km) și avansați (traseu diferit de la o etapă la alta, între 6-12km). Se punctează în funcție de locul în clasament, feminin și masculin, cîștigătorii urmînd să fie stabiliți după etapa finală, a patra, ce se va desfășura în decembrie. Detalii aici.

# Studenții bucureșteni au avut parte și de un cros, în cadrul Festivalului UNIFEST care le-a fost dedicat. S-a alergat circa 5,8 km, adică o tură în Parcul Herăstrău. Cel mai rapid s-a dovedit a fi Emanuel Trandafir.

Și acum despre două concursuri externe, în plină desfășurare, dar unde merită urmărită prezența unor alergători români.

# Pe 12 noiembrie, Iulian Rotariu – pompier de profesie – a luat startul în ultramaratonul Racing The Planet Ultra Patagonia, o cursă de 7 zile în care urmează să se parcurgă pe etape 250km. Au fost 285 de alergători la start. După primele două zile, Rotariu se afla pe locul 2. Detalii pe site-ul oficial al concursului sau pe pagina FB personală a lui Iulian Rotariu, care susține cauza umanitară a Asociației Părinților Copiilor cu Autism din județul Botoșani.

# O zi mai tîrziu, pe 13 noiembrie, de data aceasta la Fort Lauderdale, Florida (SUA) s-a dat startul unui ultramaraton care are probe de 12h, 24h, 48h, 72h și chiar 144h. La această din urmă ”cursă” participă și alergătorii români Nicu Buceanu și Adrian Bonțiu, alături de alți 10 alergătorii. Rezultatele de la Icarus Florida UltraFest, proba de 144 ore, pot fi văzute aici, iar detalii suplimentare se pot afla de pe pagina FB a organizatorului, Andrei Nana, un român stabilit de mai mult timp în Statele Unite.

Comments

comments

Previous

UK-RO. Sau despre finanțarea atletismului

Next

“Omul pe bicicletă” de Black Friday îți oferă biciclete Pegas pe viață (P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also