luni, octombrie 21 2024
Sau altfel spus, pe unde și cum s-a alergat în ultimul week-end din iulie.

# Să începem cu concursurile interne și, în acest caz, cu cel mai lung dintre ele… Mureș 24h este o competiție oarecum neobișnuită, cel puțin în ce privește formula organizatorică: se aleargă (circa) 24 de ore, pe un traseu de trail, pe o buclă de 10,8 km (pe platoul Cornești, de lîngă Tg. Mureș), adică destul de diferit de o concurs clasic. Cronometrul se oprește nu exact după 24 de ore (așa cum se întîmplă în cursele de șosea, ce se organizează pe bucle scurte, de circa 2km), ci la terminarea turei și cînd, evident, nu mai este timp pentru a se parcurge încă una.

Așa se face că ediția din acest an, a doua, a fost cîștigată de inepuizabilul Robert Hajnal, care a parcurs 18 tururi în 23h:30min:20sec și care i-a devansat pe Adrian Costea (17 tururi, 22h:59min:04) și Mihai Ungur (17 tururi, în 23h:13min:47sec). La feminin au fost doar două participante, singura care a terminat fiind Fazakas Biborka, care a parcurs 14 tururi într-un timp de 22h:50min:10sec. Toate rezultatele se găsesc aici.


# Tot în Ardeal, dar de data asta clasic. Cindrel ÎnAlergare (scris așa pentru a păstra titlul folosit de organizatori), ajuns la ediția a șaptea. Se aleargă pe trasee ce pornesc din Păltiniș, cu probă de maraton (40km, +1900m), semimaraton (21km, +1000m) și cros Cursa Familia ÎnAlergare. A fost o ediție cu de toate, inclusiv ploaie, noroi, emoții. Și cu victorii ale Crinei Buzgan (4h:26min:13sec) și a lui Adrian Bostan (3h:38min:52sec) în proba cea mai lungă, dar și a Vasilicăi Lefter (1h:57min:40sec) și a lui Cristian Moșoiu (1h:28min:53sec) în proba de semimaraton. În fine, rezultatele complete sunt disponibile aici.

# Altfel, ar mai merita amintit și concursul Cucuieții, care nu are un caracter competitiv, dar care se remarcă la capitolul creativitate. Astfel, la Vama Buzăului, s-au organizat proba de Antimaraton (s-a alergat în echipă de cinci persoane, într-un timp impus de organizatori, iar pe traseu echipele au trebuit să caute indicii sau să răspundă la unele întrebări legate de mediu) și proba de Retromaraton (alergare în opinci, pe un traseu de vreo 4-5 km).

# Să revenim la lucrurile ”serioase” și să remarcăm noua cursă foarte bună făcută de Denisa Dragomir la Giir di Mont (ediția a 26-a), unde a ocupat locul al treilea. Ea a parcurs cei 32 km ai cursei (+2400m) într-un timp de 3h:59min:41sec, chiar dacă a acuzat căldura foarte mare. Tot aici merită amintit locul 6 obținut de Ionuț Zincă, care a revenit la un concurs important după o pauză de circa un an și jumătate, cauzată de o accidentare. Zincă – ce spune despre el că ar fi la circa 75% din potențial pe urcare și la 50% pe coborîrile tehnice – a terminat în 3h:32min:17sec. Să reamintim că el a cîștigat Giir di Mont în 2013, iar în 2014 și 2015 a venit al doilea. Clasamentul ediției 2018 se poate vizualiza aici.

Foto: Ecaterina Popescu / Cindrel ÎnAlergare

Comments

comments

Previous

Anonimatul naționalelor de atletism

Next

Europenele de atletism. Reinventare, rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also