Record mondial feminin pe o milă
Distanța de o milă e mai greu de înțeles pentru cei, ca noi, care calculează în sistemul metric. Însă legat de această distanță se leagă una din cele mai mari povești-provocări din istoria atletismului. Acum a venit vremea unui nou record mondial feminin.
Indiscutabil, Sifan Hassan e una din cele mai importante alergătoare de semifond a momentului. Olandeza cu origini est-africane tocmai a reușit – vineri 12 iulie, la Monaco, în cadrul unui concurs din cadrul Ligii de Diamant – să stabilească un nou record mondial pe distanța de 1609m, adică o milă.
Timpul său, 4min:12sec.33/100, îmbunătățind cu doar 23 de sutimi de secundă precedenta performanță mondială, deținută de rusoaica Svetlana Masterkova timp de 23 de ani.
Hassan, 26 de ani, campioană mondială în sală în 2016 în proba de 1.500 metri, reuşise la începutul lunii iulie, la Stanford (SUA), în cea de-a şaptea etapă a Ligii de Diamant, să stabilească un nou record european în proba feminină de 3.000 m, impunându-se cu timpul de 8min:18sec:49/100. Atunci a doborât un record al Gabrielei Szabo, vechi de 17 ani.
Dar să revenim la cursa de la Monaco, unde s-a alergat extrem de tare. Pe primele două tururi de pistă, plutonul a fost condus de unul dintre paceri (iepurași), alergîndu-se în 1min:04sec.26/100 (primul tur), respectiv 2min:08sec.20/100. Din acest moment, Sifan Hassan preia conducerea cursei și deși timpii intermediari erau departe de un posibil nou record, accelerează tare-tare, recuperează și încheie, sprintând irezistibil, cu 1min:02sec pe ultimul tur de pistă.
Pentru a vedea cât de tare s-a alergat, să spunem că proba s-a încheiat cu stabilirea a patru noi recorduri naționale, iar nouă dintre cele 12 alergătoare au stabilit recorduri personale.
Și pentru că am spus că de alergarea distanței de o milă se leagă una din cele mai frumoase povești a atletismului mondial, să reamintim că pe 6 mai 1954, britanicul Roger Bannister alerga, pe stadionul Iffley Road din Oxford, pentru prima dată sub 4min pe distanța de o milă. Evenimentul a fost considerat la acel moment tot atât de important precum ajungerea omului pe Lună. Întreaga poveste o puteți găsi aici.