Info general

Spartathlon. 246km alergați de Mara Guler

Doctorița timișoreană Mara Guler devine a doua ultramaratonistă din România care a reușit să termine dificila cursă de circa 246km din Grecia

Din 1983 încoace, an de an se organizează o celebră cursă de alergare care unește orașele Atena și Sparta. E o cursă cu o simbolistică istorică aparte, ce omagiază mitica ispravă a lui Pheidippides, ostașul atenian – ce înaintea celebrei bătălii de la Marathon -, ar fi alergat distanța de 246 km dintre cele două orașe pentru a cere ajutor militar de la spartani. Să mai spunem, dacă e cazul, că după ce ar fi alergat o zi și jumătate, tot în alergare, Pheidippides ar fi parcurs ulterior și aproximativ 40 km de la Marathon la Athena pentru a anunța victoria istorică contra perșilor. Apoi și-ar fi dat sufletul.

Dar să ne întoarcem în contemporaneitate și să spunem că în 1982 ofițerul britanic de aviație John Foden – alături de alți doi compatrioți – a vrut să testeze performanța lui Pheidippides. Ei au reușit să parcurgă cei circa 246 km dintre Atena și Sparta în mai puțin de 40 de ore.

Din anul următor, cursa a început să fie organizată în mod oficial. Primul cîștigător al Spartathlonului a fost legendarul ultramaratonist grec Yiannis Kouros, care în 1983 a stabilit și recordul de timp al concursului, care de atunci încoace nu a fost egalat: 20h:25min.

Faima cursei a crescut treptat, iar în anii din urmă s-au introdus criterii ferme de participare și, mai ales, timp limită de finalizare: 36 ore.

Primul alergător din România care a reușit să termine acest concurs a fost Csato Joszef, în 2005, într-un timp de 35h:59min:03sec (detalii aici, naționalitatea lui Csato nu este însă consemnată oficial).

Abia în 2016, un alt ultramaratonist român avea să își mai treacă în palmares această competiție. E vorba de Florin Ioniță, care va înregistra un timp de 30h:48min:25sec (locul 42 la general, detalii aici și aici).

Un an mai tîrziu, Mariana Nenu devenea prima alergătoare de la noi care termina Spartathlonul într-un timp de 33h:50min:29sec, clasîndu-se pe locul 27 la feminin și pe 142 la general. (detalii aici și aici).

Și a venit și anul 2019, cînd la startul celebrei curse s-a aliniat și Mara Guler, doctoriță din Timișoara și componentă a lotului național de ultramaraton. Ea avea să termine cursa în 35h:47min:57sec după ce a avut probleme fizice pe la km 220, dar a reușit să le depășească. Au fost în cele din urmă 197 de finișeri, din aproape 400 de ultramaratoniști aflați la start (detalii aici).

 

 

Comments

comments

>
Previous post

Bekele. Berlin. Ce cursă...

Next post

Am alergat pentru țestoase

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *