vineri, iulie 19 2024

În mod normal, sportul este o știință: operează cu date exacte, efectele și rezultatele sale sunt măsurabile. Și în cazul alergării lucrurile sunt asemănătoare, atîta timp cît se raportează la metri și secunde. Însă, cum în sport și alergare este implicată ființa umană intervine de fiecare dată ceva inefabil, care ține de lumea ascunsă a energiilor interne, a psihicului. Există resorturi interne care nu sunt măsurabile, însă care nu pot fi negate. Desigur, voința poate fi antrenată, însă nimeni pînă acum nu a reușit să descifreze cu exactitate cum și cînd și de ce se declanșează mecanisme intime, energii mentale nebănuite, forțe psihice care  ajută la depășirea limitelor proprii. E ceva magic în toate acestea.

Cînd magicul este însă scos la vînzare rezultatele trebuiesc privite întotdeauna cu o doză suplimentară de circumspecție.

Știam de mai multă vreme de existența așa numitelor „Power Balance”, niște brățări create pentru a-i ajuta pe sportivi să-și îmbunătăţească performanţele atletice sau să se regenereze de pe urma oboselii acumulate în competiţii. Foarte pe scurt, aceste brățări conțin niște holograme programate pe frecvenţe ce interacţionează pozitiv cu cîmpul energetic natural al omului, în scopul de a îmbunătăţi echilibrul, rezistenţa şi flexibilitatea.

În occident „Power Balance” au devenit extrem de populare, făcîndu-li-se reclamă în exces, fiind purtate de sportivi cunoscuți. Aproape că era o rușine să apari pe pista de alergare sau în sala de fitness fără să porți așa ceva. Între timp, lucrurile s-au mai temperat și chiar producătorii – care între timp s-au îmbogățit – au trebuit să afirme public că nu există dovezi indiscutabile privind acțiunea pozitivă a brățărilor.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Recent, o firmă italiană cu nume bine ales (Aura Activator) a lansat niște „tălpici magice”, special gîndite pentru alergători despre care se spune că ar contribui la îmbunătățirea performanțelor
sportive, a echilibrului și forței. Acestea conțin aceleași holograme, iar principiul de funcționare merge tot pe ideea maximizării energiei interne. Sau ca să citez din prezentarea produsului: „atletul este forțat să creadă
în rezultate pozitive”.

O recenzie la noile „tălpici magice” ajunge la concluzia că deși lipsesc dovezi măsurabile privind influența benefică a acestora, nu li se poate nega totuși efectul de placebo.

Comments

comments

Previous

Cimitirul de piane

Next

Presa pe fugă

4 comments

  1. Foarte tare, sunt curios unde o sa mai bage in continuare hologramele miraculoase.

    Cei de la Power ballance pentru a promova au investit in plata unor vedete sportive pentru a fi imaginea produsului. Sunt curios daca urmeaza acelasi principiu si cei cu talpicile magice.

  2. „fara sa nu porti” inverseaza sensul logic al frazei, corect era „Aproape că era o rușine să apari pe pista de alergare sau în sala de fitness fără sa porți așa ceva”.
    Just my thought… altfel totul e OK, KUTGW

  3. Am corectat. Multumesc pentru observatie. Mi-ar placea sa nu mai am greseli, dar ma scuz si eu cum pot: „numai cine nu munceste, nu greseste”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also