sâmbătă, iulie 13 2024

S-a alergat în munții Apuseni, la Călărași sau București. Zegama a fost însă un festin

apus
*** Principala competiție a acestui sfârșit de săptămână a fost Maratonul Apuseni. Aflat la a patra ediție, concursul a adunat la start pe 24 mai peste 600 de alergători, care s-au întrecut la probele de semimaraton, maraton și cros pe distanța de 3,2 km (proba Family).  Rezultatele oficiale nu au fost încă publicate, însă se știu câștigătorii: Marcel Laza – maraton și Ingrid Mutter, respectiv Gabriel Mineran – în proba de semimaraton. Mai multe informații pe site-ul oficial al concursului.

*** Altfel, s-a alergat în mai multe locuri din țară. Sâmbătă a avut loc a 25-a ediție a Crosului Locomotiva, competiție de tradiție a atleților veteran dar și a prietenilor alergării. S-a alergat pe un traseu lung de circa 2,5 km din jurul complexului sportiv Tineretului din București. În aceeași zi, la Călărași, a avut loc Ziua Sportului Tenaris Silcotub, o competiție ce a inclus crosuri pe distanța de 3 km și respectiv 10 km.

*** Dincolo de alergările din țară, merită menționată și una din cele mai cunoscute competiții montane din lume, Zegama-Aizkorri Marathon. La startul concursului s-au aflat multe, foarte multe dintre numele mari ale alergării montane europene: Luis Alberto Hernando, Kilian Jornet, Tom Owens, Marco De Gasperi. Nu a lipsit nici Ionuț Zincă.

A fost o zi umedă, cu un teren mocirlos. Mii de fani pe margine. S-a alergat incredibil, în condițiile în care maratonul are o lungime clasică – 42 km, însă o diferență de nivel cumulată foarte mare – 5472 metri. Trebuie reținut: s-a alergat incredibil de repede pentru condițiile date. Kilian, Hernando și de Gasperi s-au instalat de la bun început în frunte. Abia pe la kilometrul 20, în condițiile în care terenul a devenit foarte tehnic, Kilian se detașează treptat, menține un avans confortabil pe care nu îl va mai pierde până la final. Va câștiga cu două minute avans, ”puternic împins de la spate de ceilalți competitor”, după cum avea să spună după cursă. Pe doi a venit Marco de Gasperi, care în ciuda efortului vădit, nu s-a putut apropia de Kilian. Ultima poziție pe podium a fost prinsă de Luis Alberto Hernando, în timp ce Ionuț Zincă a făcut o cursă excelentă sosind pe locul patru. De reținut că toți cei patru menționați mai sus au realizat un timp mai bun decât precedentul record al cursei- 3h:54min:18sec, 2005).

Clasamentul final:
1.  Kilian Jornet (Salomon Running) – 3h:48min:38sec
2.  Marco De Gasperi (SCOTT Running) – 3h:50min:38sec
3.  Luis Alberto Hernando (adidas) – 3h:50min:57sec
4.  Ionuț Zincă – 3h:53min:14sec

Extrem de atractivă a fost și cursa feminină, unde nu doar că s-a alergat repede, însă liderul s-a schimbat de mai multe ori. În cele din urmă, podiumul feminin a arătat așa:  1. Stevie Kremer (Salomon) – 4h:46min:43sec; 2. Elisa Desco (SCOTT) – 4h:50min:20sec; 3. Maite Maiora (La Sportiva) – 4h:51min:47sec

Sursa informațiilor despre Zegama: irunfar.com.

Foto: Pagina de FaceBook a Maratonului Apuseni

 

Comments

comments

Previous

Unbroken

Next

Glucozamina. Cât de eficace?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also