luni, mai 20 2024
Atleta kenyancă Peres Jepchirchir a stabilit vineri, 10 februarie, un nou record mondial la semimaraton, realizând timpul de 1h:05min:06sec. Detalii despre cum s-a alergat și banii încasați. În plus, noi vești de pe ”frontul anti-doping”, unde o semifondistă din Rusia a fost deposedată de medalia olimpică de aur.

Puneți laolaltă ”februarie” și ”Kenya” și sigur iese de un record mondial. Cel puțin așa se întîmplă de vreo cîțiva ani buni, cînd în această perioadă a anului alergătoare est-africane au stabilit noi performanțe mondiale în proba de semimaraton. Întîmplător sau nu, de fiecare dată s-au mai cîștigat cîte trei secunde.

Așa s-a întîmplat în 2014, cînd Florence Jebet Kiplagat a alergat distanța în 1h:05min:12sec, apoi exact un an mai tîrziu, tot ea mai reducea trei secunde din recordul mondial, pentru ca acum, pe 10 februarie 2017, Peres Jepchirchir să ducă recordul la 1h:05:06sec (din nou cu trei secunde mai bine!!!).

În vârstă de 23 ani, Jepchirchir a făcut o cursă tehnică foarte bună la competiția desfășurată la Ras Al Khaimah (Emiratele Arabe Unite). Cu această ocazie, ea a îmbunătățit și recordul lumii la 20 km, aducîndu-l la 1h:01min:40sec., fiind mai rapidă cu 14 secunde decît vechea deținătoare a recordului, Florence Jebet Kiplagat (1h:01min:54sec).

Timpii săi intermediari  au fost:
–    la 5 km: 15min:40sec
–    10 km: 31min:07sec
–    15 km: 46min:30sec
–    20 km: 1h:01min:40sec

O scurtă descriere a cursei arată că Peres Jepchirchir (ah, ce nume dificil de reținut) a început într-un ritm moderat, pe primii 5 km fiind într-un grup de șapte alergătoare, apoi ea și Mary Keytani s-au desprins puțin pe la km 10, apoi la km 15 Keytani se afla în față cu un avans de două secunde. Ultima parte a cursei a fost însă extraordinară pentru Jepchirchir, ea alergînd între km 15 și km 20 în 15min:09sec (cel mai rapid split al cursei) și a avut ulterior resurse pentru finiș. Cu o vizibilă grimasă de durere pe față, Jepchirchir avea să se prăbușească epuizată după ce a trecut linia de finiș.

Mary Keitanya a venit a doua, în 1h:05min:13sec, urmată de o altă kenyancă, Joyciline Jepkosgei – 1h:06min:08sec.

Performanța reușită de Peres Jepchirchir în Emiratele Arabe Unite este cu atît mai meritorie cu cît atleta a suferit de pneumonie timp de două luni, la finele anului trecut.Ea a fost recompensată cu un cec în valoare de 100.000 dolari pentru stabilirea unui nou record mondial, pe lângă premiul de 13.000 dolari rezervate câștigătoarei cursei, conform site-ului LetsRun.com.

În cursa masculină, victoria a revenit kenyanului Bedan Karoki, vicecampionul mondial la semimaraton, cronometrat în 59min:10sec, urmat de etiopianul Yigrem Demelash – 59min:19sec și de un alt alergător kenyan, Augustine Choge – 59min:29sec.

Anti-doping

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a decis vineri descalificarea rusoaicei Maria Savinova, cîștigătoarea titlului olimpic la JO 2012 de la Londra în proba de 800 metri, pe motiv de dopaj, relatează agențiile de presă. Astfel, Savinova pierde titlul olimpic, ea primind și o sancțiune cu interzicerea participării la competițiile sportive pînă în 2019.

Rusoaicei i s-au anulat toate rezultatele obținute din iulie 2010 până în august 2013, ea fiind găsită vinovată de dopaj. Savinova câștigase aurul la JO de la Londra, în fața sud-africancei Caster Semenya (ah, această sportivă a fost în centrul unei alte controverse despre care merită vorbit). De asemenea, ea a fost campioană europeană în 2010 și campionă mondială în 2011, de fiecare dată în proba de 800 metri. Și aceste rezultate urmează să îi fie șterse din palmares.

Despre problemele pe care Rusia le are cu dopajul am scris ultima dată aici.

Foto: iaaf.org

Comments

comments

Previous

Indoor. Un record al Gabrielei Szabo a fost doborît

Next

Un ”maraton al democrației”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also