luni, octombrie 21 2024
Doctorița timișoreană Mara Guler devine a doua ultramaratonistă din România care a reușit să termine dificila cursă de circa 246km din Grecia

Din 1983 încoace, an de an se organizează o celebră cursă de alergare care unește orașele Atena și Sparta. E o cursă cu o simbolistică istorică aparte, ce omagiază mitica ispravă a lui Pheidippides, ostașul atenian – ce înaintea celebrei bătălii de la Marathon -, ar fi alergat distanța de 246 km dintre cele două orașe pentru a cere ajutor militar de la spartani. Să mai spunem, dacă e cazul, că după ce ar fi alergat o zi și jumătate, tot în alergare, Pheidippides ar fi parcurs ulterior și aproximativ 40 km de la Marathon la Athena pentru a anunța victoria istorică contra perșilor. Apoi și-ar fi dat sufletul.

Dar să ne întoarcem în contemporaneitate și să spunem că în 1982 ofițerul britanic de aviație John Foden – alături de alți doi compatrioți – a vrut să testeze performanța lui Pheidippides. Ei au reușit să parcurgă cei circa 246 km dintre Atena și Sparta în mai puțin de 40 de ore.

Din anul următor, cursa a început să fie organizată în mod oficial. Primul cîștigător al Spartathlonului a fost legendarul ultramaratonist grec Yiannis Kouros, care în 1983 a stabilit și recordul de timp al concursului, care de atunci încoace nu a fost egalat: 20h:25min.

Faima cursei a crescut treptat, iar în anii din urmă s-au introdus criterii ferme de participare și, mai ales, timp limită de finalizare: 36 ore.

Primul alergător din România care a reușit să termine acest concurs a fost Csato Joszef, în 2005, într-un timp de 35h:59min:03sec (detalii aici, naționalitatea lui Csato nu este însă consemnată oficial).

Abia în 2016, un alt ultramaratonist român avea să își mai treacă în palmares această competiție. E vorba de Florin Ioniță, care va înregistra un timp de 30h:48min:25sec (locul 42 la general, detalii aici și aici).

Un an mai tîrziu, Mariana Nenu devenea prima alergătoare de la noi care termina Spartathlonul într-un timp de 33h:50min:29sec, clasîndu-se pe locul 27 la feminin și pe 142 la general. (detalii aici și aici).

Și a venit și anul 2019, cînd la startul celebrei curse s-a aliniat și Mara Guler, doctoriță din Timișoara și componentă a lotului național de ultramaraton. Ea avea să termine cursa în 35h:47min:57sec după ce a avut probleme fizice pe la km 220, dar a reușit să le depășească. Au fost în cele din urmă 197 de finișeri, din aproape 400 de ultramaratoniști aflați la start (detalii aici).

 

 

Comments

comments

Previous

Bekele. Berlin. Ce cursă...

Next

Am alergat pentru țestoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also