luni, octombrie 14 2024

Da, e aparent neobișnuit pentru Alerg.ro. Însă a venit vremea să facem și sesiunile de cross-training în mod profesionist.

00
Nu o dată am făcut aici apologia cross-trainingului, a antrenamentelor nespecifice, care le completează pe cele de alergare. Unul dintre principalele avantaje ale cross-trainingului este diversificarea exercițiilor, astfel încât articulațiile și mușchii nu mai sunt sub un stress fizic permanent, dezvoltându-se în același timp atât nivelul condiției fizice cât și performanța aerobă.

Sesiunile de înot reprezintă una dintre cele mai bune, convenabile și eficiente antrenamente de cross-training pentru un alergător. Iar un alergător care face și triatlon este cu atât mai preocupat de acest sport.

Din această perspectivă am zis să vedem cum este să folosești un device care să îți permită îmbunătățirea antrenamentelor de înot.

Prin amabilitatea High5 am primit spre testare PoolMate Pro, un computer de mână pentru antrenamentele de înot cu interfață USB.

Câteva detalii preliminare. Produsul este livrat într-o cutie mare, incluse în două cutii mai mici: una conține ceasul propriu-zis, cealaltă un pod USB, plus un cablu și un manual cu instrucțiuni.

01

Ceasul este vizibil mai mic decât tradiționalele dispozitive similare folosite în alergare. Pică foarte bine pe încheietura mâinii și sunt convins că nici fetele (doamnele, domnișoarele) nu vor avea probleme să îl prindă la mână, ținând cont că încheieturile lor sunt mult mai fine.

Ceasul a fost proiectat special pentru înotători și pentru oameni-care-nu-se-împacă-foarte-ușor-cu-tehnica, precum sunt eu.  Cureaua e flexibilă și pare să reziste cel puțin un an de zile (din experiență spun că o curea de ceas începe să se rupă cam după aproape un an de purtare zilnică).

Display-ul e ușor de citit și are dispozitiv de iluminare. Butoanele sunt din oțel inox, iar cureaua are un sistem dublu de închidere.

Cîteva cuvinte despre setarea ceasului. După cum am spus mai sus, nu sunt nici pe departe un geniu al tehnicii. De aceea am apreciat sincer că pot seta foarte ușor Pool Mate Pro. Configurațiile cuprind:
–    Mâna la care vei purta ceasul.
–    Lungimea bazinului
–    În ce se măsoară lungimea (metri sau yarzi).
–    Data, ora
–    Greutatea purtătorului (asta pentru a se putea calcula numărul de calorii consumate).

Simplu până aici. Simplu și în continuare, ținând cont că odată ajuns în bazin ceasul/cronometrul se pornește printr-o simplă apăsare a unui buton. Se oprește prin apăsarea puțin mai prelungă a aceluiași buton.

Am făcut câteva sesiuni de înot folosind Pool Mate Pro. Asta nu înseamnă că sâmbătă, la Trichallenge Mamaia o să am niște performanțe impresionante… Nu, o să fiu doar puțin mai antrenat, iar ceasul îl pot folosi doar pe post de cronometru.

Asta pentru că Pool Mate Pro este util în bazine, la antrenamente, calculând automat și afișând:
–    Numărul de bazine înotate (De menționat că numără fiecare lungime de bazin, nu lungimile dus-întors).
–    Numărul de brațe. Adică de câte ori ai ”bătut” apa pe o lungime de bazin.
–    Viteza
–    Distanța parcursă
–    Timpul alocat antrenamentului
–    Calorii consummate
–    Eficiența (ah, aici trebuie să mai studiez ca să înțeleg exact ce înseamnă).

02

Înotul se poate efectua în oricare din stilurile clasice.

Și, nu în cele din urmă, toate datele înregistrate de Pool Mate Pro pot fi descărcate pe computer, folosind dock-ul USB (despre care am menționat mai sus) ce comunică cu ceasul prin intermediul unei interfețe cu infraroșu.

Dar despre experiența mea cu descărcarea și interpretarea datelor, într-un episod viitor. Până atunci să mai spunem că software-ul de folosire poate fi downloadat de pe swimovate.com. Iar Pool Mate Pro este adus în România, alături de alte produse Swimovate, de către High5 România.

Comments

comments

Previous

Două întâmplări nefericite cu atleţi

Next

Revista Alerg #19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also